Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Lectii de fotografie

Fotografia cu expunere lungă – ce este și de ce echipamente ai nevoie

Dacă în mod normal spunem despre o fotografie că îngheață timpul în loc, ei bine fotografiile create cu expunere lungă reușesc să redea tocmai opusul: trecerea timpului, prin capturarea mișcării. Pentru că fotografia cu expunere lungă este una dintre cele mai provocatoare tipuri de fotografie, dar și pentru că oferă cele mai mari satisfacții (rezultatele fiind cu mult mai spectaculoase și mai admirate, având un potențial mare de viralizare), ne-am gândit să vă oferim și noi câteva informații despre cum puteți obține cele mai frumoase cadre cu expunere lungă 🙂

 

În primul rând, ce este fotografia cu expunere lungă?

Așa cum indică și numele, acest tip de fotografie necesită un timp mare de expunere sau o viteză mică de declanșare. În acest mod, putem obține un blur al elementelor în mișcare precum mașini, ape curgătoare, nori. O definiție exactă pentru acest tip de fotografie nu există, viteza de declanșare variind în funcție de subiectul fotografiei, de tipul camerei și de distanța focală.

 

Când să faci fotografii cu expunere lungă?

Aceste fotografii sunt foarte des întâlnite în fotografia de peisaj, în cea de stradă, în portrete sau în fotografia abstractă. Noi suntem de părere că oriunde există mișcare, există și o oportunitate de a fi creativ cu tehnica de expunere lungă.

 

Ce este viteza de declanșare (shutter speed)?

Viteza de declanșare se referă la timpul în care obturatorul aparatului foto este deschis. Ea se măsoară în secunde sau fracțiuni de secundă și cu cât numitorul (numărul de sub linia de fracție) este mai mare, cu atât viteza de declanșare este mai rapidă (exemplu 1/1000). 

Pentru o fotografie cu expunere lungă, ne dorim un numitor mic, adică o viteză de declanșare mai mică. Aparatul foto înregistrează orice mișcare din cadru cât timp obturatorul este deschis – de aceea obținem acele efecte de nori alungiți, de dâre de lumină sau de apă cu aspect blurat. 

 

Echipamentul esențial pentru fotografia cu expunere lungă

 

1. Aparat foto cu setări manuale

Tehnica de expunere lungă poate fi obținută cu orice aparat foto, fie el DSLR sau mirrorless, și chiar și cu ajutorul telefoanelor de ultimă generație care îți permit ajustarea setărilor de fotografiere.

2. Un trepied stabil

Trepiedul este esențial pentru fotografia cu expunere lungă, mai ales pentru că vorbim de viteze de declanșare mici, care pot dura de la câteva secunde la câteva minute. În astfel de situații este imposibil să obții imagini clare ținând aparatul foto în mână.

Lectură recomandată: Cum să alegi trepiedul potrivit

 

3. O telecomandă

Aceasta previne vibrațiile ce pot apărea atunci când apeși pe butonul de declanșare și te poate ajuta să obții viteze de declanșare mai mari de 30 de secunde folosind Bulb Mode.

 

4. Un filtru ND (Neutral Density)

Filtrele ND sunt filtre închise la culoare ce se montează pe obiectivul foto pentru reduce cantitatea de lumină ce ajunge la obturator. Cu cât este filtrul mai închis la culoare, cu atât mai mică este viteza de declanșare de care ai nevoie pentru a obține o imagine bine expusă. Aceste filtre nu sunt neapărat necesare pentru fotografia cu expunere lungă realizată pe timp de noapte, însă dacă ai de gând să încerci această tehnică în timpul zilei (sau chiar în orele de aur), cu siguranță filtrele ND îți vor fi utile.

Lectură recomandată: La ce folosesc filtrele ND în fotografie

 

Dacă ai nevoie de sfaturi în alegerea unui filtru ND sau a oricărui echipament foto, consultanții Photosetup îți stau la dispoziție – ne poți contacta atât pe chatul din site, cât și pe email (office@photosetup.ro) sau telefonic ( 021 411 65 30).

 

Exemple de fotografii cu expunere lungă:

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup

 

fotografie-expunere-lunga-echipament-foto-photosetup-2

%d bloggers like this: