Cum să alegi un trepied foto pentru aparatul tău

Dacă ai ajuns aici, probabil știi deja de ce ai nevoie de un trepied foto: fotografiile tale nu vor mai fi mișcate, vei putea trage cadre cu expunere lungă și face fotografii panoramice, fotografiile tale de noapte vor fi mult mai bune și poți face poze în care să apari și tu.

Chiar dacă avantajele unui trepied foto sunt nenumărate, alegerea unuia este un proces care îi descurajează pe mulți fotografi aflați la început de drum  – lucru de înțeles, dacă ne uităm la multitudinea de opțiuni de pe piață, dar și la toate variabilele de care trebuie să ții cont când alegi un trepied. Dar aici venim noi în ajutor și îți dăm câteva sfaturi utile pentru a alege trepiedul foto potrivit – să începem!

 

Factori pe care să îi iei în considerare când alegi un trepied foto:

 

1. Greutatea pe care o poate susține

Primul lucru la care trebuie să te uiți este greutatatea pe care o poate susține un trepied foto. Mulți fotografi fac greșeala de a-și alege un trepied foto care poate susține doar 1-2 kilograme, și care nu este făcut pentru echipamente foto mai grele. Finalul este același: trepiedul se strâmbă sub greutatea aparatului foto și a obiectivului, ajunge să nu mai fie stabil, echipamentul cade și apar pagubele.

 

Pro tip: ține cont și de eventualele accesorii pe care le vei adăuga aparatului tău foto când îl plasezi pe trepied: un blitz extern, un mic

 

rofon sau un obiectiv foto mai mare.

 

2. Înălțimea trepiedului foto

Dacă ai în plan să folosești des trepiedul foto, vei vrea unul care să aibă o înălțime maximă puțin mai mare decât a ta, astfel încât să nu fie nevoie să stai aplecat pentru a te uita prin vizor – acesta ar trebui să fie la același nivel cu privirea ta.

Un alt factor pe care să îl iei în considerare când alegi un trepied foto, este înălțimea lui atunci când e strâns, mai ales dacă obișnuiești să călătorești des și ai nevoie să încapă în geanta foto.

P.S: dacă ai nevoie de ajutor în alegerea unei genți foto, poți citi ghidul nostru.

3. Picioarele trepiedului

Majoritatea trepiedelor are picioare tubulare, cu sisteme de blocare a secțiunilor din care sunt formate. În funcție de înălțimea maximă a trepiedului, picioarele acestuia au de obicei 3 până la 5 secțiuni – ține minte însă, cu cât ai mai multe secțiuni, cu atât trepiedul este mai instabil.

 

Materialul din care sunt realizate picioarele este și el important. Varianta de carbon este una ușoară, perfectă pentru cei care călătoresc mult, dar și rezistentă – vine însă cu dezavantajul unui preț mai ridicat. Varianta de aluminiu este următoarea cea mai populară alegere, având un preț mai convenabil, mai ales pentru începători sau pentru cei care nu vor să investească prea mult, însă cântărește mai mult, fiind astfel mai dificil de luat cu tine peste tot.

 

 

4. Capul trepiedului

Partea cea mai importantă a unui trepied este capul de prindere a aparatului foto, fiind și cel care controlează mișcarea. Există mai multe tipuri de cap, însă indiferent de ce ai alege, trebuie să fii atent să aibă posibilitatea de alterna poziția aparatului între landscape și portret și să aibă plăcuță quick-release, pentru a putea scoate rapid aparatul foto din trepied în cazul în care vrei să fotografiezi altceva sau să strângi rapid set-up-ul.

Cel mai probabil aparatul tău are pe partea inferioară un locaș cu ajutorul căruia se montează pe trepied, prin înșurubare. Pentru a face viața mai ușoară fotografilor, producătorii de trepiede foto (și nu numai) au venit cu o soluție – aceea a plăcuței quick-release, care se montează o dată pe aparat/obiectiv și apoi doar glisează rapid pe capul trepiedului.

Ce trepied să cumperi?

Primul trepied – dacă nu ai mai folosit până acum un trepied, alege un kit trepied complet (cu cap inclus) în bugetul de 200-500 lei, care să fie potrivit pentru echipamentul tău actual și folosește-l o vreme – după un timp vei știi dacă e potrivit nevoilor tale, în funcție de cât de des și în ce situații îl folosești, dacă îl iei în călătorii sau nu, dacă ți-ai mărit echipamentul sau nu.

 

Manfrotto kit trepied Compact Light Black

 

Upgrade – Dacă ai avut deja un prim trepied și l-ai folosit până când a cedat, îți recomandăm ca acum să alegi un sistem modular, mult mai flexibil în utilizare. Așteaptă-te însă să investești peste 1000 lei în unul de acest tip.

Manfrotto 290 XTA trepied foto

Manfrotto190XPRO3 trepied foto aluminiu

 

%d bloggers like this: