Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Testari echipamente foto-video

Cum să alegi un trepied foto pentru aparatul tău

Dacă ai ajuns aici, probabil știi deja de ce ai nevoie de un trepied foto: fotografiile tale nu vor mai fi mișcate, vei putea trage cadre cu expunere lungă și face fotografii panoramice, fotografiile tale de noapte vor fi mult mai bune și poți face poze în care să apari și tu.

Chiar dacă avantajele unui trepied foto sunt nenumărate, alegerea unuia este un proces care îi descurajează pe mulți fotografi aflați la început de drum  – lucru de înțeles, dacă ne uităm la multitudinea de opțiuni de pe piață, dar și la toate variabilele de care trebuie să ții cont când alegi un trepied. Dar aici venim noi în ajutor și îți dăm câteva sfaturi utile pentru a alege trepiedul foto potrivit – să începem!

 

Factori pe care să îi iei în considerare când alegi un trepied foto:

 

1. Greutatea pe care o poate susține

Primul lucru la care trebuie să te uiți este greutatatea pe care o poate susține un trepied foto. Mulți fotografi fac greșeala de a-și alege un trepied foto care poate susține exact greutatea pe care o cantareste echipamentul digital fara a lua in calcul si teleobiectivele, scazand astfel stabilitatea.  Sfatul nostru este același: trepiedul trebuie sa fie facut asa incat sa sustine de 2 ori greutatea aparatului foto și a obiectivului, pentru a ajunge să fie stabil si a evita vibratiile c epot sa apara la utilizarea focalelor lungi,

 

Pro tip: ține cont și de eventualele accesorii pe care le vei adăuga aparatului tău foto când îl plasezi pe trepied: un blitz extern, un microfon sau un obiectiv foto mai mare.

 

2. Înălțimea trepiedului foto

Dacă ai în plan să folosești des trepiedul foto, chiar daca ai o inaltime peste medie, nu uita ca un trepied inalt nu este unul foarte stabil. Stabilitatea lui creste pe masura inaltimii sale si a coloanei sale centrale. Astfel, cu cat este mai inalt, cu atat va prelua vibratiile, mai mult. In oncluzie, un prepied de maxim 170cm va fi suficient de potrivit pentru orice utilizator.

Un alt factor pe care să îl iei în considerare când alegi un trepied foto, este înălțimea lui atunci când e strâns, mai ales dacă obișnuiești să călătorești des și ai nevoie să încapă în geanta foto.

P.S: dacă ai nevoie de ajutor în alegerea unui trepied foto pentru calatorii, poți citi ghidul nostru, aici.

3. Picioarele trepiedului

Majoritatea trepiedelor are picioare tubulare, cu sisteme de blocare a secțiunilor din care sunt formate. În funcție de înălțimea maximă a trepiedului, picioarele acestuia au de obicei 3 până la 5 secțiuni – ține minte însă, cu cât ai mai multe secțiuni, cu atât trepiedul este mai instabil.

 

Materialul din care sunt realizate picioarele este și el important. Varianta de carbon este una ușoară, perfectă pentru cei care călătoresc mult, dar și rezistentă – vine însă cu dezavantajul unui preț mai ridicat. Varianta de aluminiu este următoarea cea mai populară alegere, având un preț mai convenabil, mai ales pentru începători sau pentru cei care nu vor să investească prea mult, însă cântărește mai mult, fiind astfel mai dificil de luat cu tine peste tot.

 

 

4. Capul trepiedului

Partea cea mai importantă a unui trepied este capul de prindere a aparatului foto, fiind și cel care controlează mișcarea. Există mai multe tipuri de cap, însă indiferent de ce ai alege, trebuie să fii atent să aibă posibilitatea de alterna poziția aparatului între landscape și portret și să aibă plăcuță quick-release, pentru a putea scoate rapid aparatul foto din trepied în cazul în care vrei să fotografiezi altceva sau să strângi rapid set-up-ul.

Cel mai probabil aparatul tău are pe partea inferioară un locaș cu ajutorul căruia se montează pe trepied, prin înșurubare. Pentru a face viața mai ușoară fotografilor, producătorii de trepiede foto (și nu numai) au venit cu o soluție – aceea a plăcuței quick-release, care se montează o dată pe aparat/obiectiv și apoi doar glisează rapid pe capul trepiedului.

Ce trepied să cumperi?

Primul trepied – dacă nu ai mai folosit până acum un trepied, alege un kit trepied complet (cu cap inclus) în bugetul de 200-500 lei, care să fie potrivit pentru echipamentul tău actual și folosește-l o vreme – după un timp vei știi dacă e potrivit nevoilor tale, în funcție de cât de des și în ce situații îl folosești, dacă îl iei în călătorii sau nu, dacă ți-ai mărit echipamentul sau nu.

 

Joby kit trepied Compact Advanced

 

Upgrade – Dacă ai avut deja un prim trepied și l-ai folosit până când a cedat, îți recomandăm ca acum să alegi un sistem modular, mult mai flexibil în utilizare. Așteaptă-te însă să investești intre 600-1000 lei în unul de acest tip.

Manfrotto 290 XTA trepied foto

Manfrotto190XPRO3 trepied foto aluminiu

 

%d bloggers like this: