Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Cum să obții cele mai bune fotografii de toamnă

Toamna este considerată a fi un anotimp perfect pentru a realiza fotografii spectaculoase, datorită culorilor superbe, a condițiilor meteo favorabile, dar și a multiplelor subiecte pe care le poți aborda în cadrul acestora. De la fotografii landscape, până la portrete, acesta este sezonul care îți oferă oportunitatea de a imortaliza cadrele pe care ți le dorești. Totuși, există și dezavantaje, iar unul dintre ele este reprezentat de faptul că poate fi destul de ușor să cazi în capcana tiparului clasic, fără a da dovadă de creativitate. Pentru a evita această situație, noi ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să surprinzi sezonul culorilor în toată splendoarea sa! 

 

Iată 3 sfaturi care te vor ajuta să obții cele mai bune fotografii de toamnă:

 

1. Caută lumina potrivită

În funcție de stilul abordat, dar și de compoziția pe care vrei să o realizezi, te poți orienta către diverse tipuri de lumină. Toamna oferă lumină aurie din abundență, aceasta fiind prezentă atât în timpul zilei, cât și la apus, în zilele însorite. Iluminarea directă va oferi o creștere a umbrelor, care vor evidenția peisajul, oferind mai multă textură și adâncime fotografiei. Totuși, iluminarea poate crește riscul supraexpunerii, însă pentru a evita această problemă poți alege un filtru foto de polarizare. Acesta va ajuta la eliminarea din imagine a reflexiei luminii, dar și la creșterea contrastului. Desigur, nu vei avea nevoie de el mereu pentru că toamna nu există doar zile însorite, dar chiar și în zilele înnorate, când lumina este mai slabă, pot fi realizate capturi impresionante. Atunci pot fi imortalizate culorile vibrante ale copacilor, dar pot fi surprinse și fenomene meteo precum ceața, care vor adăuga un plus de mister fotografiilor. 

 

 

 

 

2. Setează camera foto corespunzător

Unul dintre secretele fotografiilor reușite constă în setarea camerei foto în mod adecvat. Probabil ți s-a întâmplat de multe ori sa observi faptul că ceea ce ai imortalizat nu seamănă atât de mult cu realitatea. Acest lucru se întâmplă din cauza setărilor care nu sunt în concordanță cu lumina de afară sau cu peisajul. Pentru a te asigura că acestea sunt corecte, sfatul nostru este să verifici balansul de alb, contrastul și saturația, care te vor ajuta să redai acea “căldură” a culorilor de care ai nevoie. De asemenea, recomandat ar fi să treci pe modul RAW, care îți va face munca mai ușoară în procesul post-producție, fiind posibilă capturarea mai multor detalii. 

 

 

 

3. Alege echipamentul potrivit 

Fără a avea alături echipamentul potrivit camerei foto, va fi destul de greu să poți obține acele fotografii de toamnă la care visezi. Există câteva elemente indispensabile pentru orice fotograf care dorește să surprindă frumusețea acestui sezon:

  • Obiectivul foto

În fotografia de toamnă, cele mai recomandate sunt obiectivele wide și teleobiectivele. Obiectivele wide sunt perfecte pentru fotografiile landscape, oferind claritate și luminozitate, pentru ca textura, dar și culorile copacilor să fie surprinse în cea mai bună ipostază. Teleobiectivele vor fi de ajutor pentru a obține compoziția perfectă, dar și pentru a surprinde anumite aspecte în detaliu, chiar și de la depărtare. Acest lucru înseamnă că poți aduce în prim-plan atât frunzele colorate, cât și viața sălbatică într-un fundal de poveste.

 

sfaturi-fotografie-de-toamna-photosetup

Trepiedul este accesoriul esențial în fotografia de toamnă. Acesta este perfect pentru fotografiile care necesită expuneri lungi pentru că va ajuta în stabilizarea lor. Tot el va putea fi de folos atunci când lumina este slabă, deci nu va trebui să îți faci griji că fotografiile vor ieși blurate sau mișcate. Citește articolul de pe blogul nostru dacă ai nevoie de ajutor în alegerea trepiedului potrivit.

Acest tip de fotografie necesită destul de multă mișcare, de aceea vei avea nevoie de o geantă foto cu ajutorul căreia să poți transporta toate accesoriile foto necesare. Cele mai frumoase cadre de toamnă sunt realizate în natura, deci, pentru a nu întâmpina dificultăți și pentru a menține echipamentul foto în siguranța, sfatul nostru este să ai în vedere o geantă foto corespunzătoare. 

 

Acestea sunt doar câteva sfaturi pe care, dacă le urmezi îndeaproape, vei reuși să obții acele fotografii de toamnă extraordinare pe care ți le dorești. Ce rămâne de făcut este să setezi camera foto, să împachetezi echipamentul și să dai frâu liber imaginației. Nu uita că dacă ai nevoie de îndrumare sau de sfaturi suplimentare, poți apela oricând la specialiștii Photosetup!

%d bloggers like this: