Sfaturi utile

4 sfaturi pentru cele mai bune fotografii spontane

Te afli în căutarea unor modalități de a face fotografii spontane uimitoare? Poate fi dificil la început, dar cu câteva sfaturi și trucuri te vei simți în curând încrezător în capturarea momentului perfect! Fotografiile spontane sunt poate cea mai naturală formă de a “spune o poveste” prin intermediul capturilor tale. Ele se concentrează pe sinceritatea scenelor mai degrabă decât pe tehnică, pe atmosferă în loc de producție și pe context mai degrabă decât pe mesaje explicite.

 

Dar să faci fotografii sincere nu este deloc ușor. Poți face fotografii cu aproape oricine, însă acest lucru nu înseamnă că va spune întotdeauna o poveste. De la înțelegerea luminii naturale până la configurarea setărilor camerei pentru a reuși să realizezi fotografiile mai rapid, specialiștii Photosetup îți vor oferi câteva sfaturi pentru a putea crea fotografii uimitoare indiferent de context. 

 

Iată 4 sfaturi pentru cele mai bune fotografii spontane:

 

1. Ia aparatul foto cu tine peste tot

 

Cel mai bun mod de a face fotografii spontane este să ai întotdeauna o cameră foto! În acest fel, atunci când prinzi o oportunitate, poți scoate aparatul, realiza câteva capturi și, de ce nu, obține un rezultat grozav. De asemenea, luarea unui aparat foto peste tot îi ajută pe oameni să devină mai confortabili cu tine atunci când dorești să le faci o fotografie. Prietenii și familia se vor așteaptă să ai întotdeauna camera foto cu tine, așa că atunci când o vei porni, nu va mai fi un semnal clar pentru aceștia că poate îi vei poza, ci va fi doar o parte normală a interacțiunii voastre. Astfel, subiecții vor fi mult mai relaxați și fotografiile vor părea mai naturale.

 

2. Surprinde acțiunile oamenilor

 

De obicei, imaginile cu oameni făcând lucruri pot fi mult mai interesante decât imaginile cu oameni care doar stau. În acest mod, subiectul tău se va concentra pe ceva care adaugă energie unei fotografii. 

 

Sincronizarea este foarte importantă pentru cele mai bune fotografii spontane, așa că așteaptă până când subiectul este complet concentrat pe activitatea lui. Acest lucru va adăuga un sentiment de autenticitate în fotografiile tale, unde subiectul nu este conștient de faptul că urmează să fie imortalizată acțiunea pe care o înfăptuiește. Reține faptul că nu trebuie să facă ceva deosebit de complicat sau complex – ar putea să danseze, să vorbească, să joace un joc. De asemenea, un sfat ar fi să mergi în locurile aglomerate, pline de acțiune precum piețele, străzile orașului, gările, festivalurile, petrecerile și locurile de muncă – toate locurile bune de început. Aici vei învăța să lucrezi cu iluminare naturală sau ambientală, să interacționezi cu o gamă largă de subiecți și să ai o mulțime de oportunități pentru fotografiile spontane, deoarece oamenii sunt deja ocupați cu diverse activități.

 

3. Fii atent la mediu și la detalii

 

Natura relaxată a fotografiilor spontane cere că fotografii să pătrundă în mediul lor. Deplasează-te în mod constant, fără a fi intruziv și nu face contact vizual cu subiecții – încerca să privești direct în spatele lor, astfel încât aceștia să nu devină conștienți că sunt fotografiați. Folosește pe deplin zoomul camerei foto sau optează pentru un teleobiectiv pentru a menține mai mult spațiu personal între tine și subiect. Evita utilizarea blițului sau a oricărui echipament de iluminat suplimentar pentru a păstra o senzație confortabilă. Dacă este posibil, nu începe imediat să fotografiezi subiecții, mai ales într-un loc public; fotografiază mai întâi elementele din jur pentru a păstra lucrurile informale. 

 

Începătorii pot exersa concentrându-se pe diverse obiecte, siluete, mâini și postură, deoarece acestea sunt adesea cele mai expresive și dezvăluie emoțiile oamenilor. Poți mări sau evidenția obiecte care ajută la transmiterea personalității și sentimentelor subiectului, cum ar fi un inel de logodnă, jucăria preferată a unui copil sau ținuta cuiva.

 

4. Poziționează-te strategic

 

În timp ce fotografia sinceră înseamnă a surprinde spontaneitatea unui moment și a obține o fotografie perfectă în acea fracțiune de secundă, dacă te gândești în viitor și anticipezi ceea ce urmează să se dezvolte, îți poți crește șansele de succes.

 

Dacă e vorba de o nuntă, încearcă să ajungi mai devreme la biserică și gândește-te la ce se va întâmpla în timpul ceremoniei. Unde ar trebui să stai pentru a surprinde fiecare moment? În ce direcție se vor înfrunta oamenii? Ce vor face? Cum va fi lumina? Dacă pui aceste întrebări în avans, nu vei pierde timpul alergând și repoziționându-te atunci când se întâmplă acțiunea. Mai mult de atât, vei putea fi în locul perfect pentru a surprinde momentele sincere când acestea apar.

 

O fotografie spontană reușită are capacitatea de a transpune spectatorii chiar în momentul în care a fost surprinsă, creând un sentiment de conexiune personală intensă cu subiectul. Realizarea de fotografii care sunt convingătoare, dar simple, atunci când sunt neplanificate poate fi o provocare. Dar cu practică, răbdare și puțin noroc, oricine poate învăța cum să transmită cele mai autentice povești prin energia unor fotografii spontane. Dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare poți apela oricând la specialiștii Photosetup care sunt gata să îți ofere o mână de ajutor.