Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

ReviewSfaturi utile

Manfrotto BeFree cel mai compact trepied foto

Manfrotto Befree review
Manfrotto Befree review

Manfrotto BeFree cel mai compact trepied foto

Relansat recent, trepiedul foto Manfrotto Befree se dovedeste a fi un real succes. Motivul succesului sau consta in flexibilitatea oferita si in dimensiunea compacta, lucru care il face deosebit de confortabil la transport.

Manfrotto Befree strans cu coloana si capul intre picioare
Manfrotto Befree strans

Beneficiind de un sistem patentat Manfrotto, BeFree este conceput cu rotirea peste cap a picioarelor de-a lungul coloanei centrale, asa incat, atunci cand este strans, capul si coloana centrala sunt pozitionate in interiorul picioarelor, pentru a fi foarte compact la transport.

[Exemplu rotire in foto mai jos]

Manfrotto Befree sistem rotire picioare
Manfrotto Befree sistem rotire picioare
Manfrotto Befree sistem rotire picioare
Manfrotto Befree sistem rotire picioare

Desfacerea picioarelor pentru pozitia de lucru se face simplu, din butoanele de eliberare a unghiurilor, se ridica butonul si se alege din cele 3 pozitii disponibile, respectiv: rotire completa, pozitionare unghi la 25° sau la 51°.

[Exemplu eliberarea unghiuri, in foto mai jos]

Manfrotto Befree sistem pozitionare picioare
Manfrotto Befree sistem pozitionare picioare

Trepiedul vine cu cap bila, inlcus. Capul dispune de placuta rapida de prinderea aparatului  (quick release 200PL-14). Capul este usor de manevrat. Ofera panorama la 360°si pozitionare pe tilt lateral si vertical la 91°.

Manfrotto Befree cap bila
Manfrotto Befree cap bila

Capul este destinat utilizarii in siguranta a unui echipament de maxim 8kg.

Spre deosebire de competitori, la capetele Manfrotto greutatea maxima admisa reprezinta standardul sever de calcul, care ia in consideratie nu doar greutatea maxima in axul coloanei la nivelul placutei, ci greutatea maxima masurata in centrul gravitational al sistemului cap-camera (la 12 cm deasupra placutei), in pozitia pe verticala a camerei, excentrica fata de axul coloanei, care determina momentul maxim de rasucire.

Manfrotto Befree ofera cel mai bun raport dintre grutatea proprie 1.25kg vs greutatea sustinuta 8kg.

Acest lucru ii confera o mare portabilitate si il face foarte apreciat in

Manfrotto Befree review
Manfrotto Befree review

Pentru fotografii macro, trepiedul ofera posibilitatea pozitionarii coloanei cu capul jos. Acest lucru se realizeaza simplu prin scoatrea coloeani centrale si pozitionarea ei invers, cu caul in jos.

La capatul colonei centrale exista un dop de caucuic care se indeparteaza pentru scoaterea coloanei, apoi se plaseaza la loc.

[Exemplu in foto mai jos]

Manfrotto Befree macro position
Manfrotto Befree macro position

BeFree este confectionat din aluminiu, iar unul dintre segmentele unui picior este invelit intr-un manson confectionat dintr-un material soft, de calitate, pentru a asigura o prindere buna si a evita inghetarea mainii pe timp de iarna. Materialul este de foarte buna calitate, asigurand totodata si un design placut.

 

Trepiedul vine si cu geanta de transport inclusa. Geanta este captusita cu burete de protectie si se poate purta cu usurinta pe umar, in conditiile in care kit-ul complet cantareste doar 1,25kg.

Dimensiunile trepiedului strarns cu tot cu cap gata de transport sunt de doar 40cm.

Manfrotto Befree-geanta
Manfrotto-befree-geanta

Concluzia generala este unanima: Befree este ideal pentru fotografii pasionati de calatorii care doresc sa isi reduca cat mai mult din greutatea arsenalului foto necesar in timpul calatoriilor, daca tinem cont de cele cateva considerente de ordin tehic care il fac special si anume: greutatea proprie de doar  1,25 kg, cu dimensiunea in pozitie strans,  de 40cm.

In plus, trepiedul beneficiaza de sistem EasyLink ce permite atasarea unui brat flexibil iar de el, in functie de nevoile fotografului, se poate atasa un panou Led, un monitor, un microfon, o tableta, etc

Garantia oferita de Manfrotto este de 2 ani standard + 8 ani extensie.

Mai jos, cateva fime de prezentare realizate de Manfortto, despre acest trepied.

 

Manfrotto Befree Advanced with Dave Krugman from Manfrotto on Vimeo.

 

%d bloggers like this: