Accesorii utile in calatorii

Un fotograf,  indiferent  de modul cum abordeaza arta fotografiei, la nivel profesional sau la nivel de hobby, in afara de aparatul foto, are nevoie in calatorii de  cateva piese de rezistenta din arsenalul accesoriilor foto. Iata cateva dintre accesoriile care va ajuta sa va organizati mai bine, va protejeaza echipamentul si va ajuta sa va deplasati usor in calatorii in special cand transportati o parte din echipamentul fotografic cu voi.

In primul rand, rucsacul, un obiect pe care toti amatorii de calatorii il iubesc. Daca mai vorbim si de un rucsac foto, atunci chiar vom face fotografii fericiți deoarece isi pot transporta echipamentele foto, lucrurile personale, avand totodata mainile libere pentru a surprinde cu aparatul foto culmile semete ale muntilor.

Rucsacul DR 467i din colectia DPS Urban Futursitic de la Kata este un rucsac foto multifunctional destinat transportului unui DSLR cu 3-4 obiective, accesorii foto, trepied/monopied foto si laptop de 15’’.

Este structurat in doua compartimente, cel superior pentru lucruri personale sau surplus de accesorii foto, iar cel inferior destinat aparatului foto impreuna cu obiective si alte accesorii. Are in plus si compartimentul de laptop pentru unul 15’’sau pentru alte lucruri personale (haina de ploaie, sandwich-uri pentru drum, etc.) daca nu e nevoie sa transportam laptopul cu noi in calatorie.  Un mare avantaj il prezinta faptul ca exista corespondenta intre cele doua compartimente, ele fiind despartite de un fermoar care o data deschis, ne permite sa avem un mare compartiment central. Astfel, putem sa transportam un teleobiectiv de 70-200mm f2.8 montat pe aparat.

Iar daca ne dorim un rucsac dedicat  doar uzului zilnic, avem posibilitatea sa detasam si insert-ul dedicat aparatului foto. Astfel, cu insert-ul foto detasat si cu fermoarul despartitor desfacut, avem un rucsac pe care il putem purta zi de zi sau la sala de gimnastica, la picnic sau de ce nu, la scoala/facultate/job.

Partea frontala a capacului inferior este prevazuta cu TST pentru a proteja echipamentele foto din interior. La exterior, rucsacul 467DRi dispune de multe buzunare prevazute cu fermoar pentru depozitarea accesoriilor foto marunte si/sau a lucrurilor personale. La maner are iesire pentru castile unui MP3 player care are un lacas special in interiorul rucsacului. Trepiedul sau monopiedul foto se pot prinde exterior rucsacului sprijinit in buzunarul lateral si ancorat cu centurile speciale pentru fixare, care fac purtarea trepiedului confortabila din dotarea rucsacului.

De altfel rucsacul este foarte ergonomic, ajustarea bretelelor facandu-se dintr-o singura miscare actionand cu ambele maini curelele de pe bretele. Partea din spate este prevazuta cu un material  care permite aerisirea spatelui si previne transpiratia. Materialul din care este confectionat este impermeabil, iar pentru ploi torentiale rucsacul are si o husa de ploaie.

Un alt accesoriu apreciat de fotografi este monopiedul foto, datorita faptului ca este foarte usor de transportat. Piesa  de rezistenta o reprezinta monopiedul Traveller de la Gitzo GM5561T confectionat 100% din carbon 6X este foarte usor si stabil, cantareste 0,780 kg. si suporta 25 kg! Fiind alcatuit din 6 sectiuni se strange pana la 43 cm, acest lucru facandu-l un partener excelent de calatorii. Inaltimea maxima pana la care ajunge cu coloana ridicata este de 153 cm.  Este produs in serie limitata fiind unic in lume prin aceste performante.

Desi un accesoriu privit in prima instanta cu neincredere, husa de ploaie pentru aparatul foto se dovedeste a fi una dintre ce mai bune investitii in echipamente foto, in special atunci cand se calatoreste in zonele de munte, unde vremea este extrem de schimbatoare. In aceste conditii, cea mai buna solutie pentru protejarea aparatului foto este husa de ploaie de la Kata.  Se aplica rapid si permite manevrarea cu usurinta a aparatului foto pe timp de ploaie, asigurand protectie maxima fata de apa si umezeala. Se potriveste pentru orice tip de aparat D/SLR indiferent de marca.

Un alt accesoriu care isi dovedeste utilitatea in zonele de munte sau departe de orase este kitul de curatare pentru aparatul foto si obiective, Traveller Kit de la Green Clean, conceput special pentru calatorii. Kit-ul de curatarea prin aspiratie contine un spray cu aer de 150 ml cu un ventil tip aspiratie, usor de folosit si de transportat in rucsac. Cu ajutorul ventilului aspirati praful  de pe senzor sau de pe obiective. In plus, puteti folosi un set de servetele pentru obiective.

%d bloggers like this: