Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

La ce folosesc filtre ND in fotografie

La ce folosesc filtre ND in fotografie

Daca te-ai inrebat pana acum in ce mod poti utiliza filtrele ND (densitate neutrala), avem pentru tine mai jos, un articol ce face parte dintr-un E-book creat de fotograful Adam Jacobs in colaborare cu Manfrotto.

Ce sunt filtrele ND ?

Filtrele cu densitate neutra, denumite in mod obisnuit filtru ND sunt tipul meu preferat de filtre si sunt intotdeauna in geanta datorita versatilitatii lor in utilizare, capacitatii de a controla lumina si dramatismului oferit si creativitatea pe care le adauga imaginilor.

filtre nd

Filtele ND sunt usor de utilizat, vin intr-o varietate de tipuri si dimensiuni diferite si sunt deosebit de populare in fotografii de peisaj.

Cum actioneaza filtrele ND?

Filtrele ND blocheaza uniform lumina de la intrarea in obiectiv si atingerea senzorului camerei, fara a schimba culoarea cadrului general. in esenta, diferenta dintre fiecare filtru ND constand in opacitatea sa.

Avand in vedere ca unele sunt mai inchise sau mai opace decat altele(ex ND8, ND64, ND500), ele afecteaza modul in care lumina este blocata (sau „filtrata”) de la intrarea in obiectiv si de la atingerea senzorului camerei.

De exemplu, un filtru ND500 care taie 9 diagrafgme de lumina este mult mai intunecat si mai opac pentru ochi decat unul care filtreaza doar 3. Cu alte cuvinte, primul lasa mai putina lumina sa ajunga la senzor decat al doilea.

Filtrele ND vin de obicei in diferite grade sau densitati marcate de cantitatea diferita de lumina pe care o filtreaza (masurata printr-o reducere a f stop), ceea ce desemneaza cata lumina este blocata de la intrarea in camera.

filtre nd

Manfrotto ofera in gama sa de filtre,  trei tipuri diferite de filtre ND.

Toate sunt acoperite multistrat pentru a nu retine apa si uleiul si pentru a oferi o intretinere usoara zilnica, asigurandu-va ca fotografiile vor iesi perfecte.

Cele trei filtre ND din gama Manfrotto sunt prezentate mai jos si sunt listate in ordine descrescatoare prin opacitatea crescanda si cantitatea de lumina pe care o reduc pentru a ajunge la senzorul camerei:

FILTRU MANFROTTO ND8: Ofera o reducere de 3 diafragme (f stops) a luminii

FILTRU MANFROTTO ND64: Ofera o reducere a luminii de 6 diafragme (f stops)

FILTRU MANFROTTO ND500: Ofera reducere de 9 diafragme (f stops) a luminii

 

UTIL! Daca vrei sa afli mai multe informatii despre filtrele Manfrotto, poti citi aici un articol in detaliu.

 

Fiecare dintre aceste filtre ND separat, au meritele si utilizarile lor, in functie de situatia de iluminare in care va aflati, de cadrul din fata dvs. si de cat de creativ doriti sa fiti.

Interesant este insa ca filtrele ND au un ton neutru si blocheaza uniform lumina primita spre deosebire de o polarizare sau un filtru UV. Prin urmare, acestea nu au niciun efect asupra culorii, saturatiei, contrastului sau claritatii generale a unei imagini.

Acesta este motivul pentru care o parte din numele filtrelor este „neutra”.

Filtrul ND nu are niciun efect asupra reducerii reflexiilor sau stimularii saturatiei precum un filtru de polarizare circulara. In schimb, un filtru ND inseamna sa afecteze luminozitatea fotografiei, adica intuneca fotografiile la diferite niveluri, in functie de filtrul de densitate neutra pe care decideti sa il utilizati.

Deci, ce fac aceste mici filtre gri, semi-transparente denumite ND?

Dupa cum am mentionat anterior, multe persoane in prezent sustin ca Photoshop sau alte programe software proprii pot recrea utilizarea filtrelor. Totusi, mai jos voi expune avantajele folosirii unui filtru ND si a efectelor uimitoare care pot fi obtinute direct din camera foto.

Un filtru ND este cel mai frecvent utilizat pentru a filtra sau a bloca lumina nedorita sa ajunga la senzorul unei camere.

filtre nd

O analogie buna pentru a ajuta sa intelegeti cum functioneaza este sa luati in considerare modul in care, atunci cand iesiti intr-o zi stralucitoare, insorita, ati lua o sapca sau ochelari de soare pentru a va proteja de lumina stralucitoare si nedorita sa nu va atinga ochii. In mod similar, puteti utiliza un filtru ND in fata obiectivului atunci cand este prea luminos, precum o pereche de ochelari de soare pentru ochii nostri, pentru a reduce cantitatea de lumina care ajunge la senzorul unei camere.

Un alt mod de a ne gandi la acest lucru este ca un filtru ND reduce volumul de lumina care intra in obiectiv atunci cand exista prea multa lumina nedorita. In consecinta,  filtrele ND permit fotografilor sa controleze mai usor expunerea dorita a unei imagini si sa utilizeze combinatii de viteze ale obturatorului, diafragme si setari ISO care ar rezulta altfel in fotografii supraexpuse.

Astfel, cea mai obisnuita utilizare a unui filtru ND este de a permite utilizarea unor viteze mai scazute ale obturatorului, care altfel ar fi imposibile in conditii luminoase, iar fara ca filtrul sa fie aplicat, fotografia ar fi mult prea luminoasa, deoarece viteza obturatorului mai lent ar lasa sa intre prea multa lumina. In esenta, un filtru ND inseamna ca puteti manipula vremea.

Aceasta are o serie de avantaje creative si artistice.

filtre nd
Pentru ce sunt folosite filtrele ND?  
Viteze mai lungi ale obturatorului.

Prin urmare, dupa cum am mentionat, de departe cea mai obisnuita utilizare pentru un filtru ND este faptul ca permit utilizarea unor viteze mai lungi de obturat in situatii de fotografiere luminoase, care altfel ar duce la fotografii supra-expuse.

Acest lucru se intampla pentru ca filtrele ND „pacalesc” camera pentru a crede ca o scena este mai intunecata decat este blocand astfel cantitatea de lumina care intra prin obiectiv.

filtre nd

Utilizarea vitezei de obturare mai mare, poate avea o suita de efecte creative asupra fotografiilor. De exemplu, un rau curgator poate avea un aspect de spuma moale si matasos.

Accentuand miscarea in nori sau valuri incetosate sau frunzis, oportunitatile fotografice de a imbunatati o imagine folosind fotografia cu viteza de obturare lenta sunt enorme.

De fapt, as putea dedica un capitol intreg fotografiei cu expunere indelungata. Efectul de drama poate fi adaugat la o fotografie in care exista ceva care se misca, fie ca este vorba de apa, nori, oameni, frunzis si asa mai departe.

filtre nd

In esenta, filtrele ND va permit sa produceti efecte in situatii care altfel ar fi imposibile, deoarece fotografia fara filtru ND ar fi prea stralucitoare. Acest lucru face filtrele ND incredibil de populare si un instrument esential pentru fotografii de peisaj pentru a adauga miscare, energie, dinamism si creativitate fotografiilor lor.

Folosind un filtru ND pentru a facilita viteza mai mare a obturatorului este adesea utilizat atunci cand fotografiati cascade sau corpuri de apa in miscare. incetinirea vitezei obturatorului face ca apa sa para mai moale si mai lina, oferindu-i o senzatie de curgere si senzatie de miscare, mai degraba decat sa apara static in cadru – adauga si un strat suplimentar de imagine la fotografie, care nu poate fi adaugat in post-productie.

Dupa cum se poate vedea si din exemplele de mai jos cu si fara filtru ND , cascada pare mult mai interesanta cu ajutorul efectului obtinut prin utilizarea filtrului ND. Pentru aceasta imagine am utilizat un filtru ND500 iar imaginea fost realizata in conditii de iluminare maxima in soare plin.

filtre nd

Filtrul a fost necesar pentru a obtine o expunere lunga insa inainte de a declansa, am luat un pre-focus deoarece odata pus pe obiectiv este prea opac pentru a face focus.

Imagini si text: Adam Jacobs (preluare din Manfrotto Filter E-book)

 

Iti multumim ca ne urmaresti.

Daca ai nevoie de informatii, contacteaza-ne!

Daca iti par utile aceste informatii, spune-le si prietenilor tai!

Sharing is caring!

 

%d bloggers like this: