Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Cum să fotografiezi luminițele de Crăciun

Crăciunul se apropie, iar decorațiunile de sărbătoare nu s-au sfiit să apară. Fie pe marile bulevarde, fie prin case, acestea au început să lumineze orașul și să ofere un aer nou, mai vesel și mai colorat. Și cine nu iubește luminițele de Crăciun? Primăvara avem ghiocei, vara avem flori de toate felurile, toamna avem un peisaj arămiu numai bun de pozat, iar iarna avem zăpadă și multe luminițe, care mai de care mai colorate, care ne fac serile reci mai frumoase. 

 

Odată cu ele, se ivește o provocare: fotografierea lor. Bineînțeles, luminițele de Crăciun sunt minunate, în toate formele și culorile, de aceea vrem să le păstrăm în amintiri, sub formă de fotografii. Dar de multe ori, fotografiile nu coincid deloc cu realitatea. Ba totul este blurat, ba poza prea întunecată cu câteva luminițe vagi… tare greu să faci o poză cu ele. 

 

Sau poate nu e atât de greu? Uite mai jos câteva sfaturi pentru a-ți face pozele de Crăciun cât mai calitative:

 

Care este sursa provocării de fapt? Fotografiile de Crăciun se împart în 2 categorii: cele din interior și cele din exterior. Deși par diferite, ambele au aceeași problemă. Există un obiect în cadru prea luminos (luminițele de Crăciun), unul prea întunecat (bradul, clădirea etc.) și o lumină ambientală scăzută. 

 

Ce-i de făcut în cazul acesta?

 

1. Nu folosi blițul

Deși aparatele foto vor tinde să activeze automat blițul când sunt puse în fața unui cadru întunecat, îți recomandăm să nu folosești blițul, pentru că nu te va ajuta deloc în această situație. Cadrul este deja luminat de subiectul principal al fotografiei – luminițele de Crăciun – iar folosirea blițului le poate știrbi din frumusețe, atât prin micșorarea contrastului între ele și fundal, cât și prin adăugarea unei nuanțe reci în fotografie.

 

fotografie-luminitele-Craciun-echipamente-foto-video-photosetup2

 

 

2. Folosește un trepied

În fotografia de noapte, un trepied poate face diferența între o imagine reușită și un eșec total. Cea mai mică mișcare a aparatului foto ar putea strica o fotografie când vine vorba de luminițele de sărbători, rezultatul fiind o imagine blurată din care nu se înțelege mare lucru. Folosirea unui trepied te va ajuta să obții imagini clare, cu o mulțime de detalii, sau chiar fotografii cu expunere lungă.

fotografie-luminitele-Craciun-echipamente-foto-video-photosetup3

 

 

3. Alege cel mai potrivit moment pentru a fotografia luminițele

Nu este obligatoriu să aștepți până este complet întuneric pentru a fotografia luminițele, ba chiar este bine să prinzi o fărâmă de lumină naturală. La apusul soarelui este destul de întuneric încât luminițele să iasă în evidență, însă ai și suficientă lumină naturală cât să surprinzi și alte detalii din peisaj (precum culorile cerului), care ar putea face fotografia și mai specială.

fotografie-luminitele-Craciun-echipamente-foto-video-photosetup7

4. Acționează rapid

La fel ca la un apus, luminițele de Crăciun își pot schimba rapid culoarea, de aceea și tu trebuie să acționezi rapid – asta înseamnă că poți captura mai multe cadre, în același loc, dar care pot părea diferite întocmai datorită luminițelor. Tot ce trebuie să faci este să fii pe fază și să nu eziți când apeși pe declanșator.

fotografie-luminitele-Craciun-echipamente-foto-video-photosetup4

 

Acum că ai câteva soluții pentru această problemă comună și că luminițele s-au aprins în marile orașe, poți merge să îți exersezi abilitățile și să obții fotografii memorabile din perioada Crăciunului, cu care să ieși în evidență în social media.

 

Dacă ai nevoie de consultanță pentru fotografii reușite, nu ezita să ne contactezi, te ajutăm cu drag! 

%d bloggers like this: