Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Esti un vlogger in devenire sau doar vrei sa intri in contact online cu clientii, prietenii sau fanii tai? Iata mai jos cateva considerente tehnice de care ar trebui sa tii cont daca faci transmisii live sau filmari cu telefonul.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Live cu Smartphone

Este deja cunoscut ca odata cu evolutia telefoanelor mobile tot mai performante, pentru aplicatii video la o rezolutie decenta de streaming in Youtube sau Facebook, un smartphone bun este suficient pentru a avea interactiune live de calitate.

Un smartphone iti ofera acces rapid la LIVE in platformele de Social Media cele mai utilizate gen Facebook, Instagram sau You Tube, fara a avea nevoie de alte accesorii dedicate streaming ce ar necesita buget de investitii si o multime de cunostinte tehnice avansate.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Probabil ca cei mai multi dintre utilizatorii fac transmisii Live cu smartphone, fiind echipamentul cel mai la indemana.

El nu necesita multe cunostinte tehnice insa necesita putina accesorizare, pentru a avea un sunet de calitate si de ce nu si o iluminare buna.

Astfel, pentru cei mai multi utilizatori ce folosesc telefonul, iata si cateva sugestii pentru cele mai utile accesorii ce se pot atasa unui smartphone asa incat atat imaginea cat si sunetul sa fie de inalta calitate.

  1. Microfon sau Lavaliera

Sunetul e o componenta foarte importanta in orice filmare video sau Live. Un smartphone oricat de performant ar fi, stii bine si tu daca ai filmat, ca sunetul nu este unul potrivit pentru a obtine un sunet de  calitate.

In acest caz, te ajuta microfonul sau lavaliera. Despre utilitatea lavalierelor si felul lor, am mai scris aici, intr-un alt articol pe blog.

Microfonul cel mai utilizat este unul simplu dar eficient ce permite captarea unui sunet de calitate, unidirectional, cu atenuarea zgomotului parazit.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Pe el il poti prinde pe un minitrepied de masa sau direct pe camera cu ajutorul patinei din dotare.

Aditional, poti opta pentru cateva modele de kit-uri dedicate filmarii cu un smartphone sau vlogging, ce contin toate prinderile si accesoriile necesare unei filmari reusite cu telefonul.

Gasesti aceste kit-uri, aiciEchipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Lavaliera

Lavaliera este un accesoriu foarte important pentru captura sunetului, atat individual cat si in cadrul unui interviu cu un interlocutor.

Lavalierele pot fi cu fir, simple sau duble, sau wireless.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Si in acest caz, poti opta pentru cateva configuratii de kit-uri dedicate filmarii sau vlogging-ului cu smartphone si lavaliera.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

 

Gasesti toate aceste Kit-uri, aici.

Un lucru foarte bun in toate aceste combinatii este faptul ca daca ai deja un aparat foto fie DSLR sau Mirrorless, poti folosi toate accesorii atat cu aparatul cat si cu telefonul.

Live cu aparatul foto DSLR/Mirroless

In cazul in care ai deja un aparat foto fie el DSLR sau Mirrorless si vrei sa iesi LIVE, iata accesoriul ce-ti transforma camera intr-un dispozitiv de live streaming

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Blackmagic Web Presenter este cea mai rapida ai mai usoara modalitate de a obtine video direct pe web pentru o noua generatie de transmisiuni web.

Web Presenter de la Blackmagic face ca orice sursa video SDI sau HDMI sa apara ca o camera web USB pentru streaming web de calitate superioara folosind programe cum ar fi Skype sau platforme de streaming precum YouTube Live, Facebook Live, Twitch.tv, Periscope, Open Broadcaster, XSplit Broadcaster, Livestream, Wirecast si multe altele!

In plus, nu este nevoie de drivere si nu este greu de instalat!

Pur si simplu conectati o sursa video, cum ar fi o camera profesionala SDI sau o sursa HDMI, cum ar fi o camera de luat vederi sau un computer, in Blackmagic Web Presenter apoi conectati-o la portul USB al computerului! Asta e tot ce trebuie sa faceti!

 

Blackmagic Design Teranex Mini Smart Panel

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Web Presenter impreuna cu Teranex de la Blackmagic sunt solutia ideala pentru live cu ajutorul unui DSLR/Mirroless deoarece ofera posibilitatea de a folosi doua surse video, una pe HDMi si una pe SDI alaturi de mixaj video si control de sunet pe XLR.

Practic Blackmagic Web Presenter + Teranex este astfel cel mai mic mixer video de pe piata ce transforma semnalul video din mixer in unul care poate fi recunoscut de laptop.

LIVE direct din camera

In cazul in care bugetul iti permite, cea mai simpla solutie profesionala 4K cu LIVE direct din camera este solutia oferita de  JVC prin camera HM250 –  singura camera ce ofera overlay si burtiere in timp real.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Camera JVC HM250 ofera cea mai noua tehnologie de comincare IP ce permite controlul camerei in timpul transmsiunii de pe orice computer dar si tableta sau smartphone.

Transmisiunea LIVE este posibila in rezolutie SD sau HD in functie de conexiunea la internet.
Conectarea la un modem optional tip Wi-Fi sau 4G/LTE permite transmiterea livea oriunde in lume pe YouTube, Facebook sau alte servicii Cloud.

Fara alte accesorii sau cunostinte tehnice – Live direct din camera!

Pentru a face live streaming camera JVC 250 are un port USB Host, la care se poate atașa un adaptor USB pentru Wi-Fi, un modem USB 4g sau un adaptor USB to LAN. Astfel conectam camera la internet printr-o conexiune la un HotSpot, rețea mobila sau direct la un router prin cablul de rețea.

Practic cu JVC HM250 poti avea un kit mobil de stiri sau alte aplicatii dupa cum ai nevoie, fara alte accesorii complicate, asa incat obtii LIVE direct in strada.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Odata conectati la o retea avem disponibil controlul la distanta prin IP, conectand un telefon, tableta, calculator la aceeasi retea. Camera are un mini server ce generează o pagina web pe care o accesam prin introducerea IP-ului atribuit camerei de către rețea din orice browser.

Echipamentul standard pentru un LIVE sau Vlogging reusit

Astfel avem acces la toate funcțiile camerei: zoom, balans de alb, focus, expunere, etc. Cat și previzualizare dar și posibilitatea de a încarca clipurile într-un server ftp pentru backup. De altfel, din interfața de control putem sa importam un alt lucru pe care camera ni-l oferă, imposibil de realizat pana acum. Asa cum spuneam la început, overlay-ul grafic.

Mai multe despre Live direct din camera, am scris in acest articol pe blog, aici.

Stay safe si interactioneaza on-line! Iar daca iti doresti o solutie potrivita pentru tine, contacteaza-ne pe mail sau telefonic si o gasim!

 

%d bloggers like this: