Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Obiective fotoSfaturi utile

Motive pentru care ai nevoie de un teleobiectiv

Teleobiectivele sunt incredibil de populare atât în rândul amatorilor, cât și a fotografilor profesioniști. Acestea pot fi utile în destul multe situații, ajutându-te să îți duci fotografiile la un alt nivel. Un teleobiectiv are o rază mare de acțiune, lucru care îți permite să fotografiezi un subiect aflat la distanță destul de extinsă sau să mărești subiectul din cadru. Acesta trebuie să aibă o distanță focală de minim 60 mm, însă poate ajunge și la peste 300 mm. Mulți oameni cred că teleobiectivul poate fi de folos doar pentru fotografia sportivă sau pentru fotografia care surprinde natura sălbatică. Cu toate acestea, noi suntem aici pentru a vă asigura de faptul că un teleobiectiv poate fi o investiție excelentă nu doar pentru tipurile de fotografie menționate anterior, ci pentru altele, datorită multiplelor beneficii pe care acesta le are. 

 

Tipuri de teleobiective

 

Înainte de a trece la avantajele acestora, este necesar să înțelegi faptul că există diferite tipuri de teleobiective disponibile pe piață. Diferențierea acestora te va ajuta să alegi modelul potrivit în detrimentul celui greșit, de aceea vom face o scurtă clasificare: Teleobiective scurte, în cazul cărora distanța focală variază de la 85 mm la 135mm, Teleobiective medii, cu o distanță focală cuprinsa intre 135mm și 300mm, Super Teleobiective, cu o gamă focală care depășește 300mm. Acestea sunt unele dintre cele mai comune și eficiente variante atunci când dorești să optezi pentru un teleobiectiv. În funcție de întrebuințarea sa, va trebui să decizi dacă ai nevoie de un teleobiectiv cu o distanță focală mai restrânsă sau mai extinsă. 

 

De ce ai nevoie de un teleobiectiv

 

  • Apropie subiectul de camera foto

 

Acesta este cel mai evident, respectiv renumit motiv pentru a utiliza un teleobiectiv și pentru care majoritatea fotografilor iau în considerare achiziționarea unuia. Faptul că permite fotografierea unui subiect de aproape, însă fără a fi fizic la o distanță mică de acesta, face din el un accesoriu foto extrem de util pentru situațiile în care nu poți sau nu dorești să te apropii. Aceasta distanță poate fi benefică și pentru subiect, care se poate simți mult mai în largul său atunci când nu este expus direct la camera foto. De asemenea, un teleobiectiv poate comprima întreaga scena, permițându-ți să încadrezi mult mai bine subiectul, iar un lucru minunat este acela că nu va scădea calitatea. În ciuda faptului că scena va fi comprimată, încă te vei putea bucura de o calitate înaltă pentru fotografiile tale. 

 

  • Ajută la evidențierea fundalurilor neclare

 

Dacă ai avut ocazia să vezi fotografii în care subiectul este foarte bine focalizat, iar fundalul neclar și te-ai întrebat cum a fost realizată, răspunsul este de obicei, cu ajutorul unui teleobiectiv. Poți obține un asemenea efect prin fotografierea cu un obiectiv lung și cu cea mai mare diafragmă disponibilă. De exemplu, un obiectiv de 70-200 mm precum cel de la Canon EF 70-200 mm F2.8 IS III USM, utilizat cu deschiderea de f2.8, va izola perfect subiectul de un fundal blurat, obținând astfel, efectul mult dorit. Practic, acest lucru se datoreaza în mare parte tot distanței dintre aparatul foto și subiect pentru că fotografiind subiectul de la o distanță mai mare, îl vei micșora din prim-plan, în timp ce fundalul va rămâne la aceeași dimensiune. 

Canon EF 70-200mm Obiectiv Foto DSLR f/2.8L IS III USM [1]

Teleobiectivele sunt extrem de versatile și utile în multe situații, de la apropierea subiecților și până la crearea unor scene pline de dramatism prin comprimare, acestea te pot ajuta să îți duci fotografia la un alt nivel. Dacă ești în căutarea unui teleobiectiv și dorești mai multe informații, poți apela oricând la specialiștii Photosetup sau ne poți face o vizită la sediul nostru din Strada Uranus 98, București. 

%d bloggers like this: