Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Lectii de fotografie

Regula de bază în fotografie: regula treimilor 

Ca orice alt domeniu, și fotografia are regulile sale de bază care trebuie luate în considerare pentru a avea fotografii cât mai reușite. Deși poate părea dificil la început să te adaptezi “regulilor”, rezultatele care vor veni odată cu ele te vor motiva să continui, să perseverezi și să-ți transformi fotografiile din unele basic în unele cu adevărat spectaculoase.

 

Astăzi vom vorbi despre Regula treimilor – chiar dacă poate nu ai auzit de ea, sunt șanse mari să te fii întâlnit deja cu această regulă fără să îți dai seama, poate chiar când fotografiai cu telefonul mobil. Dar haideți să vedem ce este regula treimilor și de ce toți fotografii din întreaga lume se ghidează după ea.

Cum a apărut regula treimilor?

Poate ai crezut că această regulă este una recentă, apărută odată cu aparatele foto moderne. Ei bine, regula treimilor a fost definită prima dată în 1797 de către John Thomas Smith în cartea sa Remarks on Rural Scenery. Bineînțeles, la vremea aceea se folosea în pictură și a fost concepută pentru a înțelege cum trebuie echilibrate lumina și întunericul. Ideea principală a fost că două lumini distincte și egale nu ar trebui să apară în același timp într-o imagine, una trebuia să fie principală, iar alta subordonată – atât în intensitate, cât și în grad.

 

Lectura recomandata: Cum iti alegi aparatul foto daca esti incepator

Deci… ce este regula treimilor în fotografie?

Regula treimilor este printre cele mai cunoscute reguli din fotografie și se referă la structura compozițională. Pe scurt, imaginea poate fi împărțită în 9 cadrane egale, prin introducerea în ecran a 2 linii verticale și 2 orizontale (introducerea imaginară sau cu ajutorul funcției disponibile atât la aparatele foto, cât și la telefoanele mobile). 

 

regula-treimilor-fotografie-magazin-foto-video-photosetup

 

La început, majoritatea tinde să plaseze subiectul principal dintr-o fotografie în centrul acesteia. De multe ori însă, plasarea subiectului în partea superioară sau inferioară ar putea genera un rezultat mult mai plăcut și mai estetic. Liniile vin în ajutorul fotografilor, pentru a putea echilibra imaginea cât mai bine și a așeza subiectul în fotografie, astfel încât rezultatul să fie unul  cât mai natural. 

Conceptul regulii treimilor nu este deloc greu și poate fi rezumat foarte ușor: nu plasa subiectul fotografiei în centrul acesteia.

 

Recomandare

Plasează subiectul principal la intersecția liniilor, fie în partea de sus a fotografiei, fie în partea de jos. Uite aici un exemplu care te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează această regulă:

 

regula-treimilor-fotografie-magazin-foto-video-photosetup
Sursă: https://expertphotography.com/improve-your-composition-the-rule-of-thirds/

 

 

De ce este bine să urmezi regula treimilor?

 

  • Pentru că te va ajuta să folosește tehnici compoziționale care vor părea mult mai naturale, echilibrate și plăcute la prima vedere;
  • Vei putea folosi spațiile negative într-un mod cât mai creativ, găsind lucruri din jurul subiectului pe care le poți introduce în fotografie;
  • Vei putea crea o poveste între subiect și background (de exemplu în fotografiile cu animale, vei putea prinde cadrul și, astfel, vei crea un context).

 

Ce se întâmplă dacă o încalci?

Ca orice regulă din fotografie, și această este încălcată uneori, în funcție de viziunea fotografului. De multe ori, subiectul poate arăta mult mai bine în centrul imaginii, de exemplu în cazul portretelor. Această „încălcare a regulii” rămâne la latitudinea ta, în funcție de context. Atât timp cât ești mulțumit de rezultat și consideri că o fotografie va ieși mai bine fără această regulă, nu este nicio problemă. Important este ca atunci când decizi asta, să iei în considerare alte aspecte, precum simetria, culorile, contrastul etc.

regula-treimilor-photosetup

 

Cel mai important lucru este să testezi, să experimentezi fotografii din toate unghiurile cu această regulă a treimilor. Trebuie să înțelegi cum funcționează și să vezi diferența dintre o fotografie în care nu ai utilizat-o și una în care ai ținut cont de aceasta. La final, vei putea decide care este metoda ideală pentru tine.

 

Lectura recomandata: Portrete reusite in natura

%d bloggers like this: