Cum alegi un aparat foto dacă ești începător

Cum alegi un aparat foto dacă ești începător

 

Ai decis că e timpul să îți cumperi primul tău aparat foto? Indiferent dacă nu te mai mulțumesc fotografiile făcute cu telefonul mobil sau poate îți dorești să dezvolți propria afacere și ai nevoie de poze profesionale, noi te felicităm pentru decizie și îți garantăm că îți va schimba complet viziunea asupra fotografiei.

Acum e timpul să îți alegi aparatul foto potrivit! Dar sunt atât de multe opțiuni pe piață – aparat foto DSLR, compact, mirrorless – cum ar trebui să alegi?! Noi îți dăm mai jos câteva criterii după care ar trebui să te ghidezi atunci când îți cumperi primul aparat foto:

 

 

1.Prețul

 

Începe prin a-ți stabili bugetul – nu trebuie să cheltuiești o avere pe un aparat foto bun, trebuie doar să știi clar ce îți dorești în materie de fotografie. Multe modele cu prețuri mai mari vin la pachet cu o mulțime de funcționalități pe care e posibil să nu le folosești vreodată, dacă tot ce vrei e să ai poze mai bune din vacanțe. Însă, în același timp, aceste funcționalități îți permit să îți dezvolți foarte mult abilitățile, dacă ceea ce îți dorești este să devii fotograf.

Pe de altă parte, un buget foarte mic poate rezulta într-o cameră foto dezamăgitoare, mai ales dacă luăm în considerare că putem obține fotografii reușite și cu telefoanele mobile performante din zilele noastre.

 

 

2. Tipuri de aparat foto

 

 

În funcție de nevoile tale și ce urmează să fotografiezi cu noul tău echipament foto, va trebui să alegi și tipul de aparat foto potrivit:

 

 

 

Camerele compacte sunt de obicei și cele mai accesibile ca preț, iar obiectivul foto este integrat în corpul camerei, nefiind posibilă schimbarea lui. Dacă vrei doar să ai poze mai clare din vacanțe sau poate vrei să îi faci cadou copilului tău un prim aparat foto, atunci poți alege o opțiune din gama deja renumită Sony Cyber Shot. Dacă însă ai nevoie să documentezi un proiect sau să faci fotografii de produs pentru micul tău magazin online, poți alege ceva mai profi, precum Sigma DP2 Quattro.

 

 

 

 

Aparatele foto mirrorless sunt cele mai populare în momentul de față și majoritatea au posibilitatea de a schimba obiectivele, precum frații lor mai mari, aparatele DSLR. Putem spune că aparatele mirrorless sunt o alegere bună bun între calitate, versatilitate și preț. Poți încerca unul clasic, precum Fujifilm X-T4, sau unul de cea mai înaltă calitate, precum Sony A7.

 

 

 

 

Aparatele foto DSLR sunt acele camere cu dimensiuni mai mari, cu multe butoane (implicit și setări) și cu posibilitatea de a pune o mare varietate de obiective pe ele, în funcție de ceea ce fotografiezi (potret, peisaje, produse) sau în funcție de cât de departe e subiectul fotografiat (teleobiective). Din fericire, chiar și DSLR-urile entry level, precum Nikon D3500 sau Canon 800D, oferă utilizatorului control total asupra setărilor, astfel că poți alege și un DSLR cu un preț mai mic și te vei bucura de o calitate la fel de ridicată.

Nu uita însă că în cazul aparatelor de tip DSLR, foarte mult contează și obiectivul foto – majoritatea camerelor entry level vin cu un obiectiv de kit, de 18-55mm, care îți va fi suficient pentru început, însă dacă vrei să te concentrezi mai mult pe portrete, vei vrea să faci un updgrade către un obiectiv de 35mm sau 50mm.

 

aparat-foto-incepatori-dslr-nikon-canon-caracteristici-magazin-photosetup

 

 

3. Megapixeli

 

 

Deși suntem obișnuiți cu zicala „cu cât mai mulți, cu atât mai bine”, ea nu este neaparat adevărată și în cazul megapixelilor. Dacă te vei uita prin specificațiile camerelor foto compacte în comparație cu cele ale DSLR-urilor, vei vedea că acestea au un număr similar de megapixeli (16MP, 20MP, 24 MP etc) – comparația nu este deloc echitabilă în acest caz, asta pentru că mărimea fizică a senzorului contează mult mai mult în calitatea imaginii decât numărul de megapixeli. Un senzor mai mare recepționează mai multă lumină, care conduce într-o calitate mai bună a fotografiilor, chiar și în cazuri de lumină slabă. De aceea, sfatul nostru este să nu te lași încântat doar de numărul mai mare de megapixeli ai unei camere compacte în comparație cu un DSLR.

 

Alte aspecte pe care să le iei în considerare atunci când îți cumperi primul aparat foto:

  • Capacitatea suportată pentru cardul de memorie
  • Conexiunea Wi-Fi (pentru a-ți putea transfera fotografiile direct pe laptop ori telefon)
  • Ecran rabatabil (util în cazul selfiurilor sau video-urilor de tip vlog)
  • Caracteristicile filmărilor (HD, 4K etc)
  • Dacă suportă microfon extern
  • Dacă suportă formatul RAW (acesta îți dă posibilități mai mari de editare)
  • Greutate (util în alegerea unui trepied potrivit sau a unui stabilizator)
  • Montură tip hot-shoe (în cazul în care vrei să atașezi un blitz extern sau un microfon extern)

 

Dacă ai un buget limitat (sub 1500 lei), gândește-te bine dacă chiar ai nevoie de un aparat foto. Iar dacă răspunsul este da, încearcă să te orientezi către unul care are funcționalități pe care camera telefonului nu le are (zoom optic, waterproof, wide lens etc). Pentru cei care își doresc un upgrade rapid al calității fotografiilor sau cei care sunt pasionați de fotografie și vor să o transforme din hobby în profesie, pot apela la un DSLR entry-level sau un MIrrorless care începe de la 2000 lei. Totul este să găsești aparatul foto potrivit pentru tine (și nevoile/dorințele tale)!

 

Chiar dacă mai sunt multe de discutat pe acest subiect, acestea ar fi principalele aspecte după care se te ghidezi atunci când plănuiești să achiziționezi o cameră foto în calitate de începător. Iar când reușești să restrângi aria, nu uita de review-uri, pentru a verifica și experiențele altor utilizatori, și de numeroasele teste făcute de fotografi renumiți pe Youtube!