Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileSmartphotography

Cum să obții fotografii de noapte reușite cu telefonul

Cum să obții fotografii de noapte reușite cu telefonul

 

Fotografia de noapte cu telefonul mobil poate fi o adevărată provocare: lumină slabă, contrast extrem și claritate îndoielnică. Cu puțină creativitate, însă, și cu sfaturile potrivite de la noi, poți folosi aceste limitări în avantajul tău și poți obține fotografii de noapte chiar reușite doar cu camera smartphone-ului tău.

 

Iată 6 sfaturi utile pentru poze reușite pe timp de noapte, cu telefonul mobil:

 

 

1. Ține telefonul perfect nemișcat

 

Cel mai bun mod pentru a preveni o imagine mișcată și neclară este să îți ții telefonul perfect nemișcat – poți fie să rezemi telefonul de un obiect, caz în care vei vrea să folosești și timer-ul pentru a face fotografii clare, fie să investești într-un minitrepied. Alege un minitrepied clasic, cum este Manfrotto Pixi, pe care îl poți lua ușor cu tine și în vacanțe, datorită dimensiunii reduse, sau un minitrepied flexibil, cum este Joby GorillaPod 500, care să te ajute să îți faci singur fotografii, datorită picioarelor flexibile cu care îl poți prinde de orice obiect din împrejurimi.

 

fotografie-noapte-trepied-joby

 

2. Ajustează expunerea

 

Unul dintre cele mai simple sfaturi pentru a lumina o scenă întunecată este să ajustezi expunerea – cele mai multe telefoane permit mărirea sau micșorarea expunerii chiar din ecranul camerei, fără să mai fie nevoie să intri în alte setări. Nu uita însă ca mai întâi să focusezi pe subiectul tău (trebuie doar să atingi ecranul în dreptul subiectului).

 

 

3. Folosește modul de noapte

 

Majoritatea telefoanelor noi au disponibil și un mod de noapte în aplicația de cameră foto, numite diferit în funcție de producător: Night Sight, Night view sau Night mode. Acest mod de fotografiere de noapte face mai multe poze cu expuneri diferite și le combină astfel încât să obțină o singură imagine corect luminată, și fără prea mult zgomot (noise).

Asigură-te că ții telefonul nemișcat atunci când folosești acest mod, pentru că fotografierea durează puțin mai mult decât în mod obișnuit, cât să se asigure că obține toate detaliile posibile.

 

 

4. Evită blitzul

 

Doar pentru că este întuneric afară, nu înseamnă că trebuie să folosești blitzul – acesta va supraexpune obiectele din apropiere și va estompa anumite detalii, în timp ce fundalul va deveni prea înschis la culoare. Dacă nu ai o altă sursă de lumină mai blândă în jur, poți încerca să acoperi blitzul cu un șervețel sau un material, astfel încât să obții o lumină mai difuză.

 

fotografii-noapte-telefon-smartphone-poze-imagini-clare-photosetup-magazin-foto-5

 

 

5. Folosește modul manual

 

Dacă telefonul tău nu are un mod de noapte, verifică în setările camerei dacă există un mod manual (sau pro) de fotografiere. Cu ajutorul acestui mod poți controla manual setările camerei și poți seta timpul de expunere și ISO, astfel încât telefonul să capteze mai multă lumină și implici mai multe detalii.

 

Dacă nu ai un mod manual de fotografiere pe telefonul tău, poți folosi o altă aplicație precum Camera MX (pentru Android) sau ProCamera (pentru Iphone), care te lasă să controlezi individual diferite și chiar să fotografiezi în format RAW (lucru care îți poate fi de mare ajutor atunci când editezi fotografiile, pentru că îți va permite să scoți la iveală mult mai multe detalii).

 

 

6. Încearcă o aplicație de editat

 

Dacă niciun sfat din cele de mai sus nu te ajută să obții fotografii de noapte care să te mulțumească, încearcă să folosești aplicații mobile de editare foto precum Adobe Lightroom sau Snapseed (ambele disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS).

 

Cu setările și accesoriile corecte, oricine poate face fotografii reușite cu telefonul, chiar și noaptea. Fie că ieși în oraș cu prietenii, ori ești în vacanță sau la vreun festival, ține minte sfaturile noastre de mai sus pentru poze memorabile pe timp de noapte.

P.S: dacă ai echipamente foto-video de la Photosetup și ne urmărești și sfaturile de pe blog, ne-am bucura să ne dai tag în fotografiile tale – pe cele mai reușite le vom posta în comunitatea noastră de pe Facebook și de pe Instagram.

%d bloggers like this: