Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileSmartphotography

Cum să obții fotografii reușite în vacanță, doar cu telefonul

Cum să obții fotografii reușite în vacanță, doar cu telefonul

Calitatea camerelor foto de pe telefoane a crescut mult în ultimii ani, ajungând unele să aibă chiar și 108 megapixeli, astfel că nu e de mirare că oamenii renunță să mai ia în vacanțe aparatele foto DSLR, grele, și aleg să se bazeze doar pe camera telefonului din dotare. Dacă și tu faci parte din această categorie, am pregătit pentru tine câteva sfaturi de îmbunătățire a fotografiei de vacanță, astfel încât să obții numai imagini demne de Instagram! Să începem!

 

Activează gridlines

 

O regulă de bază pentru fotografii reușite este regula treimilor – aceasta presupune să împarți scena pe care urmează să o fotografiezi în 3 părți egale atât orizontal, cât și vertical. Din fericire nu trebuie să te chinui să faci asta, ci doar să activezi opțiunea de gridlines din setările camerei foto a telefonului. Liniile orizontale te vor ajuta să păstrezi dreaptă linia orizontului, iar liniile verticale te vor ajuta să plasezi în fotografii obiectele de interes (sau persoanele, după caz) – le poți plasa fie în centrul imaginii, fie la intersecția liniilor. Așa vei obține fotografii echilibrate.

 

fotografii-poze-imagini-vacanță-telefon-smartphone-sfaturi-iphone-samsung

 

Profită de lumina caldă

 

Știm, când ești în vacanță vrei să fotografiezi tot ce vezi, pentru a le păstra amintire sau pentru a le arăta prietenilor și familiei pe unde ai călătorit. Încearcă totuși să îți planifici vizitele și în funcție de lumina de afară – spre exemplu, o fotografie din Turnul Eiffel făcută la apusul soarelui va fi mult mai reușită decât una făcută la prânz, când lumina soarelui este prea puternică și supraexpune totul în jur. Iar dacă îți dorești fotografii portet reușite în vacanța la mare, alege să le faci la răsărit – lumina caldă va oferi o altă aură fotografiei și în plus veți avea plaja doar pentru voi, nu vor mai apărea alte persoane în cadru care să vă strice fotografia. 

 

În vacanță la plajă

 

Dacă tot am ajuns la subiectul vacanță la mare, ai mare grijă la telefonul tău – el nu este fan nici apă sărată, nici nisip, nici loțiune de plajă. Pentru a obține însă fotografii de calitate din vacanța la plajă, poți apela la o husă rezistentă la apă, care să îți protejeze telefonul de eventualele accidente, sau poți investi într-o cameră de acțiune, care să îți permită să faci chiar și fotografii subacvatice. Ar fi și păcat să ajungi pe o insulă înconjurată de ape turcoaz și să nu faci o fotografie demnă de arătat prietenilor de pe Facebook!

 

Focus, focus și iar focus

 

Camerele foto ale telefoanelor mobile sunt într-adevăr inteligente, însă de multe ori nu își dau seama singure pe ce ar trebui să focuseze, astfel că te poți alege cu fotografii blurate, pe care nu le poți folosi niciunde. Pentru a obține fotografii clare, trebuie doar să apeși pe ecran (tap) în dreptul subiectului pe care vrei să îl evidențiezi în imagini. 

Dacă imaginea tot nu este clară, s-ar putea să nu fie focusul de vină – poate părea banal, dar trebuie întotdeauna să te asiguri că lentila camerei este curată, fără urme de amprente. 

 

Folosește un trepied flexibil

 

Un timelapse dintr-o locație celebră, o fotografie de noapte cu o clădire emblematică sau un video dintr-o plimbare cu barca – dacă toate acestea sunt reușite, înseamnă că au ceva în comun: sunt făcute cu ajutorul unui trepied! Trepiedul îți va stabiliza camera și îți va permite să faci setările potrivite înainte de a apăsa butonul REC. Știm, un trepied clasic poate fi greu de folosit într-o vacanță – nu vrei să pierzi mult timp să îl instalezi, ocupă mult loc în bagaj și cântărește un pic cam mult pentru a te plimba toată ziua cu el în spate. Sfatul nostru este să investești într-un minitrepied cu picioare flexibile pentru telefon, cum este Joby GorillaPod 500 – are dimensiuni reduse, este ușor de transportat și se poate adapta la orice teren. În plus, nu mai trebuie să ai doar selfieuri din vacanță –  poți prinde trepiedul flexibil de un stâlp sau de un pom pentru a face un portret de familie reușit!

 

fotografii-vacanta-telefon-trepied-flexibil-Joby

Nu folosi zoom-ul

 

Funcția de zoom la telefoanele mobile este un zoom digital – acest lucru înseamnă că scade din calitatea fotografiei pentru a obține o imagine mărită asupra subiectului. Încearcă să mergi mai aproape de subiect în loc să folosești zoom-ul.

fotografii-poze-imagini-vacanță-telefon-smartphone-iphone-samsung

 

Se spune că cea mai bună cameră de fotografiat este cea pe care o ai la tine. Și cum suntem de nedespărțit de telefoanele noastre, ar fi și păcat să nu le folosim pentru a obține fotografii memorabile din vacanță – trebuie doar să urmăm sfaturile de mai sus!

%d bloggers like this: