Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Lectii de fotografieSfaturi utile

3 reguli de compoziție pentru fotografii excelente

Fotografia este despre creativitate, inspirație și împărtășirea viziunii tale artistice unice. Totuși, cu toată această libertate, încă există spațiu pentru reguli! Învățarea regulilor compoziției foto pare copleșitoare pentru mulți fotografi, însă acestea sunt necesare pentru obținerea unor fotografii reușite, dar și pentru a le îmbunătăți. Regulile de compoziție a fotografiilor ar trebui să fie întotdeauna reținute și utilizate în mod corespunzător, deoarece sunt fundamentale pentru a excela ca fotograf. Cunoștințele de bază despre regulile de compoziție fotografică îți vor oferi instrumentele pentru a experimenta pe măsură ce lucrezi, dar îți vor fi de ajutor și în stabilirea stilului tău. Totodată, acestea te vor ajuta să realizezi fotografii mai convingătoare, oferindu-le un echilibru natural, atrăgând atenția asupra părților importante ale scenei sau conducând privirea privitorului prin imagine. Odată ce te vei familiariza cu ele vei fi surprins de cât de universale sunt. Le vei observa peste tot și îți va fi ușor să înțelegi de ce unele fotografii sunt mai atractive, în timp ce altele par niște simple instantanee. În cele ce urmează specialiștii Photosetup au centralizat câteva dintre cele mai importante reguli de compoziție pentru fotografii, care îți vor fi de ajutor. 

 

De ce este compoziția importantă în fotografii

 

Ca și în artele vizuale, compoziția în fotografie se referă pur și simplu la aranjarea elementelor vizuale într-un cadru. Poate va fi o surpriză pentru mulți, dar compoziția foto este la fel de importantă ca și echipamentul foto utilizat. Atunci când un fotograf aranjează elementele vizuale într-un cadru, respectând regulile de compoziție, ochiul spectatorului va fi automat atras de cele mai semnificative și interesante părți ale imaginii. O fotografie bine compusă va ieși în evidență față de restul și va ajuta la distingerea unui fotograf excelent de un fotograf bun. Pentru a îmbogăți imaginile și a le face mai atractive din punct de vedere vizual, fotografii folosesc o varietate de elemente compoziționale precum modele, texturi, linii, forme, culoare, ton, contrast, simetrie, spațiu negativ, spațiu pozitiv, tensiune vizuală și nu numai. Pregătește-ți aparatul foto, setează-l corespunzător și utilizează regulile de compoziție pentru a obține capturi uimitoare. 

 

Iată 3 reguli de compoziție pentru fotografii excelente: 

 

1. Regula treimilor

 

Una dintre cele mai cunoscute și populare reguli în lumea fotografiei este regula treimilor. Pentru a avea în vedere această regulă va trebui să te antrenezi să împărți ecranul aparatului foto într-o grilă. Imaginează-ți că imaginea ta este împărțită în 9 segmente egale prin 2 linii verticale și 2 orizontale. Regula treimii spune că ar trebui să poziționezi cele mai importante elemente din scenă de-a lungul acestor linii sau în punctele în care se intersectează. Ține cont de punctele cheie de intersecție și plasează elementele importante de-a lungul liniilor pentru a obține atracția vizuală. Procedând astfel, vei adăuga echilibru și interes fotografiei tale. Această compoziție asimetrică în fotografie funcționează bine pentru orice gen, inclusiv peisaje, fotografii cu natură statică și portrete. Majoritatea camerelor foto dețin deja posibilitatea suprapunerii unei grile cu regula treimii peste ecran, care te va ajuta să încadrezi mult mai bine subiectul în fotografia ta. 

Who Wrote the Rule of Thirds? | B&H eXplora

 

2. Golden ration  – Secțiunea de aur

 

Destul de des asociată cu regula treimilor, secțiunea de aur se diferențiază de aceasta prin echilibrul fotografiei, focalizarea să fiind mai mult îndreptată către centru. Rădăcinile acestei reguli datează de secole și pot fi găsite în opere de artă notabile. În esență, este echilibrul perfect cu un raport de 1 la 1.618 – poți căuta acest lucru pentru a înțelege proporțiile în fotografie, arhitectură și artă. În loc de nouă dreptunghiuri egale, cadrul este împărțit într-o succesiune de pătrate care formează o spirală, cunoscută și sub numele de “Spirala Fibonacci”, care seamănă cu o coajă. Spirala ghidează ochiul privitorului în jurul cadrului și arată cum ar trebui să se dezvolte scena. 

O modalitate ușoară de a începe să utilizezi spirala Fibonacci este să capturezi scene cu obiecte care nu se mișcă și să le plasezi astfel încât să formeze un număr curgător nouă, cu subiectul în cercul celor nouă. O altă modalitate de a crea cu spirala Fibonacci este să folosești un spațiu deschis sau un spațiu care are o luminozitate diferită de subiectul tău.

Poate fi dificil să încadrezi “secțiunea de aur” în imaginile tale, la început, pentru că există destul de multe moduri, însă făcând acest lucru din ce în ce mai des, te vei obișnui, iar fotografiile tale vor căpăta contur.

3. Fii atent la fundal

 

Probabil că de multe ori ai crezut că ai realizat o fotografie grozavă, doar pentru a constata că imaginea finală nu are impact, deoarece subiectul se amestecă într-un fundal aglomerat. Ochiul uman poate face foarte ușor distincția între diferitele elemente dintr-o scenă, în timp ce un aparat foto are tendința de a aplatiza primul plan și fundalul, iar acest lucru poate strica adesea o fotografie foarte bună. Din fericire, această problemă este de obicei ușor de depășit, iar un sfat ar fi să cauți în jur un fundal simplu și discret și să compui fotografia astfel încât să nu distragă atenția sau să nu distragă de la subiect. Încearca să te concentrezi asupra subiecților și să îi scoți în evidență, reducând contrastul dintre subiect și fundal. Cu cât este mai mare contrastul, cu atât fotografiile sunt mai dramatice și subiectul este mai proeminent. O compoziție foto foarte buna este aceea în care subiectul principal este izolat datorită soluției de contrast. De ajutor în acest sens poate fi un obiectiv foto profesional, care va putea scoate foarte bine în evidență subiectul, în timp ce va adăuga un blur frumos pe fundal. 

Acestea sunt doar 3 dintre cele mai populare reguli de compoziție în fotografie. Ia în considerare aceste reguli, însă nu uita să îți dezvolți stilul personal de fotografie, dar și estetica și viziunea unice. Astfel, vei reuși să obții fotografii excelente, dar și distinctive, care vor rămâne în memoria spectatorului pentru mai mult timp. Desigur, nu ar trebui să uiți de partea tehnică, de aceea te îndemnăm să ai pregătite accesoriile foto corespunzătoare, iar dacă vrei să îți îmbogățești echipamentul, te așteptăm la sediul Photosetup, din strada Uranus 98, București.

%d bloggers like this: