Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Testari echipamente foto-video

Trenduri în fotografie pentru anul 2023

Aflat între ieșirea din cel mai rău moment al pandemiei, creșterea Inteligenței Artificiale și oamenii care produc și consumă mai multe imagini decât oricând, 2022 a fost un an destul de productiv pentru industria fotografiei. Nu știm încă în mod sigur ce ne va aduce 2023, însă ne putem face o idee pe baza tendințelor în fotografie. Este incredibil de util să știi care sunt tendințele de top în domeniul fotografiei. Fie că sunt pentru fotografii de nuntă, imagini stoc, fotografie de produs sau alte asemenea, a ști pe ce să pui accentul în acest an te va putea poziționa în topul preferințelor pasionaților, dar și a clienților. Clienții caută mereu ceva nou. Aceștia își propun să obțină imagini pe care alții nu le au, deoarece în acest mod își pot face propriile produse unice. Dacă și tu vrei să afli care sunt noile trenduri în fotografie pentru anul 2023, le-am centralizat pe cele mai importante dintre acestea. 

Iată 5 trenduri în fotografie pentru anul 2023:

 

1. Fundaluri fotografice întunecate

 

Unul dintre trendurile anului 2023 este legat de fundalurile fotografice întunecate, care vor fi mult mai utilizate în acest an. Fundalurile întunecate sunt adesea folosite în fotografia artistică pentru a crea o senzație misterioasă, dar clasică. Sunt populare și în alte genuri de fotografie, cum ar fi natura moartă, unde pot face un subiect să pară mai captivant. De asemenea, probabil le-ai observat pe multe coperți de cărți și postere de filme. Deși la prima vedere poate părea simplu, fundalul întunecat poate face o mare diferență în munca ta. Poate transforma un simplu portret într-unul care captează atenția sau o fotografie culinară obișnuită într-una care arată profesional. În acest sens, poți achiziționa un fundal foto, care îți va fi de mare ajutor, însă dacă nu ai posibilitatea, încearcă să folosești un carton sau un material închis, care vor fi alternative bune în lipsa echipamentului foto profesional. Completarea cu LED-urile RGB poate crea o iluminare creativă.

 

2. Fotografiile la 360 grade

 

Anul acesta fotografiile la 360 grade vor intra din nou în tendințele fotografice. Acest tip de fotografie ajută la reducerea decalajului dintre fotografie și realitate, creând un efect grozav de vizibilitate din mai multe unghiuri. Din această perspectivă putem spune faptul că există un potențial imens pentru fotografia de peisaj panoramică sau fotografia imobiliară. Cu această configurație, poți surprinde o scenă la 360 de grade a unei camere, unde privitorul se poate mișcă în jurul ei ca și cum ar fi prezent.

 

 

3. Fotografia pe film în continuă ascensiune

 

Deși fotografia pe film nu este absolut deloc un fenomen nou, aceasta se află în continuă ascensiune în 2023! Fotografia pe film este încă foarte puternică atât printre profesioniști, cât și printre entuziaști. Nu orice fotograf vrea să-și vadă imaginile îmbunătățite cu filtre pe Instagram, iar unii chiar iubesc faptul că trebuie să fie mult mai atenți la fotografiile pe care le realizează, dat fiind faptul că un film are un număr limitat de cadre. Totodată, mulți sunt încântați de aparatele foto instant, care le pot oferi plăcerea obținerii unei fotografii fizice în timp real. Există multe alte beneficii de a lucra cu filmul. Formatele medii și mai mari de film dețin mai multă redare și rezoluție decât unele camere digitale. De asemenea, este distractiv de utilizat, în timp ce fotografia digitală nu oferă întotdeauna același sentiment. 

agfa

4. Utilizarea blițului din ce în ce mai populară 

 

Utilizarea blițului în fotografii devine din ce în ce mai populară, mai ales de când acest lucru a devenit destul de viral pe platforma TikTok, loc unde mulți influenceri recomandă utilizarea sa pentru obținerea unor fotografii mai reușite, cu un aspect mai profesional. Aspectul luminos de fotografie cu bliț a fost foarte popular în ultima vreme și este folosit în unele moduri creative, adesea pentru a da o imagine nostalgică, vie sau grungy. Această tendință de fotografiere cu bliț oferă un rezultat strălucitor și jucăuș, iar asta îl face interesant. În unele cazuri, fotografierea cu bliț poate aminti, cu siguranță, de fotografia instant sau polaroid, și de camerele de unică folosință, oferind acel sentiment retro, de film. Este una dintre tendințele de fotografie editorială și de produs pe care le-am observat în ultima vreme, însă poate fi întâlnit și în fotografia de tip portret sau cea realizată în viața de zi cu zi.

 

5. Orientarea portret

 

În anul 2023 ne așteptăm ca fotografiile realizate pe verticală, folosind orientarea portret, să domine lumea fotografică, iar acest lucru se datorează trecerii la fotografia realizată cu smartphone-ul, prin diversele aplicații mobile. Fiecare imagine pe care o capturezi este automat verticală, dacă nu o întorci pe lateral. Aceasta este o schimbare majoră față de aparatele DSLR și cele Mirrorless, care fotografiază în poziția orizontală inițială. Totuși, pentru a avea parte de o calitate mai înaltă a imaginii, sfatul nostru este să încerci să fotografiezi în poziție verticală cu aparatul tău foto, având în vedere locuri și imagini care se potrivesc. Acest lucru îți va fi de ajutor, indiferent de locul în care dorești să utilizezi captura realizată. 

Pentru a avea succes în domeniul fotografiei nu este de ajuns să realizezi fotografii, ci trebuie să fii tot timpul la curent cu noile trenduri în fotografie, pentru că și acestea fac parte din procesul esențial de perfecționare. Ia în considerare aceste trenduri în fotografie pentru anul 2023 și pune accentul pe dezvoltarea ta profesională în acest an. Nu uita că dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare sau dacă dorești să îți completezi echipamentul cu oricare dintre accesoriile foto menționate, te așteptăm la sediul Photosetup din Str. Uranus 98.

%d bloggers like this: