Testari echipamente foto-video

Cum să obții cele mai reușite fotografii pe pârtie

Mulți călători adoră să facă poze în timpul vacanței lor la schi, fie că este vorba de o postare pe social media sau de păstrarea acestora pentru un album foto de familie. Stațiunile de schi pot fi unele dintre cele mai pitorești destinații de pe planetă și oferă adesea o mulțime de oportunități pentru pasionații de fotografie. Cu toate acestea, să faci cele mai bune fotografii pe pârtie, la care vei dori să te uiți în anii următori, poate fi dificil. Indiferent că vei folosi o cameră foto sau un telefon pentru a obține cele mai reușite fotografii pe pârtie, trebuie să te gândești la faptul că este frig și toată zăpada te face adesea să ajungi cu poze supraexpuse. Pentru a surprinde acțiunea de pe pârtiile de schi, din spatele obiectivului, este nevoie să ai abilitățile potrivite, dar și echipamentul foto corespunzător pentru a obține acele capturi pe care ți le dorești. Specialiștii Photosetup îți vor oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cele mai bune fotografii atunci când mergi la schi, dar și să surprinzi schiori sau snowboarderi în acțiune.

 

Iată 3 sfaturi pentru cele mai reușite fotografii pe pârtie:

 

1. Alege echipamentul potrivit 

 

Echipamentul foto este una dintre componentele importante atunci când vine vorba de fotografii pe pârtie deoarece nu orice aparat foto poate surprinde în mod corespunzător acțiunea de pe pârtiile de schi, iar acesta va trebui să fie completat de obiectivul foto potrivit, dar și de alte accesorii utile.

 

Aparatul foto

 

Când alegi o cameră foto pentru fotografii pe pârtie, ar trebui să optezi pentru una care excelează în fotografierea continuă și autofocus. Schiorii sunt rapizi, așa că surprinderea lor în focalizare este poate una dintre cele mai mari provocări cu care te vei confrunta în spatele obiectivului. O opțiune foarte bună este Canon EOS R7, un aparat foto capabil să înregistreze la 30 fps, potrivit pentru fotografia sportivă și cea a vieții sălbatice, dispunând de renumitul sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF ÎI pentru a ține pasul cu subiecții în mișcare rapidă.

Dacă vrei să surprinzi acțiunea din mers, poți alege și o cameră de acțiune precum insta360 X3, ultimul model lansat, care îți va oferi o calitate superioară a imaginii, o stabilizare extraordinară și în plus, posibilitatea de a extrage atât cadre 360 cât și cadre standard, pentru o mai bună claritate. 

Obiectivul foto

 

Pentru a putea surprinde activitatea de pe pârtie vei avea nevoie de un obiectiv foto cu o rază destul de mare de zoom Astfel, vei putea captura, dar și izola destul de bine subiectul în fiecare fotografie. Obiectivul Canon RF 100-500 F4.5-7.1 L IS USM poate fi o alegere bună, datorită focalizării automate rapide și silențioase, a distanței focale minime foarte mici, dar și a greutății reduse, fapt ce îl face destul de ușor de manevrat și transportat. 

 

Canon RF 100-500mm Obiectiv Foto Mirrorless F4.5-7.1 L IS USM [1]

Rucsac foto

 

Extrem de important atunci când ești pe pârtie este să îți păstrezi camera bine protejată. N-o agăța în jurul gâtului sau ține în mână, ci păstreaz-o într-un rucsac foto adecvat, bine căptușit, realizat dintr-un material rezistent. Lowepro Photo Sport este o alegere foarte bună, oferind versatilitate și rezistență.

 

2. Lumina este foarte importantă

 

Nimic nu este mai rău decât să suporți frigul pentru a realiza o captură cu un fundal frumos de munte, plin de zăpadă, pentru ca, mai apoi, să descoperi că zâmbetul tău este prea întunecat pentru a fi văzut. Pentru a evita aceste situații sfatul nostru este să ții cont de lumină, dar și de momentul zilei. Cel mai bun moment al zilei pentru a fotografia este dimineața devreme sau după-amiază târziu. În aceste perioade, soarele se află într-un unghi mai mic, așa că este mai puțin aspru și dă o senzație mai caldă. Evită să faci fotografii în mijlocul zilei când soarele este pe cer, deoarece poate aplatiza imaginile, dar și avea mai multe șanse ca acestea să fie supraexpuse. Dacă ai îndoieli, treci peste setările automate și pornește blițul – în acest mod pericol de supraexpunere este mult mai mic. 

Știm că fotografia la soare poate fi grozavă pentru acel efect de reflexie a obiectivului care este atât de popular în fotografia de zi cu zi, însă va avea un impact asupra sistemului de măsurare al camerei foto, dând impresia că imaginea este prea luminoasă, determinând-o să compenseze excesiv și făcând imaginile prea întunecate.

 

3. Fii creativ 

 

Nu-ți fie teamă să experimentezi noi idei și tehnici pentru că acestea pot face întreg procesul mult mai distractiv. De asemenea, atunci când încerci să fii mai creativ, ai șanse mai mari să obții cele mai reușite fotografii pe pârtie. În acest sens, poți încerca să porți haine colorate pentru a crea un contrast mai mare sau să adaugi elemente naturale în fotografiile tale. Hainele colorate, cum ar fi roșu aprins sau galben, oferă un contrast fantastic față de zăpadă și peisaj, iar elementele naturale precum brazii, completează perfect întreg tabloul de iarnă. De asemenea, poți încerca să observi alte minuni naturale din jurul pârtiei, care îți pot oferi o mulțime de oportunități pentru fotografia în natură sau fotografia sălbatică. 

 

4. Setările camerei

 

Cu siguranță vei dori control deplin asupra setărilor camerei, astfel încât să poți seta viteza obturatorului, diafragma și ISO pentru a obține fotografia dorită. Dacă vrei să îngheți acțiunea, va trebui să utilizezi o viteză mare a obturatorului, pentru început poți încerca să o setezi la 1/1000 pe secundă, iar pentru a surprinde chiar și cele mai mici detalii, cum ar fi fulgii de zăpadă în aer, poți avea în vedere până la 1/200 pe secundă. Va trebui să fii atent și la nivelul ISO deoarece setarea unui nivel prea înalt va duce la obținerea unei fotografii supraexpuse, lucru la care oricum ești mai predispus, dat fiind faptul că zăpadă reflecta destul de multă lumină. Aceasta este incredibil de strălucitoare și va păcăli luminometrul încorporat al camerei foto, făcându-l să creadă că lucrezi cu mai multă lumină decât este de fapt. În modul automat, de exemplu, aparatul foto poate supracompensa prin subexpunerea fotografiei, rezultând o fotografie gri. Pentru a atenua această problemă, este mai bine să supraexpui fotografiile cu 1 până la 3 trepte, astfel încât zăpada să apară exact cum este în realitate. 

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a obține cele mai reușite fotografii pe pârtie. Cum sezonul este deja aici, probabil că îți va fi de mare ajutor să știi cum să realizezi capturile astfel încât rezultatul să fie cel dorit. Dacă încă nu deții echipamentul foto necesar, te așteptăm la sediul Photosetup, unde îl vei putea completa înainte de a pleca pe pârtie.