4 sfaturi esențiale pentru începătorii în fotografie
Pentru persoanele care se află la început de drum în fotografie, poate fi destul de dificil să facă față unui volum atât de mare de informații, dar și de opinii diferite privind cele mai bune practici în domeniu. Probabil că mulți dintre noi ne-am simțit puțin descurajați la început, tocmai din cauza incertitudinilor și a confuziei. Însă, pentru ca acestea să dispară este necesară o filtrare a informațiilor, dar și adaptarea lor la situații practice. Toate aceste lucruri ne-au determinat să centralizăm acele sfaturi și practici cu adevărat necesare pentru orice fotograf care se află la început de drum. Deci, fie că tocmai ai achiziționat primul tău aparat foto sau doar dorești să îți perfecționezi abilitățile, ele te vor ajuta să construiești o bază solidă pe care să te poți dezvolta mai apoi.
Iată 4 sfaturi esențiale pentru începătorii în fotografie:
1. Învață cum să ții corect camera foto
Deși poate părea un lucru ușor, care nu ar putea fi realizat greșit, în realitate multe fotografii sunt compromise din cauza susținerii necorespunzătoare a camerei foto. Aceasta din urmă poate fi rezultatul fotografiilor mișcate, blurate sau încadrate greșit. Un sfat în această direcție ar fi să susții camera cu ambele mâini pentru a conferi mai multă stabilitate, dar și echilibru. De asemenea, cu cât camera foto se află mai aproape de corp, cu atât stabilitatea va crește, iar dacă și în acest caz simți că ar fi nevoie de mai mult echilibru, poți încerca să schimbi poziția corpului. Desigur, pentru a evita problemele cauzate de susținerea incorectă, poți apela la un trepied, care îți va veni în ajutor.
Lectura recomandata: Cum alegi un trepied potrivit pentru aparatul tău.
2. Triunghiul expunerii
Triunghiul expunerii se referă la cele mai importante elemente ale expunerii: ISO, viteza de declanșare și apertura. ISO controlează sensibilitatea camerei la lumină. Atunci când setăm ca acesta să fie mai scăzut va însemna că aparatul va fi mai puțin sensibil la lumină, iar atunci când ISO este mai mare și sensibilitatea la lumină va crește. Viteza de declanșare se referă la timpul în care îi este permis luminii să ajungă la senzor și este măsurată în secunde. Practic, pentru a crește calitatea de lumină va trebui să mărim și lungimea expunerii. Apertura se referă la deschiderea obiectivului foto și controlează cantitatea de lumină care trece prin senzorul camerei. O deschidere mai mare va permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, în timp ce o deschidere îngustă va limita cantitatea de lumină. Toate aceste elemente lucrează împreună pentru ca fotografiile să fie expuse corect. Totuși, există sute de combinații care pot fi folosite, în funcție de preferințe, dar și de stilul adoptat. Sfatul nostru este să încerci cât mai multe combinații pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine.
3. Alege RAW
Dacă încă nu ai auzit, RAW reprezintă un format foto la fel ca și JPEG, însă, spre deosebire de acesta, RAW nu va mai procesa și comprima fotografia. Astfel, vei putea obține imagini de o calitate superioară, mai luminoase, pe care îți va fi mai ușor să le editezi ulterior. Această lumină suplimentară oferită de formatul RAW te va ajuta să faci mai ușor ajustări asupra expunerii, contrastului, umbrelor și nu numai. Desigur, singurul lucru care te poate incomoda este faptul că dimensiunea fotografiilor va fi mai mare, însă cu ajutorul unor medii de stocare pe măsură, nu va trebui să îți faci griji!
4. Învață regula treimilor
Ca în orice domeniu, există și în fotografie o serie de reguli de compoziție pe care va trebui să le înveți. Dintre toate cele existente, regula treimilor este una dintre cele mai cunoscute reguli de compoziție fotografică. Aceasta se referă la separarea imaginii în treimi, atât pe orizontală, cât și pe verticală. După ce realizezi acest lucru, vei observa că anumite puncte se intersectează – acelea sunt punctele de interes. Ceea ce o face atât de puternică este faptul că reprezintă un mod simplu de a-ți îmbunătăți compozițiile și nu necesită nicio pregătire în prealabil. În acest fel, regula treimilor devine perfectă și cu adevărat necesară pentru orice fotograf care se află la început de drum.
Acestea sunt câteva sfaturi esențiale, de care ar trebui să ții cont dacă te afli la început de drum în fotografie. Ce rămâne de făcut este să îți alegi echipamentul foto potrivit și să continui procesul de învățare. Nu uita că pentru orice nelamurire sau informație suplimentară consultanții Photosetup îți vor sta întotdeauna la dispoziție la adresa showroom-ului nostru, pe Str. Uranus 98, din București.