Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Obiective fotoSfaturi utile

Obiectivele wide – ce sunt și când să le folosești 

O fotografie reușită ascunde în spate mult mai mult decât un aparat foto performant. Ascunde ore de muncă, multă creativitate, dar și o mulțime de alte echipamente foto-video necesare. Obiectivele foto au poate cel mai mare aport în configurația tehnică a unei fotografii reușite, de aceea este bine să știm cum și pentru ce putem folosi fiecare tip de obiectiv în parte.

 

Astăzi vom discuta despre obiectivele wide și vom înțelege ce sunt, la ce sunt folosite, precum și ce greșeli pot apărea în folosirea lor:

 

Ce sunt obiectivele wide?

Obiectivele wide sunt cele care au distanța focală foarte mică (de la 10 mm până la 35 mm). Ce este important de reținut la aceste obiective este faptul că poți surprinde mult mai mult din cadru într-o fotografie decât cu un obiectiv normal

Când sunt utile obiectivele wide?

Cea mai des întâlnită utilizare a obiectivelor wide în zilele noastre este pentru vlogging. Acest tip de obiectiv îți va fi util în cazul în care ai un cadru interesant în spate pe care ai vrea să îl prinzi sau dacă ai invitați ori pur și simplu îți dorești să poți plasa aparatul foto mai aproape de tine și totuși să încapi în cadru (de exemplu, pentru un car vlog).

 

Fotografiile de produs pot fi și ele o nouă oportunitate pentru a le folosi, pentru că – pe lângă fotografiile detaliate – produsele pot fi introduse și într-o poveste, poveste spusă cu ajutorul peisajului creat. Obiectivele wide te vor ajuta să capturezi cu totul.

Fotografia urbană poate și ea să iasă mult mai spectaculoasă cu aceste tipuri de obiective, dacă vrei să capturezi un cadru mai amplu. 

Un alt domeniu care se folosește la maximum de obiectivele wide este piața de imobiliare, acolo unde este important să creezi o imagine cât mai de ansamblu asupra unui spațiu destul de limitat.

 

obiectiv-foto-wide-10-22-mm-magazin-foto-video-photosetup

 

Greșeli de evitat atunci când folosești un obiectiv wide

 

#1 Stai prea departe de subiect

Evită să stai prea departe de subiect, căci obiectivele wide sunt făcute tocmai pentru a-ți permite să te apropii cât mai mult. Este important să fii lângă subiect, astfel încât să-i dai ocazia obiectivului să-și facă treaba cu adevărat. Du-te în mijlocul acțiunii și fotografiază/filmează de acolo.

 

#2 Nu ai un subiect bine stabilit

Având în vedere că vei prinde și mai mult în fotografie cu ajutorul obiectivului wide, este important să ai un subiect bine stabilit care să fie “vedeta” cadrului. Altfel, fotografia nu va avea substanță, totul devenind mic și îndepărtat. 

 

#3 Încerci să prinzi cât mai multe în fotografie cu ajutorul obiectivului wide

Deși poate părea tentant să prinzi cât mai multe lucruri în fotografie, fiindcă îți permite obiectivul, acestea nu vor  încearcă să găsești un subiect principal, iar restul să fie în plan secund. Dacă vei încerca să prinzi cât mai multe lucruri sau să ai mai multe “vedete”, fotografia își va pierde esența.

 

 

Obiectivele wide sunt soluția perfectă pentru o mulțime de ocazii, cum ar fi pentru evenimente, fotografii de produs ori vlogging. Există o mulțime de oprtunități de a le folosi, dar este important să avem un scop atunci când o facem – trebuie să înțelegem pentru ce și cum le putem utiliza, astfel încât să ne ajute să ridicăm calitatea fotografiei sau video-ului nostru.

 

Care este obiectivul tău wide preferat? Iată câteva dintre recomandările noastre: 

 

Obiective wide pentru DSLR

 

Obiective wide pentru mirrorless

%d bloggers like this: