Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Obiective foto

Obiectivele potrivite pentru fotografia de portret

Obiectivele potrivite pentru fotografia de portret

 

Dacă deții un aparat foto DSLR sau mirrorless, probabil ai încercat deja mai multe tipuri de fotografii, de la peisaj, la fotografia de interior sau de eveniment și până la cea de portret. În cazul în care fotografia de portret este preferata ta, probabil ai observat că obiectivul de kit nu este cel mai potrivit pentru acest lucru și nu te ajută deloc să pui subiectul în evidență. Este deci timpul să investești într-un obiectiv dedicat fotografiei de portret, dacă vrei să îți îmbunătățești rezultatele și să îți construiești un portofoliu de calitate. Dar ce obiectiv să alegi? Lămurim situația în cele ce urmează:

 

Obiectiv fix sau cu zoom?

Un obiectiv fix are o distanță focală fixă, deci pentru a-l folosi trebuie să te apropii destul de mult de subiectul tău. Aceste obiective fixe sunt în general mai rapide, mai ușoare și produc imagini de mai bună calitate.

obiectiv foto de portret

Un obiectiv de tip zoom are o distanță focală variabilă – începe de obicei de la wide și ajunge până la telefoto. Obiectivele cu zoom sunt versatile și îți permit să ții la un minimum echipamentul foto, având un singur obiectiv pentru toate ocaziile, însă sunt și mai greoaie și mai scumpe, din pricina mecanismelor și lentilelor dinauntrul obiectivului.

 

Cele mai bune obiective foto pentru fotografia de portret:

 

1. Obiectiv de 35mm

Aceasta este și alegerea cea mai populară printre fotografi – motivul fiind efectul de bokeh pe care îl obțin cu acest obiectiv fix. În plus, obiectivul de 35mm se potrivește atât pentru portrete în natură (unde există un contrast mai mare între subiect și fundal, astfel obținându-se un bokeh de efect), cât și pentru acele fotografii de detaliu de la nunți sau alte evenimente.

Exemple de obiective de 35mm pentru senzor Full Frame:

Sony Obiectiv Foto Mirrorless 35mm F1.8 Sony FE

Exemplu de obiectiv de 35mm pentru senzor crop:

obiectiv pentru protrtet

 

obiectiv foto de portret

2. Obiectiv de 50mm

Obiectivul fix de 50mm, deși este o opțiune de buget, va aduce cu siguranță o diferență imensă față de obiectivul de kit – dacă vrei să dai o șansă obiectivelor fixe fără să cheltuiești prea mulți bani, aceasta este alegerea potrivită.

Mulți fotografi consideră că acesta este cel mai bun obiectiv pentru portrete, pentru că imaginea surprinsă de obiectivul de 50mm este cea mai apropiată de ceea ce vedem noi cu ochii noștri. În plus, distorsiunea creată de obiectiv este minimă, rezultând astfel fotografii perfecte.

 

Exemple de obiective de 50mm:

 

 

nikon-50mm-obiectiv-foto-portret-photosetup

 

sigma-50mm-obiectiv-foto-portret-photosetup

 

obiectiv foto de portret

3. Obiectiv de 85mm

Obiectivul de 85mm este unul clasic, fiind produs de Canon de mai bine de 30 de ani și promovat de ei ca „definitive portraiture lens”. Astăzi, toți marii producători de obiective foto au acest tip de obiectiv în gama lor.

 

Exemple de obiective de 85mm:

Tokina atx-m 85mm f/1.8 FE obiectiv montura Sony E

obiective foto de portret

 

  • Sigma 85mm Obiectiv Foto DSLR f1.4 DG HSM ART CANON

 

obiective de portret

 

Obiectivele potrivite pentru fotografia de portret

4. Obiectivul 70-200mm

Acest tip de obiectiv îți permite să te îndepărtezi puțin de subiect și astfel să nu-l intimidezi și să-l surprinzi așa cum e el în realitate – este obiectivul ideal dacă îți place să fotografiezi oamenii atunci când călătorești prin alte colțuri ale lumii. 

tamron-70-200mm-obiectiv-foto-portret-dslr-photosetup

 

Obiective foto pentru buget redus

 

Dacă bugetul tău este unul redus, nu te duce direct spre Nikon sau Canon când vine vorba de obiective. Include în opțiunile tale și nume precum Sigma, Tamron sau Samyang, care sunt mult mai accesibile ca preț, iar calitatea este una bună, similară cu cea a obiectivelor de marcă.

%d bloggers like this: