Stative foto de incredere

Stative foto de incredere

Alegerea unui stativ de incredere poate fi complicata. Toate stativele par la fel atat la constructie cat si la utilitate.

Dar, ce face diferenta?

Pentru un studio cat mai bine echipat care sa faca munca fotografului mai usoara, rapida si sigura, este nevoie de accesorii de calitate si de incredere. In aceasta categorie a producatorilor de accesorii de studio de calitate se incadreaza si Manfrotto.

Calitatea

Cu peste 45 de ani de experienta in industria fotografica si cu o serie de inovatii patentate la nivel mondial, ceea ce inseamna ca nu pot fi reproduse de alti producatori de accesorii foto, Manfrotto prezinta o alta inovatie aplicata la realizarea stativelor din aluminiu.

Astfel stativele realizate de producatorul italian se diferentiaza clar de restul stativelor existente pe piata in acest moment si facute de companii din Asia.

In aceasta categorie intra si sitemul QSS – Quick Stack System.

Sistemul patentat este Quick Stack System (QSS):  permite depozitarea stativelor intr-o maniera foarte compacta, o combinatie intre cele mai inovatoare soluţii tehnice şi al unui design unic.

 

Astfel stativele, in momentul cand sunt stranse nu mai au forma clasica de triunghi, ci una dreptunghiulara care permite cuplarea acestora.

Prinderea si separarea stativelor se face foarte rapid, doar printr-un simplu „click”, cu un buton marcat cu logo Manfrotto.

Avantajele acestui sistem sunt vizibile atat in studio, unde salveaza o multime de spatiu si pot fi pastrate in siguranta, cat si la transportul stativelor in locatii. In acest din urma caz, datorita faptului ca sunt foarte compacte sunt usor de depozitat si de transportat in locatii.

 

 In plus, fiind grupate si prinse intre ele este redus riscul de a aluneca si de a se zgaria sau de a lovi participantii la sesiunea foto.

Toate aceste noi stative care beneficiaza de sistemul QSS au incorporate si un sistem pneumatic care se activeaza in momentul strangerii stativului. Avantajul acesteia este protectia pe care o ofera luminilor montate pe stative, impotriva socurilor.

Atenuand viteza de inchidere a stativului, daca acesta nu a fost strans bine, stativul nu se va inchide cu viteza mare, datorita sistemului pneumatic, scade viteza  protejand astfel blitzul montat pe stativ.

Inaltimea la care urca si capacitatea de sustinere la inaltime maxime iarasi sunt criterii ce definesc stativele de calitate fata de altele.

Astfel, un stativ care urca la 3m, trebuie sa fie suficient de robust sa sustina in siguranta greutatea pe care o promite.

Dar iata mai jos cele mai populare si mai utilizate modele de statitve, atat pentru blitz-urile de studio cat si pentru cele pe patina, externe: 

Manfrotto Master Stand 1004BAC , fabricat din aluminiu, este varianta dedicata sustinerii blit-urilor foto de studio, suportand  o o greutate 9kg in extensie maxima, in siguranta, in pozitie perfect verticala.

  • Sustine: 9kg
  • Greutate proprie: 3kg
  • Inaltime maxima: 366cm
  • Pneumatic
  • Sistem QSS
  • Aluminiu

 

Manfrotto Mini Compact Stand 1051BAC si Manfrotto Compact Stand 10052, sunt de asemenea modelele cel mai des utilizate. Fiind din aluminiu, sunt usoare si compacte, alcatuite tot din 4 sectiuni si sustin 4, respectiv 5kg, la inaltimea maxima.
Sunt foarte compacte, avand o greutate proprie, redusa. Sunt pneumatice si beneficiaza de sistemul QSS de prindere intre ele, pentru confort maxim.

 

Si ultimul dintre cele mai utilizate este stativul Manfrotto Ministand 5001B, apreciat mai ales de fotografii strobisti deoarece este foarte compact (strans are doar 48 cm), sustine la inaltime  maxima in plant perfect vertical, 1.5kg, cu alte cuvinte, ideal pentru un blitz extern cu softbox atasat, sau cu umbrela.

Un alt motiv pentru care aceste stative sunt foarte apreciate si des utilizate de strobisti este dimensiuna lor redusa (49 cm) , lucru car ele face foarte portabile in locatii, putand fi usor transportate intr-o geanta, alaturi de restul accesoriilor, si blit-uri externe.

5001B strans

Stativele Manfrotto spre deosebire de alte producatori ofera o mare portabilitate si durabilitate in timp, la utilizari sustinute. Manfrotto fabrica acest produse in Italia, iar garantia acordata este de 2 ani si asigura service post-vanzare pentru o perioada nespecificata, dar din experienta putem spune, ca este o perioada foarte mare de ani.

Mai jos, prezentarea sistemului QSS:

 

Manfrotto Quick Stack Stand Kit (1004BAC-3) from Manfrotto on Vimeo.

%d bloggers like this: