Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

3 Sfaturi pentru cele mai bune fotografii în condiții meteo nefavorabile

Sezonul rece este aici, iar zilele însorite își vor face apariția din ce în ce mai rar în următoarea perioadă, de aceea trebuie să ne obișnuim cu vremea mohorâtă și condițiile meteo nefavorabile. Ca fotograf, vremea joacă un rol esențial în alcătuirea celor mai bune imagini și, deși poate fi mai ușor să imortalizezi diverse momente atunci când vremea este caldă, există anumite fotografii care pot fi realizate doar în acest sezon. Chiar dacă poate fi mai dificil, pentru mulți fotografi dorința de a surprinde lumea într-un mod unic depășește nevoia de a rămâne în zona de confort, iar dacă ești la început sau dacă nu ai mai realizat fotografii în condiții meteo nefavorabile, specialiștii Photosetup au pregătit pentru tine o serie de sfaturi care să îți vină în ajutor. Astfel, vei putea obține cele mai bune capturi, chiar și atunci când vremea nu ține cu tine. 

 

Iată 3 sfaturi pentru cele mai bune fotografii în condiții meteo nefavorabile:

 

1. Alege echipamentul foto potrivit și protejează-l 

 

Va trebui să te asiguri că ai un echipament foto pe care te poți baza, adică un aparat și un obiectiv foto rezistent la apă, dar și un trepied foto stabil. De asemenea, recomandarea ar fi să ai grijă ca echipamentul foto să rămână în siguranță, indiferent de condițiile meteo. În zilele noastre, majoritatea aparatelor foto sunt rezistente la șocuri sau la apă, deci pot face față câtorva picături de ploaie sau unor rafale de vânt. Cu toate acestea, este foarte posibil să nu reziste în cazul în care te prinde o furtună puternică sau o ploaie torențială. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să ai cu tine un rucsac foto impermeabil, confecționat din materiale rezistente, cu ajutorul căruia să poți transporta, dar și proteja echipamentul foto, indiferent de condițiile meteo. Dacă dorești să realizezi fotografiile chiar în mijlocul furtunii, poți încerca o husă impermeabilă pentru aparatul foto care să îl poată proteja. În acest mod, nu vei fi limitat de vremea rea și vei putea imortaliza acele cadre spectaculoase pe care ți le dorești.

 

2. Creează un efect dramatic 

 

Zilele în care vremea este schimbătoare îți pot oferi o paletă de culori destul de întunecată, cu un contrast puternic. Umbrele, mai ales dacă sunt la nivelul cerului, te pot ajuta să creezi un efect dramatic de milioane! Atunci când soarele este pe cer, riscul de a realiza o fotografie supraexpusă este mai mare, caz în care culorile vor fi destul de șterse. Pe de altă parte, cu vremea mohorâtă, verdele sau alte culori puternice, vor ieși cu adevărat în evidență. De asemenea, atunci când observi nori care se învârt în jurul unui subiect precum un munte sau deal, încearcă să folosești expuneri lungi. Acestea pot crea un efect uimitor de înghețare a momentului, capturând acești nori în toată splendoarea lor. Desigur, efectul dramatic poate fi conferit și în cadrul procesului de post-producție, mai ales dacă folosești programe de editare video corespunzătoare, însă dacă surprinzi dramatismul unor fotografii în condiții meteo nefavorabile, îți va fi mult mai ușor să ajungi la rezultatul dorit. 

3 Sfaturi pentru cele mai bune fotografii în condiții meteo nefavorabile

3. Caută lumina 

Atunci când soarele strălucește pe cer, poate fi destul de ușor să vezi umbre, însă ce faci atunci când afară este atât de înnorat încât nu poți observa niciuna? Va trebui să cauți zonele cele mai puternic luminate pentru a-ți ajuta aparatul foto să imortalizeze fotografiile pe care ți le dorești. Totodată, dacă există și subiecți în fotografie, trebuie să te asiguri că lumina nu se afla în spatele acestora pentru că altfel, vor ieși mult prea întunecați. Poți lua în considerare și să ai cu tine o sursă de iluminare suplimentară, însă acest lucru va fi de ajutor doar în cazul în care subiectul este aproape de tine. În cazul fotografiei de peisaj, de ajutor ar putea fi doar un bliț foto, dar folosit în mod corespunzător pentru a evita supraexpunerea fotografiei. De asemenea, poți încerca să mai obții lumină suplimentară cu ajutorul setărilor camerei foto. În acest sens, recomandat ar fi să crești nivelul de ISO, deschide diafragma și setează viteza obturatorului la cel mai mic nivel pe care îl poate gestiona situația. Aceste setări îți vor veni în ajutor în zilele în care vremea este mohorâtă, iar lumina mult mai slabă. 

3 Sfaturi pentru cele mai bune fotografii în condiții meteo nefavorabile

Nu lăsa vremea mohorâtă să stea în calea realizării celor mai bune fotografii. Tot ce trebuie să faci este să urmezi sfaturile evidențiate anterior, să ai cu tine echipamentul foto corespunzător și să rămâi perseverent indiferent de situație. Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau vrei să îți completezi echipamentul cu elementele potrivite sezonului rece, ne poți vizita la sediul Photosetup, unde te așteaptă consultanți profesioniști și dedicați.

%d bloggers like this: