Lectii de fotografieSfaturi utile

6 trenduri în fotografie pentru anul 2021

La fiecare final an, cei mai mari producători de echipamente foto, dar și publicații și bloguri de fotografie, încearcă să prezică ce trenduri vor domina industria în următoarele 12 luni. Desigur, nimeni nu a putut să prevadă turnura evenimentelor din acest an: o pandemie globală ce a lovit din plin industria foto-video.

Evenimentele, fie ele corporate sau personale, au fost anulate, ședințele foto nu au mai fost posibil de organizat, brandurile și-au redus bugetele dedicate vizualurilor, călătoriile în afara țării s-au rezumat la cele de necesitate, iar tot mai mulți antreprenori mici au încercat să învețe bazele fotografiei pentru a obține singuri fotografiile de produs necesare promovării.


În condițiile actuale, deloc prielnice pentru majoritatea fotografilor, haideți să vedem care sunt principalele trenduri în fotografie ale anului 2021:

 

1. Creativitate la cote maxime

Cu atât de multe luni de izolare la activ, probabil cel mai mare beneficiu al pandemiei a fost faptul că a stimulat creativitatea fotografilor și i-a îndemnat să ajungă la rezultate cu ce aveau la îndemână, prin casă. Cu fundaluri foto sau nu, cu lumini de studio sau fără, cu obiective de portret sau macro, pasionații de fotografie au pus mâna pe aparat și au surprins tot ce s-a putut de prin casă: plante, animale de companie, parteneri de izolare, accesorii, haine, picături de ploaie pe geam. 

Creativitatea a fost provocată la maximum, iar rezultatele sunt wow, dovadă că „dacă vrei, poți” – iată câteva exemple care ne-au atras atenția:

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup-8

Photo by Shoaib SR on Unsplash

 

 

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup

Photo by Dollar Gill on Unsplash

 

 

2. Autenticitate

Pandemia a fost un moment bun pentru mulți să reflecteze și să își dea seama de ceea ce contează cu adevărat pentru ei. Această revenire la valorile de bază începe să se reflecte și în fotografie, publicul larg fiind tot mai puțin interesat de versiuni glamour ale realității, de perfecțiune și de prea multe editări post-producție. În 2021 vom vedea tot mai multe fotografii care spun povești reale și care reflectă realitatea așa cum e ea.

 

 

3. Emoții la vedere

2020 a venit la pachet cu multe griji pentru toată lumea, cu locuri de muncă pierdute, cu dificultăți financiare, cu autorități depășite de situație, cu doctori epuizați de gărzile prea lungi, cu știri sumbre. Emoțiile ne fac umani, iar transpunerea lor în fotografii ne îndeamnă la empatie și ne aduce mai aproape unii de alții. Caruselul de emoții va continua și în 2021, așa că nu ezita să surprinzi portrete pline de emoție, fie ele ascunse și după măști de protecție. 

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup

 

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup-8

 

4. Fotografii din dronă

Vedem din ce în ce mai multe fotografii și filmări din dronă incluse în multe proiecte foto din toată lumea, iar asta grație dezvoltării acestei tehnologii la scară largă și a prețului tot mai accesibil al dronelor. În 2021 ne vom bucura și mai mult de acest trend și îl vom vedea dus mai departe și în fotografia de eveniment, nu numai în cea de peisaj.

Dacă vrei și tu să experimentezi acest tip de fotografie „bird’s eye view” focusează-te pe găsirea unor forme inedite sau a unor linii interesante care să ghideze privirea spre subiect.

 

Iată câteva exemple reușite:

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup

Photo by Saffu on Unsplash

trenduri-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup

Photo by Sacha Styles on Unsplash

 

5. Cinemagraphs

Cinemagraph-urile sunt imagini cu un cadru fix, la care se adaugă un strop de mișcare – o apă curgătoare, niște nori purtați de vânt. Ce este interesant la acest tip de fotografie (sau video?) este că surprinde utilizator și îl încurajează să interacționeze mai mult cu conținutul.

6. Fotografii verticale

Observăm din ce în ce mai multe fotografii verticale în proiecte de tot felul, trenduri ce se datorează mai ales rețelelor sociale, care favorizează folosirea acestui format – o imagine în format 4:5, spre exemplu (așa cum sunt cele de pe Instagram), ocupă mai mult spațiu din ecranul telefonului unui utilizator, reușind să capteze interesul mai repede și pentru o durată mai lungă de timp. 

trend-fotografie-2021-echipament-foto-video-photosetup-2

 

 

 

Ultimele luni au fost cu siguranță o provocare pentru fotografi și nu numai, și deși această pandemie a adus o schimbare pe toate planurile, este important să ne amintim că schimbarea poate fi bună – poate aduce o nouă perspectivă, timp pentru a învăța o tehnică nouă sau pentru a-ți duce creativitatea la cote maxime. Tu ce trenduri fotografice ai observat pentru anul 2021?