Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Testari echipamente foto-video

Fotografia macro – sfaturi pentru începători

În primul rând, ce este fotografia macro? Noi zicem că e un mod creativ de a surprinde în detaliu subiecte foarte mici (plante, animale, insecte). Dar este și o provocare imensă, căci presupune să scoți o imagine clară și atractivă pornind de la un obiect abia vizibil cu ochiul liber. Iar dacă până nu demult acest tip de fotografie nu era accesibil oricui, căci presupunea o investiție majoră în echipament, fotografia macro este astăzi la îndemâna oricui deține un DSLR.

 

Dacă și tu vrei să explorezi lumea fotografiei macro, iată câteva sfaturi de început! 

 

1. Echipamentul necesar

 

Dacă ai un DSLR sau un Mirrorless, opțiunile tale sunt infinite – poți folosi obiectivul pe care deja îl ai, poți adăuga accesorii pentru a îmbunătăți performanțele obiectivului actual (precum un filtru macro sau close-up) sau poți cumpăra un obiectiv creat special pentru fotografia macro – este alegerea ta, în funcție de bugetul de care dispui, însă te asigurăm că poți obține rezultate excelente cu oricare dintre opțiunile prezentate mai sus.

Pro tip: Citește articolul nostru despre Lumea macro dacă vrei să afli mai multe despre avantajele filtrelor close-up.

 

2. Modul Macro

Selectarea modului macro pe un DSLR va face automat câteva schimbări în setări: va duce la minim posibil dechiderea diafragmei, exitânzând astfel profunzimea de câmp și permițându-ți să te apropii mai mult de subiect și să surprinzi mai multe detalii.

Abordarea profesională a fotografiei macro presupunea folosirea unui obiectiv foto macro, ce este optimizat să funcționeze la distanțe mult mai mici decât un obiectiv normal – acesta este însă și destul de costisitor.

Câteva exemple de obiective macro:

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup5

 

3. Focus

În fotografia macro este un imens avantaj să ai control total asupra focusului – folosește deci un focus manual pentru a evidenția așa cum trebuie subiectul. În plus, autofocusul n-are putea face față mișcărilor rapide ale subiectului, în cazul unei insecte spre exemplu.

 

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup6

 

4. Distanța până la subiect

Dacă distanța dintre capătul obiectivului tău și subiect este una prea mică, există o șansă reală să sperii subiectul sau să blochezi lumina și să pui subiectul în umbră – recomandarea noastră este să existe minim 15 centrimetri distanță. Această distanță depinde, desigur, și de obiectivul pe care îl folosești – un obiectiv de 200mm va permite o distanță mai mare față de un obiectiv de 60mm.

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup4

5. Stabilizează-ți camera

Pune aparatul foto pe un trepied și, dacă ai această posibilitate, acționează de la distanță shutterul (prin telecomandă sau aplicație mobilă). În cazul fotografiei macro, chiar și cea mai mică mișcare va avea un efect de blur – deci ține aparatul foto cât de stabil posibil.

Dacă nu deții încă un trepied și vrei să faci această achiziție în curând, îți recomandăm să citești ghidul nostru pentru alegerea unui trepied.

 

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup2

 

6. Experimentează mai multe unghiuri

În general este o idee bună să poziționezi obiectivul paralel cu cele mai importante detalii ale subiectului tău, astfel încât să le surprinzi cât mai clar. Totuși, nu ezita să experimentezi mai multe unghiuri și ține minte că în fotografia macro chiar și o schimbare cât de mică poate avea un efect mare și poate schimba total rezultatul.

 

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup7

7. Folosește blitzul extern

Așa cum scriam la început, fotografia macro presupune o dechidere mică a diafragmei, ceea ce înseamnă implicit o cantitate mică de lumină – din acest motiv, un blitz extern îți va fi tare util pentru a pune în evidență subiectul așa cum trebuie. Folosește însă și o pânză de difuzie, pentru a atenua din puterea blitzului și pentru a-i oferi acel aspect natural.

Pe final, îți recomandăm să vezi și experiementul nostru privind fotografia macro cu ajutorul unui filtru close-up și folosind echipamentele menționate mai sus (un DSLR, trepied, blitz extern): Fotografia macro la îndemâna oricărui fotograf.

fotografia-macro-sfaturi-incepatori-blog-fotografie-photosetup3

 

Fotografia macro este cu siguranță o provocare chiar și printre fotografii experimentați, căci pe lângă stăpânirea câtorva elemente de bază ale fotografiei presupune și o doză mare de creativitate. Ultimul sfat al nostru este să fotografiezi cât de mult poți și să testezi cât mai mult abilitățile aparatului tău foto – numai perseverând vei învăța!

 

%d bloggers like this: