Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileTestari echipamente foto-video

Lumea macro cu filtrele Close-up

Lumea macro cu filtrele Close-up

Prezentandu-se ca o alternativa la obiectivele scumpe sau la inele de macro, filtrele Schneider B+W (nume provenit de la creatorii germani ai companiei Bierman + Webber) Close-up sunt recomandate fotografilor pasionati de detalii macro.

Daca esti pasionat de fotografie macro dar nu ai intotdeauna la indemana un obiectiv macro, poti profita din plin da avantajele oferite de filtrele macro:

  • sunt mici
  • usor de strecurat in orice geanta
  • usor de folosit pe orice obiectiv
  • accesibile la pret
  • nu modifica diafragma

Pasionatii de fotografie care doresc sa profite la maxim de ocazia de a imortaliza o floare sau la orice alt detaliu care i-a surprins placut, o pot face cu cel mai simplu si accesibil accesoriu foto: filtrul close-up.

Datorita dimensiunii reduse, filtrele ocupa un spatiu mic, comparativ cu obiectivele si inelele macro, putand astfel sa fie depozitate in orice geanta sau rucsac foto.

Micsorand distanta dintre obiectiv si subiectul fotografiat, filtrele Close-up pot fi folosite pe orice tip de obiectiv, fix sau zoom, sau chiar macro, fara a influenta in vreun fel calitatea fotografiilor obtinute.

Un lucru important este faptul ca, spre deosebire de inelele macro, care reduc puternic lumina care intra in aparat, filtrele Close-up nu diminueaza cantitatea de lumina care ajunge la senzor, diafragma stabilita fiind foarte apropiata de cea efectiva.

De asemenea aceste filtre B+W Close-up nu deformeaza imaginile.

In functie de gradul de apropiere ales, imaginea poate fi marita de pana la 10 ori, filtrele Close-up avand valori intre +1 si +4 pentru diametre intre 49-77mm iar +10 doar pentru 49, 52, 58mm.

Pentru cele mai bune rezultate, producatorul Schneider Optics al filtrului B+W  Close-up +1 recomanda folosirea acestuia cu obiective cu focale intre 85 mm si 200 mm, la formatele de 35 mm. Filtrul B+W Close-up +3 poate fi folosit pe orice focala, distanta minima de focalizare reducandu-se la 33 cm.

Filtrele B+W Close-up +4 ,  se apropie cel mai mult de fotografia macro, diferentele fata de gradele mai mici fiind evidente.

Iata mai jos o comparatie intre cativa factori de marire:

Imagine realizata fara filtru Close-up

 

Imagine realizata cu filtru Close-up +3

 

Imagine realizata cu filtru Close-up +4

 

Cu cat gradul filtrului este mai mare, cu atat efectul de „marire” al subiectului este mai mare, iar +4 este filtru care se apropie cel mai mult de fotografia macro, diferentele fata de gradele mai mici fiind evidente.

 

Imagine realizata fara filtru Close-up

 

Imagine realizata cu filtru Close-up +10

 

Fotografie realizata cu filtrul Close-up +10

 

Fotografie realizata cu Nikon D5000 + 18-55mm si filtru Close-up +5

 

Fotografie realizata cu Nikon D5000 + 18-55mm si filtru Close-up +10

 

Imagine realizata cu filtru Close-up +10

Filtrele sunt disponibile pe diferite dimensiuni de filet acoperind intreaga gama de obiective la care pot fi montate.
Montura filtrelor B+W, prin sistemul F-Pro, permite filetarea si defiletarea acestora fara ca ele sa se intepeneasca, indiferent de conditiile meteo, care actioneaza prin temperatura asupra dimensiunii materialelor din care sunt realizate.

Filtrele B+W sunt tratarea pe ambele fete, tratament care ajuta lumina sa treaca prin sistemul de tratare MC (MC – multi-layer coating). Sistemul MRC (MRC – repelling multi-layer coating) are in plus avantajul ca este mai puternic decat sticla in sine, ceea ce ofera o protectie ridicata la apa si praf, facilitand intretinerea.

%d bloggers like this: