Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Ce este un stabilizator (gimbal) și cum îl alegi pe cel potrivit

Deși există de câțiva ani buni pe piață, stabilizatoarele au câștigat popularitate abia în ultimii doi ani, odată cu răspândirea la scară largă a conținutul de tip video în social media și cu numărul crescut de noi vloggeri. Odată cu această popularitate, producatorii au venit și cu modele tot mai accesibile ca preț – un stabilizator pentru smartphone pornește astăzi chiar și de la 300 lei. 

 

În cele ce urmează îți spunem la ce trebuie să fii atent atunci când alegi un stabilizator, dacă vrei într-adevăr să se vadă o diferență în video-urile tale și să reprezinte o investiție reală în munca ta. Dar mai întâi să lămurim ce este un stabilizator și cum funcționează.

Să începem!

 

Ce este un stabilizator?

 

Un stabilizator (sau un gimbal) este un instrument ce folosește motoare și senzori inteligenți pentru a susține nemișcată o cameră video. Asta înseamnă că tu poți obține o filmare lină chiar și în timp ce te miști.

 

stabilizator-gimbal-video-telefon-dslr-magazin-foto-photosetup2

 

Cum funcționează un gimbal?

 

Gândește-te la telefonul tău – are incluse câteva sisteme care îi permit să simtă atunci când îl întorci pe orizontală sau când îl ridici de pe masă. Asemenea sisteme sunt integrate și într-un stabilizator, pe lângă motoare super silențioase (astfel încât să nu se audă niciun zgomot pe filmarea ta) care fac mici ajustări ale brațului/brațelor pentru ca aparatul foto sau telefonul să rămână complet nemișcate.

 

O explicație mai complxă este legată de cele 3 axe pe care se pot roti obiectele (cunoscute în lumea fotografiei ca Tilt, Pan și Roll). O cameră video folosită în mers, spre exemplu, are implicit o mișcarede inerție pe fiecare din cele 3 axe. Pentru a ține camera stabilă, e nevoie de o mișcare de aceeași putere, în sens opus. De asta se ocupă un stabilizator.

 

De ce să ții cont când alegi un stabilizator (gimbal)?

 

  • Câte axe are un gimbal?

Majoritatea stabilizatoarelor au 2 sau 3 axe. Așa cum probabil ai ghicit deja, un stabilizator pe 3 axe este superior – este, însă, și mai scump. Un stabilizator pe 2 axe va controla mișcarea de tip Tilt (sus-jos) și pe cea de tip Roll (rotație), dar nu o va controla pe cea de tip Pan. Pe aceasta însă, o poți controla tu manual, atunci când filmezi. 

Stabilizatorul pe 3 axe va controla și mișcarea de tip Pan, astfel că vei obține o filmare mai stabilă, însă având încă un pivot, va cântări mai mult și va avea o durată de utilizare a bateriei mai mică. 

 

stabilizator-camera-foto-video-3-axe-tilt-pan-roll-photosetup

 

  • Pentru ce vrei să folosești un gimbal?

Dacă vrei să folosești un stabilizator pentru telefonul mobil, alege unul ușor, cu 2 axe, cu controale ce pot fi folosite cu mâna. Dacă însă vrei să folosești stabilizatorul pentru un aparat DSLR, vei avea nevoie de unul mult mai mare și, implicit, mai scump.Dacă ești deja la un nivel profesionist, cu siguranță vei avea nevoie de un gimbal pe 3 axe.

 

Există desigur și stabilizatoare ce pot susține atât telefoane mobile, cât și aparate foto. Trebuie doar să știi ce îți dorești, luând însă în considerare și posibilitățile tale de investire în noi echipamente în viitorul apropiat.

 

stabilizator-gimbal-video-telefon-dslr-magazin-foto-photosetup

 

  • Ce greutate poate susține un gimbal?

La fel, în funcție de tipul de cameră video pe care îl vei folosi, trebuie să fii atent și la greutatea pe care o poate susține un stabilizator. Multe telefoane nou apărute sunt mai mari și mai grele, astfel că trebuie să te asiguri că un gimbal îți poate susține smartphone-ul. De asemenea, dacă alegi un stabilizator pentru aparat foto, va trebui să iei în considerarea greutatea acestuia cu cel mai greu obiectiv al tău montat pe el, plus alte accesorii (microfon, blitz, etc).

 

Iată recomandările noastre de gimbal-uri:

 

  • Stabilizator pentru telefon mobil

DJI OM 4 – ajunse la a 4 generație, stabilizatorul de la DJI are o montură nouă, magnetică, ce îți permite să atașezi și să scoți rapid telefonul din gimbal, este pliabil, are control prin gesturi, un acumulator puternic și o aplicație inteligentă ce te ajută să filmezi cadre mai creative. În plus, vine și cu un mini-trepied inclus.

 

stabilizator-gimbal-telefon-smartphone-dji-photosetup

 

Manfrotto MVG220 este un stabilizator în 3 axe și are un design ergonomic, cu toate comenzile pe mâner, fiind foarte ușor de utilizat cu o singură mână, dar și un motor puternic ce poate susține până la 2,2kg.

stabilizator-gimbal-aparat-foto-dslr-photosetup

%d bloggers like this: