Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Fotografia culinară – 6 sfaturi pentru food bloggers

Fotografia culinară – 6 sfaturi pentru food bloggers

 

Deși pare ciudat, nu-i de ajuns să ai în față o farfurie apetisantă ca să îți iasă o poză reușită, demnă de însoțit o rețetă pe blog sau de postat pe Instagram. Fotografia culinară necesită o pregătire atentă înainte de a apăsa declanșatorul camerei – așa se face că am pus pe listă 6 sfaturi care să te ajute să îți duci la următorul nivel fotografia de mâncare. Să începem!

 

1. Începe cu un plan în minte

Înainte chiar să te apuci de rețetă, ar trebui să te gândești cum vrei să o prezinți în fața lumii – astfel, vei știi ce culori majoritare o să ai în fotografie, pe ce farfurie să o așezi pentru a obține un contrast bun sau de ce propsuri ai nevoie. 

 

2. Lumina e cheia

Încearcă să fotografiezi preparatul având o sursă de lumină în una din părți. Dacă este vorba de lumină naturală puternică, poți folosi o perdea pentru a face o lumină difuză spre farfuria cu mâncare. Așa cum probabil îți imaginezi deja, zilele înnorate sunt ideale pentru fotografia culinară.

Dacă nu ai lumină naturală, nu-ți face griji – poți apela la o lampă LED cu un panou reflector sau direct la un softbox.

Nu fotografia mâncarea niciodată folosind blitzul telefonului/aparatului foto sau doar cu lumina unei lustre amplasate deasupra set-up-ului – becurile normale vor adăuga tonuri gălbui fotografiei, iar expunerea va fi cel mai probabil prea mare. Ține minte, nu poți recupera detalii dintr-o fotografie supraexpusă.

 

3. Stilizează-ți fotografia de mâncare

Poți începe cu o fotografie simplă, doar cu mâncarea într-un vas, pe un fundal simplu. Iar apoi, să începi să adaugi props: tacâmuri, prosoape, tocătoare, ustensile de gătit, flori sau plante aromatice, ingrediente din rețetă și nu numai. Acestea vor adăuga culoare și textură fotografiei tale.

 

sfaturi-fotografia-culinara-de-mancare-photosetup-4

 

4. Ia în considerare regula treimilor

Regula treimilor în fotografie presupune să împarți scena în 3 părți egale atât orizontal, cât și vertical. Majoritatea telefoanelor și aparatelor foto au această opțiune de a afișa gridlines pe display, astfel încât să te ghideze mai ușor. Plasează farfuria cu mâncare fie de-a lungul liniilor, fie la intersecția lor – respectând acest lucru, fotografia ta culinară va fi instant îmbunătățită. 

 

5. Încearcă diverse unghiuri

Nu te rezuma la un singur cadru cu tot set-up-ul realizat. Fă fotografii la nivelul farfuriei (pentru un burger, spre exemplu), close-up-uri, dar și fotografii de sus, paralele cu farfuria (pentru pizza). Pentru cazul din urmă, noi îți recomandăm folosirea unui trepied pentru a reuși să incorporezi toate elementele în cadru, indiferent dacă faci fotografii cu telefonul sau cu un DSLR.

Testează mai multe unghiuri, pentru ca în final să ai de unde alege.

 

sfaturi-fotografia-culinara-de-mancare-photosetup-5

 

6. Fotografiază în format RAW

Dacă folosești un aparat DSLR, alege să fotografiezi în format RAW – chiar dacă aceste fotografii ocupă mai mult spațiu, ele îți oferă o flexibilitate mult mai mare atunci când editezi, putând să scoată la lumină chiar și cele mai întunecate zone.

Nu uita să editezi fotografiile astfel încât să aibă culori vii, care să atragă privirea și să pună în valoare mâncarea, însă ai grijă să nu fie prea saturate și să arate nenatural. Am scris recent despre cele mai bune aplicații de editat pe telefon, dacă vrei să arunci o privire.

 

 

Sfaturile de mai sus cu siguranță te vor ajuta să îți îmbunătățești fotografia culinară, dar necesită și multă practică. Nu te da bătut, încearcă mai multe unghiuri, fel de fel de aranjamente și propsuri și vei reuși. Și mai ales, nu te demoraliza atunci când vezi fotografii profesioniste în reviste ori în mediul online – fotografii culinari de profesie apelează la fel de fel de trick-uri sau chiar la „stiliști de mâncare” pentru a obține acele rezultate. Tu continuă să îți îmbunătățești tehnica și curând vei intra în topul food blogger-ilor cu fotografiile tale! 

 

Ți-au fost de folos sfaturile noastre? Ne-am bucura să îți vedem rezultatele! 🙂 Dă-ne tag pe Facebook sau pe Instagram.

 

%d bloggers like this: