Cele mai bune aplicații pentru fotografii excelente cu telefonul
Editarea fotografiilor făcute cu telefonul mobil a devenit deja o obișnuință în zilele noastre, când tindem să postăm din ce în ce mai mult pe rețelele de socializare. De-a lungul timpului au apărut extrem de multe aplicații care te pot ajuta să transformi o poză obișnuită într-o poză excelentă – nu trebuie să fii vreun expert în editare, căci aplicațiile devin din ce în ce mai intuitive și mai ușor de folosit.
Dar dintr-o multitudine de aplicații, cum alegi pe care să o folosești? Noi venim în ajutorul tău cu câteva recomandări și îți vom prezenta avantaje și dezavantaje pentru fiecare. Să începem!
1. Adobe Lightroom CC
Lightroom îți dă posibilitatea să editezi poze într-un mod prefesional, chiar de pe telefon. Partea bună este că aplicația este gratuită pe telefon, tot ce trebuie să faci este să te conectezi cu contul de Adobe. În plus, versiunea de pe telefon este foarte ușor de folosit și îți oferă multe posibilități. Un lucru important la această aplicație este faptul că poți schimba nuanța, saturația și luminozitatea fiercărei culori în parte, astfel având posibilitatea să modifici destul de dramatic aspectul pozelor – de aceea este aplicația preferată a multor creatori de conținut.
Pros: poți sincroniza versiunea de pe mobil cu orice alt dispozitiv, astfel încât să ai acces la poze mereu; poți face poze direct din aplicație – iar aici te vei bucura de multe avantaje: ai control direct asupra expunerii și poți controla manual diverse elemente, care nu sunt diponibile atunci când faci o poză cu aplicația standard de cameră foto a telefonului.
Cons: este nevoie de un cont de Adobe.
2. VSCO
Aproape toată lumea care-și editează fotografiile a folosit măcar o dată această aplicație, iar acest lucru se datorează efectelor pe care VSCO le are, dar și ușurinței cu care poate fi folosită. Descărcarea ei este gratuită, dar există și o variantă plătită, dacă vrei să ai acces la și mai multe filtre. Dacă vrei să creezi poze cu tentă vintage, această aplicație este perfectă pentru tine.
Pros: ai toate tool-urile necesare pentru editarea fotografiilor – spre exemplu, poți regla expunerea, umbrele, claritatea etc .
Cons: 90% dintre filtre nu sunt disponibile în varianta free, dar dacă o folosești în scop personal, nu este o problemă în mod special.
3. Snapseed
Fiind tot una dintre cele mai cunoscute și apreciate aplicații de editare foto, Snapseed are foarte multe tool-uri cu care-ți poți face fotografiile cât mai atractive. Un instrument foarte folosit la această aplicație este cel de healing, care te ajută să scoți anumite obiecte din poze. De asemenea, aplicația îți oferă multe posibilități de îmbunătățire a portretelor, prin adăugarea de luminozitate doar pe zona feței sau prin efectul de eye clarity.
Pros: are o gamă uriașă de tool-uri de editare, care sunt foarte ușor de folosit; posibilitatea de a edita portrete, poți alege pensula cu care să editezi;
Cons: se poate pierde din calitatea pozelor, însă asta nu reprezintă o problemă dacă folosești fotografiile pentru rețelele sociale.
4. Afterlight
Toate filtrele și tool-urile disponibile aici sunt perfecte pentru a schimba atmosfera din fotografiile tale. Deși vine cu o gamă largă de instrumente clasice în editarea foto, Afterlight are și câteva funcționalități destul de avansate când vine vorba de curves (setarea Shadows & Highlights) și culori.
Pros: tool-uri avansate de editare foto, filtre calitative gratis, layere pentru a adăuga texte.
Cons: trebuie luată versiunea Premium pentru mai multe opțiuni.
5. Polarr
Deși nu este atât de cunoscută și apreciată, Polarr este o aplicație cu foarte mult potențial, având multe filtre și efecte. Pe lângă toate aceste filtre și efecte standard, aplicația oferă și multe tool-uri pentru editare foto. Este o aplicație potrivită dacă o folosești în scop personal. Câteva lucruri interesante la această aplicație sunt faptul că detectează automat fețele din fotografie, poți edita detalii pe față – de exemplu forma feței – și poți scoate imperfecțiuni.
Pros: poți lucra offline, merge pe orice dispozitiv, suportă imagini JPEG până la 30 MB;
Cons: nu suportă fișiere de tip RAW, deci nu vei putea edita pe telefon fotografiile făcute cu aparatul profesional.
Să găsești aplicații perfecte pentru editarea fotografiilor tale poate necesita mai mult timp și mai multe încercări, însă cu siguranță vei găsi cel puțin una pe placul tău din lista noastră de mai sus. Sau poate vei ajunge la concluzia că ai nevoie de o combinație între mai multe aplicații, pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Iar dacă vrei să îți îmbunătățești tehnica de fotografiere cu telefonul, îți recomandăm articolele noastre despre cum să obții fotografii reușit din vacanță, doar cu telefonul, dar și cel despre fotografierea pe timp de noapte cu telefonul.
Acum că te-am introdus puțin în lumea editării pozelor pe telefon, vrem să auzim și părerea ta! Care este aplicația de editare foto pe care o folosești cel mai des și ți se pare că-ți îndeplinește nevoile cel mai bine?