Sfaturi utile

5 tipuri de lumină în fotografie

Lumina este elementul fundamental al fotografiei. În fapt, chiar cuvântul fotografie vine de la cuvintele grecești fotos – lumină și graphos – desen. Fără lumină, nu ar fi posibil să avem fotografii.

În mare, există două tipuri principale de lumină: cea naturală și cea artificială. Lumina naturală este cea asupra căreia nu intervine omul și poate fi dată de razele soarelui într-o zi senină, poate fi lumina difuză dintr-o zi noroasă sau cețoasă sau chiar lumina reflectată de lună. Lumina artificială, în schimb, poate fi oricând ajustată ca intensitate sau mutată împrejurul subiectului pentru a crea condiții ideale de fotografiere. 

Astăzi vom explora tipurile de lumină în fotografie și cum să te poți folosi de ele pentru a obține fotografii creative:

1. Lumina naturală

 

Dacă vrei să te folosești de lumina naturală în fotografia ta și să organizezi ședințe foto în aer liber, trebuie să ții cont de poziția soarelui și să înțelegi cum îți va afecta aceasta compoziția. În mare parte din zi soarele este direct deasupra, ceea ce înseamnă că subiectul tău va fi luminat de sus și că umbrele vor fi mult mai intense – într-o zi senină, desigur. Dacă ai parte de o zi înnorată, contrastul nu va mai fi așa puternic și vei putea fotografia fără griji chiar și la amiază. 

 

Pentru a profita din plin de lumina naturală, îți recomandăm să ieși la ”orele de aur”: fie la răsărit, fie la apus, când soarele are și o altă poziție, iar lumina nu va mai pica de sus pe subiectul tău, dar și o altă intensitate, mai scăzută, care îți va permite să pui în evidență trăsăturile persoanei fotografiate sau să obții o strălucire aparte în peisajul capturat.

tipuri-lumina-fotografie-magazin-echipamente-foto-video-photosetup4

 

2. Lumina paralelă cu subiectul

 

Dacă lumina este perfect paralelă cu subiectul fotografiei tale, acest lucru va rezulta într-un cadru luminat egal și într-un număr redus de umbre. Acest tip de lumină este potrivită pentru portrete în care vrei să estompezi anumite trăsături sau pentru fotografia de produs.

 

3. Lumina din spate

Atunci când sursa de lumină este în spatele subiectului, avem ocazia să ne jucăm cu siluetele și umbrele obținute în fotografie. Efectul poate fi cu atât mai dramatic în condiții atmosferice precum ceață sau furtuni de praf. În cazul portretelor, singurul minus al acestui tip de lumină este că vom pierde detaliile subiectului, însă putem plasa în fața subiectului o pânză reflectorizantă care să aducă puțină lumină din background.

tipuri-lumina-fotografie-magazin-echipamente-foto-video-photosetup2

 

 

4. Lumina difuză

Acest tip de lumină este unul foarte ofertant pentru fotografia de portret, oferind umbre mai subtile și contraste mai puțin intense între culorile deschise și cele închise, toate acestea ducând la un aspect mai tânăr al subiectului. Pentru a obține această lumină soft, ai nevoie de o pânză de difuzie pe care să o plasezi între sursa de lumină și subiectul tău. În cazul luminii naturale, te poți folosi chiar și de perdeaua de la geam, dacă este într-o nuanță deschisă.

 

tipuri-lumina-fotografie-magazin-echipamente-foto-video-photosetup3

 

5. Lumina laterală

Lumina din lateral oferă o vibrație aparte în fotografie, combinând contururile perfect vizibile de pe partea luminată cu umbrele intense ce dau profunzime și mister. Pentru fotografia în aer liber cu lumină laterală caută pasaje urbane pentru a experimenta jocul dintre lumini și umbre, iar dacă ai un studio de fotografie, rezultate excepționale pot fi obținute și în fotografia de portret cu ajutorul luminii laterale.tipuri-lumina-fotografie-magazin-echipamente-foto-video-photosetup

Ai intrebari? Contacteaza un specialist!