Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Cum folosesti filtrele ND variabile

Daca ai auzit despre filtrele ND variabile insa nu esti foarte familiarizat cu utilizarea lor, iata un scurt articol despre cum folosesti filtrele ND variabile in fotografie si filmari video.

 

Ce sunt filtrele variabile?

Filtrul ND variabil este un filtru transparent optic care iti permite sa-i reglezi opacitatea si sa reduci luminozitatea luminii intre doua pana la opt diafragme, fara a afecta culoarea sau orice altceva.

Un filtru ND variabil iti va permite sa reduci cantitatea de lumina cu doua pana la opt diafragme. Este in esenta o a patra modalitate de a controla expunerea, lucrand impreuna cu viteza obturatorului, diafragma si sensibilitatea ISO.

 

Cand folosesti un filtru ND variabil?

Daca utilizezi in videografie, un filtru ND variabil este avantajos pentru a mentine vitezele obturatorului lente si constante, ceea ce poate fi greu de realizat in lumina puternica, dar in continua schimbare. De asemenea, este util atunci cand incerci sa obti atat o calitate ridicata a imaginii, cat si o adancime mica de camp in medii in care lumina este puternica.

De exemplu: folosind cateva minute de timp de expunere, fotografii de arhitectura pot face oamenii care trec prin spatiul de lucru „invizibili”. In fotografia de peisaj, apa curgatoare sau suprafata marii poate fi facuta sa para pufoasa si moale ca vata de zahar.

Ai nevoie de filtru ND variabil pentru fotografie?

Un filtru ND variabil este atat de util deoarece este variabil. Dupa ce ai plasat filtrul pe obiectiv, pur si simplu il rotesti pentru a selecta expunerea corecta. De asemenea, il poti folosi ca inlocuitor pentru ceva ce profesionistii numesc „riding iris”, ceea ce inseamna ajustarea expunerii in timp ce fotografezi, pe masura ce luminozitatea se modifica in cadru.

Tipuri de filtre ND variabile:

Doua dintre cele cele mai cunoscute brand-uri si folosite de profesionsiti sunt cele de la Schneider B+W si Syrp.

Cele de la Schneider B+W sunt variabile in 5 trepte , avand o setare stepless (continua), asa incat utilizatorul poate determina reducerea densitatii intre +1 si +5 diafragme

Pentru a preveni aberatiile, reducerea luminii nu poate fi setata peste un nivel critic.  XS-Pro Digital ND Vario MRC nano de la Schneider B+W garanteaza astfel rezultate profesionale de imagine, chiar si cu factori de filtru mari. Filtrul Vario ND nou dezvoltat poate fi adaptat la o gama larga de situatii ale subiectului si cerinte fotografice. Uneori sunt necesare deschideri mari in lumina ambientala puternica pentru a separa optic un model de fundal.

Ele se gasesc in diametre de la 52mm la 82mm.

cum folosesti un filtru nd-1

Filtrele ND Variabile de la Syrp, sunt fabricate in Japonia si sunt ajustabile pana la 8.5 trepte. In plus, vin cu adaptor step-down pentru a fi utilizate pe 3 diametre diferite.

cum folosesti un filtru nd variabil

 

 

Nu uita, ca de obieci, daca ai nevoie de mai multe informatii, contacteaza-ne sau viziteaza-ne la showroom.

%d bloggers like this: