Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

ReviewTestari echipamente foto-video

Parerea mea despre Samyang 85mm f 1.4 pentru Sony E

Parerea mea despre Samyang 85mm f 1.4 pentru Sony E

 

Încă de când am început să practic fotografia, am râvnit la obiectivele Samyang pentru calitatea optică oferită, în mod special, lipsa aberațiilor cromatice, dar și pentru materialele folosite în construcția lor.

Din păcate, în aceea perioadă obiectivele Samyang erau recunoscute pentru faptul că nu aveau sistem de autofocus.

Din aceste considerente, acestea se regăseau în mare parte în trusa videografilor, dar această situație s-a schimbat de curând, odată cu revoluția mirrorless-urilor.

Samyang AF 85mm F1.4 FE este un obiectiv care acum are sistem de autofocus și este dedicat fotografiei de portret. Poate fi folosit și în fotografia de peisaj.

Odată ce am ajuns în posesia lui, am analizat conținutul cutiei. Aici am găsit un manual de utilizare, o husă subțire care poate fi folosită pentru transport sau împotriva prafului și un parasolar.

parere samyang 85mm sony e

Punând mâna pentru prima dată pe obiectiv, m-a surprins cât de plăcut este acesta la atingere datorită construcției sale.

Obiectivul este din aliaj de aluminiu, nu din plastic.

Apoi, ce m-a mai impresionat au fost dimensiunile mari ale obiectivului și greutatea acestuia. Este destul de ușor pentru cât de mare este. Da, ați citit bine.

pareri samyang 85mm sony e

Detalii foto: Clujul împânzit de ceață
Echipament utilizat:: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4 la 1/1600, F/4.5, ISO640

 

Nu a durat mult și am ieșit la plimbare testând obiectivul pe un Sony A7III.

La început, mă simțeam destul de incomod cu un obiectiv atât de mare, însă după câteva plimbări și sesiuni foto, am început să simt că dimensiunile sale sunt firești. Desigur, acesta nu este un obiectiv pentru fotografia de stradă, deoarece atrage atenția cu ușurință.

Fotografiind în mișcare, am simțit repede lipsa butonului de pe obiectiv care este setat pentru Eye Focus, dar bokeh-ul și culorile oferite de obiectiv sunt minunate.

Trebuie să aduc în vedere că unele review-uri spun despre obiectiv că acesta mai dă rateuri de focus. Într-adevăr, am observat acest lucru, dar numărul de fotografii eșuate este mic. La 300 de fotografii realizate, există câteva fotografii, aprox. 20-30 unde focus-ul a “alunecat”, dar în mare parte, acest lucru a fost din cauza mea sau a subiectului dificil, în cazul de față, un cățel.

pareri samyang 85mm SOny E

Detalii foto: Tasha
Echipament utilizat: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4 la 1/8000, F/1.4, ISO1000

 

Evident, că am testat acest obiectiv la toate diafragmele, în mod special la F/1.4, pentru a vedea cât de sharp este acesta,  cât de repede focalizează și prezența aberațiilor cromatice.

Este incredibil de sharp și destul de rapid.

pareri samyang 85mm sony e

Detalii foto: Tasha coborând
Echipament: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4   la 1/5000, F/1.4, ISO640   

                                  

pareri samyang 85mm sony e

Detalii foto:  Tasha coborând
Echipament utilizat: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4 la 1/3200, F/1.4, ISO640

Prin bokeh-ul oferit, imaginea este cremoasă, deoarece trecerea de la lumină la umbră se face foarte soft. Prezența aberațiilor cromatice este aproape inexistentă. Spun aproape inexistentă pentru că în aceste luni de când am obiectivul, nu am avut parte de soare… pentru a-l testa și în aceste condiții meteo.

pareri samyang 85mm sony e

Detalii foto: Tasha
Echipament utilizat: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4 la 1/8000, F/1.8, ISO1000

Culorile sunt foarte plăcute, imaginiile realizate cu Samyang 85mm F/1.4 sunt extrem de ușor de editat. Poți obține cu ușurință separări dintre subiect și background extrem de interesante. Desigur, este important să știm să citim lumina și locul.

pareri samyang 85mm sony e

Detaliii foto: Radu și Tasha
Echipament utilizat: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4  la 1/2000, F/1.4, ISO640                                

 

pareri samyang 85mm sony e

Detalii foto: Eu
Echipament utilizat: Sony A73, Samyang 85mm F/1.4 la  1/4000, F/1.4, ISO640

 

În orice caz, acest obiectiv este un adevărat concurent pentru opțiunile oferite de Sony sau Sigma, deoarece oferă calitate bună cu un buget destul de mic.

Este cel mai ieftin obiectiv la 85mm cu diafragmă de F/1.4.

Ceea ce îmi place cel mai mult de la acest obiectiv este că poate transforma cu ușurință orice cadru banal în unul interesant, de aceea, este cu mine tot timpul și îl folosesc mereu la ședințe foto.

 

Text si fotografii: Ozana Mureșan, doctorand la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, cu specializarea în fotografie.

Website: https://monochromestudio.ro și https://muresanozana.com

Facebook: https://www.facebook.com/muresan.ozana/

Instagram: https://www.instagram.com/muresanozana/

%d bloggers like this: