Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Profil de fotografTestari echipamente foto-video

Profil de fotograf: Ciprian Dumitrescu

Ciprian Dumitrescu spune ca a avut norocul sa fie purtat de valul vietii pe un drum frumos si sa ajunga sa faca ceea ce ii place. Si-a cumparat primul aparat foto SLR, pe film, pentru a participa la un interviu ca si fotograf pe vase de croaziera. Din acel moment mirajul fotografiei l-a prins si nu i-a mai dat drumul… Fotografia il poarta in locuri noi, alaturi de oameni noi si il ajuta sa descopere in fiecare zi ce minunatii il inconjoara.

Atrasi de lumea si fotografia lui Ciprian Dumitrescu, l-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari despre activatea lui, cum a inceput si ce se ascunde in spatele imaginilor care ne incanta privirea.

Photosetup: Cum a aparut pasiunea pentru fotografie?

Ciprian Dumitrescu: Cred ca pasiunea pentru fotografie a existat mereu fara sa o constientizez decat mai tarziu  sau poate e o mostenire de familie. Unchiul meu a colaborat cu reviste si publicatii pe partea foto in perioada comunista, chiar a castigat si ceva premii la concursurile de fotografie. Poate de acolo mi se trage! 😛

 Photosetup: Ce tip de fotografie te-a atras cel mai mult sau te atrage în continuare?

Ciprian Dumitrescu:  In fotografie exista mereu o curba de invatare, mai ales daca nu ai un mentor care sa te ghideze. Asa ca, in mod firesc am pornit pe drumul fotografiei cu subiecte mai marunte (floricele, animale etc.) si am trecut spre fotografia de peisaj, mai ales ca imi plac iesirile in natura foarte mult, dar incet incet am descoperit placerea interactiunii cu subiectele umane in fotografie, mai ales copii, care au o candoare , expresivitate si sinceritate ce nu le mai intalnesti la adulti. Astfel  am evoluat spre fotografia de copii, cea de eveniment si comerciala (corporate, advertising, fashion).

 Photosetup: Cum ai reusit sa-ti imbunatatești tehnica fotografica?

Ciprian Dumitrescu: Sunt un autodidact  sau cum se zice “am furat” meserie. Dar cel mai important am incercat sa imi fac o educatie vizuala cat mai complexa. Astfel urmaresc cam tot ce apare nou in fotografie, diferite stiluri fotografice, mai ales cu ajutorul mediului online unde informatia se propaga foarte repede. Am incercat mai mereu sa invat lucruri de care aveam nevoie imediata si sa le exersez cat mai mult timp ca sa devina un reflex. Degeaba citesti carti sau faci o multime de cursuri daca nu aplici in practica. Fara practica se uita totul foarte repede. Astfel cea mai buna metoda de invatare si evolutie a unui fotograf este informatia online si mai ales exercitiu. Este exact la fel ca la un muzician, care degeaba are talent si super instrumente daca nu exerseaza mereu… in timp nu va mai evolua, ba chiar va regresa.

 Photosetup: Inspiratii?

Ciprian Dumitrescu: Imi plac foarte tare portretistii rusi prin faptul ca reusesc sa transmita prin fotografiile lor mesaje foarte puternice si, in plus, sunt destul de originale. Nu urmaresc in mod special vreun fotograf, asa ca principala sursa de inspiratie sunt site-urile 1x.com si 500px.com, unde sunt niste redactori foto extraordinari, reusind sa faca selectii superbe.

 Photosetup: Activitatea fotografica principala?

Ciprian Dumitrescu: Activitatea foto principala este legata de fotografia comerciala (fotografia de copii, fotografia de eveniment si cea publicitara).

 Photosetup: Ce te deosebeste fata de majoritatea fotografilor din acelasi segment?

Ciprian Dumitrescu: Deosebirea fata de alti fotografi, parerea mea, este ca sunt foarte flexibil, incercand mereu sa folosesc tehnici noi si diferite, poate si pentru ca abordez mai multe genuri fotografice. Astfel incerc sa iau ce e mai bun din fiecare gen de fotografie. Poate unii vor spune ca nu poti fi foarte bun in toate domeniile fotografiei, dar eu consider ca, daca abordezi mai multe genuri devii mai creativ, nu te blochezi in anumite stiluri. Si, pana la urma , lumea in care traim este in continua schimbare, daca nu te adaptezi mereu nu ai cum sa reusesti.

 Photosetup: Expozitii, concursuri, alte evenimente, premii primite?

  • 2008 – Expozitie personala “Apus si Rasarit la Sulina” – Facultatea de Filosofie Bucuresti
  • Expozitii de grup “Bucurestiul meu drag” – statia metrou Dristor 1, Bucuresti
  • Expozitie de grup  organizata de clubul Arta VRL – City Mall – Bucuresti
  • Salonul National de Arta Fotografica “Mihai Dan Calinescu” – Craiova
  • 2010 – Expozitie de grup “Fragmente de realitate virtuala” – Cafeneaua Carturesti – Bucuresti
  • Salonul Foto 4 All – The Ark – Bucuresti
  • Expozitie de grup “Bucurestiul alb-negru” – Libraria Carturesti – Bucuresti
  • 2011 – Salonul National de Arta Fotografica “Mihai Dan Calinescu” – Craiova
  • 2011 – Medalia de Argint a Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania la Salonul National de Arta Fotografica “Mihai Dan Calinescu” – Craiova, cu lucrarea de peisagistica “Varful de foc”

 Photosetup: Proiecte personale realizate pana acum?

Ciprian Dumitrescu: Ca proiecte personale, pot zice, cu parere de rau, ca timpul nu prea imi permite. E foarte greu sa realizezi proiecte personale in Romania cand incerci sa traiesti din fotografie. Dar, in momentele libere, incerc sa promovez cat mai intens, prin fotografiile de peisaj realizate, Valea Jiului, zona de unde vin, care, chiar daca am parasit-o acum mai bine de 10 ani, ocupa un loc special in sufletul meu.

Photosetup: Fiecare fotograf se mandrește cu doua lucruri: portofoliul lui și ”gear-ul” pe care îl are în dotare. Ce parere ai?

Ciprian Dumitrescu: Cred ca, in primul rand, fiecare fotograf ar trebui sa se mandreasca cu portofoliul sau; acesta te deosebeste si te scoate in evidenta fata de altii, dar, bineinteles ca si echipamentul este important, mai ales cand vrei sa realizezi fotografii de inalta calitate tehnica. Vorbesc aici de fotografia comerciala, unde cerintele sunt foarte mari si unde nu iti poti permite ca echipamentul sa cedeze in mijlocul unei sedinte foto. Drept urmare o parte din castiguri este alocata imbunatatii echipamentului. Lucrez cu aparatura Canon, un Canon 5D MarkIII si un 5D MarkII ca aparat de rezerva si obiective (de la 16 mm pana la 200 mm), de asemenea blitzuri portabile tot de la Canon. Dar orice aparat si obiective ai avea, pentru realizarea unor fotografii foarte bune din punct de vedere tehnic, ai nevoie si de un trepied (in fotografia de studio si peisaj) Manfrotto 055PROB cap 804RC2 foarte solid cu cu bila. In studio am pentru sustinerea blitzurilor si fundalurilor 2 seturi de autopoli,  tot de la Manfrotto. Pe langa toate astea mai am diverse accesorii, blende si soft box-uri.

Photosetup: Proiecte de viitor?

Ciprian Dumitrescu: Ar fi un proiect social despre viata minerilor din Valea Jiului si unul mai vesel despre inocenta copilariei cu portrete de copii, dar inca mai e de lucru la structurarea ideilor, gasirea unor parteneri, mai ales ca as vrea sa se finalizeze cu un album sau macar cu o expozitie itineranta prin tara.

 Photosetup: Cateva sfaturi pentru cei care acum pasesc in lumea fotografiei?

Ciprian Dumitrescu: As vrea sa inchei cu un sfat pentru cei care pornesc pe drumul fotografiei, si anume, sa isi faca inainte o cultura vizuala, sa fie cei mai vehementi critici ai lor si prin prisma asta sa isi selecteze foarte atent fotografiile de portofoliu, iar , referitor la aparatura folosita sa investeasca cu cumpatare, dar sa nu isi achizitioneze cel mai ieftin echipament. Sa isi ia un echipament pe care se pot baza si care sa le asigure siguranta ca vor obtine in final cu el fotografiile dorite. Mai ales la aparate foto, daca au deja unul, sa il exploateze la maxim si sa stie tot ce face el. Intotdeauna manualul aparatului este cel dintai profesor. Daca iti cunosti aparatul si il stapanesti la perfectie, nu te stapaneste el pe tine, atunci vei fi un fotograf extraordinar.

Mai multe informatii despre Ciprian Dumitrescu se pot gasi pe site-ul personal: http://www.cipriandumitrescu.com/

Dreptul de autor al fotografiilor postate sunt proprietatea exclusiva a fotografului sub numele caruia s-au publicat fotografiile/articolul. Fotograful declara in mod implicit prin inscrierea imaginilor in acest proiect, ca este detinatorul drepturilor de autor asupra acestestora si isi asuma toate consecintele legale in cazul in care se dovedeste ca nu detine drepturile intelectuale asupra fotografiilor. Fotografiile publicate sunt protejate de legea Dreptului de Autor (LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ) si orice incercare de utilizare a acestor fotografii fara dreptul explicit al autorului, se pedepseste conform legii in vigoare.

%d bloggers like this: