Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Fotografia sportivă: 4 sfaturi esențiale

Fotografia sportivă este un bun prilej pentru orice fotograf de a-și pune în evidență creativitatea, dar și de a testa sau chiar învăța, unele funcționalități ale aparatului foto pe care poate că nu le-a mai folosit înainte. Mai mult de atât, fotografierea unui eveniment sportiv te ajuta să fii mai în centrul acțiunii decât dacă ai participa ca simplu spectator. Surprinderea acțiunii unui eveniment sportiv, fie că este vorba de fotbal, tenis, rugby sau alte asemenea, îți va da o energie aparte, oferindu-ți posibilitatea de a face parte din joc, doar că într-un mod diferit. Dacă fotografia sportivă este un domeniu încă nou pentru tine, probabil că ți se va părea puțin dificil pentru început. Cu toate acestea, pentru a îți ușura munca, specialiștii Photosetup au pregătit câteva sfaturi utile, care să îți vină în ajutor! 

 

Iată 4 sfaturi pentru realizarea celor mai bune fotografii sportive:

 

1. Echipamentul foto potrivit

 

Unul dintre lucrurile de care va trebui să te preocupi la început este echipamentul foto pe care îl vei utiliza. Pentru fotografia sportivă este recomandat să deții un aparat foto digital sau unul care să îți permită să setezi propria viteza a obturatorului. În acest sens recomandăm Canon R6 care este foarte rapid și ușor de utilizat, ceea ce îți va fi de folos dat fiind faptul că, în lumea sportului, fiecare secundă contează. Pe lângă camera foto utilizată, va trebui să îți alegi și obiectivul foto corespunzător, acesta fiind foarte important în vederea obținerii fotografiilor dorite. Obiectivul potrivit ar trebui să aibă o rază de zoom de minim 200mm. O distanță focală mai mare de 200mm va fi, desigur, mai bună, deoarece îți va permite să te apropii cât mai mult de acțiune, izolând subiecții atunci când este nevoie. În acest sens, poți opta pentru un teleobiectiv precum Canon RF 100-500mm  Aceste elemente ale echipamentului foto îți vor fi de mare ajutor în capturarea momentelor sportive. 

2. Viteza mare a obturatorului

 

În fotografia sportivă secretul este să poți “îngheța” momentul, dată fiind rapiditatea cu care se petrec lucrurile, iar această abilitate este dată de viteza mare a obturatorului. Aceasta ar trebui să fie între 1/500s și 1/2000s. Cu cât subiectul se mișcă mai repede, cu atât viteza obturatorului ar trebui să fie mai mare, iar acest lucru variază de la un tip de sport la altul. De exemplu, dacă la înot vei putea folosi o viteză a obturatorului mai mică, în cazul unui sport mai dinamic precum baschetul, cu siguranță va trebui să crești viteza sa. Alte setări pe care ar trebui să le ai în vedere țin de ISO și diafragmă, mai ales dacă fotografiezi în modul semi-manual. De exemplu, pentru un meci care se desfășoară în exterior, într-o zi însorită, va trebui să utilizezi un ISO scăzut pentru a evita supraexpunerea fotografiei, în timp ce într-un mediu închis, unde lumina este mai slabă, va trebui să crești nivelul de ISO, de obicei până la aproximativ 800-1200. 

 

3. Alege formatul JPEG

 

Deși în general este recomandat să folosești RAW, datorită calității mai bune, dar și a beneficiilor post-producție, atunci când vine vorba de fotografia sportivă, recomandăm modul JPEG. Cum mulți fotografi vor alege să fotografieze în rafală, modul JPEG va fi apreciat deoarece aparatul foto va putea captura mai multe cadre pe secundă că JPEG, decât că fișiere RAW. Cum acestea din urmă sunt mai mari, durează mai mult pentru a fi procesate, în timp ce fișierele JPEG sunt mai mici, ceea ce înseamnă că vor putea fi procesate și realizate mai rapid. De asemenea, sfatul nostru este ca atunci când utilizezi modul de fotografiere continuă, să o faci în rafale scurte, apăsând declanșatorul timp de una sau două secunde înainte de a-l elibera. În acest mod, vei putea evita încetinirea vitezei de fotografiere. 

 

4. Unghiul potrivit

 

În fotografia sportivă probabil că cei mai mulți fotografi vor alege să imortalizeze momentele dintr-un unghi similar, deci, gândește-te cum ai putea să îți diferențiezi capturile. Poți încerca să obții o compoziție simetrică, realizată de la înălțime sau poți opta pentru diverse distanțe focale. În acest caz îți va fi de ajutor obiectivul foto corespunzător, despre care am discutat puțin mai sus. O altă perspectivă este cea de jos – imortalizând acțiunea dintr-un unghi mai apropiat de sol, vei lăsa să intre mai mult fundal, decât sportivi sau sol, iar acest lucru va conferi o tentă dramatică fotografiilor tale. De asemenea, poți achiziționa un monopied foto pe care să îl folosești, chiar dacă obiectivul și camera nu au o greutate mare. Acesta te va ajuta să menții camera foto în echilibru, în timp ce vei putea fotografia din diferite unghiuri. 

Acestea sunt doar câteva sfaturi utile pentru cei ce doresc să încerce fotografia sportivă. Dacă ești inclus în această categorie, trebuie să știi că este un domeniu extrem de dinamic, deci, ia aceste sfaturi în considerare și pregătește-te așa cum se cuvine. Dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare sau dacă dorești să îți achiziționezi echipamentul foto corespunzător, te așteptăm la sediul Photosetup, din Strada Uranus 98.

%d bloggers like this: