Cum iti alegi monopiedul foto sau video

Cum iti alegi monopiedul foto sau video

Sunt situatii in viata oricarui fotograf sau videograf, in care monopiedul ia locul trepiedului, insa existenta lui nu exclude trepiedul.

Dar sa incepem cu inceputul si anume, pentru ca exista o multitudine de monopiede, vom incerca sa facem lumina asa incat si cei mai putin experimentati sa aiba criteriile necesare pentru alegere monopiedului corespunzator nevoilor sale.

Monopied foto sau video?

In functie de modul cum sunt folosite, monopiedele sunt de doua feluri: foto si video.

Monopiedele foto

Monopiedele foto sunt simple, alcatuite dintr-un singur picior cu eliberare rapida. Ele pot avea inaltimi diferite si pot fi in clase de greutate sustinuta, diferite. In general, un monopied se alege in functie de echipamentul ce se doreste a fi utilizat impreuna cu el, respectiv aparatul + obiectivul cu ficala cea mai lunga, pentrua alege monopiedul care ofera cea mai mare stabilitate.

Monopiede foto Seria compact

Monopiedele foto compact sunt destinate echipamentului de pana la 2-3kg. Sunt simple, scurte si nu ocupa loc in rucsac, fiind foarte compacte.

Monopiedele foto compacte sunt in general potrivite pentru pentru gama de aparate mici gen Mirrorless compact sau DSLR entry level, cu obiective de kit. Vezi monopiedele compacte aici.

Monopiedele foto in Seria XPRO  (medium-pro)

In gama medium-pro, monopiedele foto sunt facute sa sustina  o greutate mai mare de echipament mergand chiar si pana la 10-15kg sau aparate cu teleobiective pana la 500mm asa incat sa ofere siguranta si stabilitate in utilizare.

Astfel sunt concepute monopiedele foto din seria XPRO de la Manfrotto, mai solide si se inalta mai mult ajungand si pana la 180cm (modelul MPMXPROA4).

In functie de cat de compact dorim sa fie monopiedul atunci cand este strans, putem alege intre monopiedele cu 3, cu 4 sau 5 sectiuni.

Iata mai jos comparatia intre monopiedele din seria XPRO.

Cu cat sunt mai multe sectiuni, cu atat va fi mai compact monopiedul atunci cand este strans, putand fi usor strecurat in orice rucsac.

Monopiedele din seria XPRO, atat cele foto ca si cele video dispun de carcateristicile specifice echipamentelor pro.

Se poate atasa cu usurinta un cap foto bila pe monpied, avand astfel si posibilitatea de a manevra aparatul pe verticala nu doar pe panoramare cum ar fi fara cap atasat.

Monopiedele foto din seria XPRO pot fi din aluminiu sau din carbon. Vezi gama completa din seria XPRO, aici.

Monopiedele din seria ELEMENT

Disponibile in doua culori, monopiedele foto din seria Element se remrca printr-o greutate foarte scazuta si o sustinere foarte mare, fiind indicate in utilizarea aparatelor cu obiective TL.

Astfel, monopiedele foto din seria Element au urmatoarele caracteristici:

 • Au o greutate proprie de 500grame.
 • Sustin echipament pana la 15kg
 • Sunt compacte fiind din 5 sectiuni si au o dimensiune cand sunt stranse, de doar 40cm.
 • Pret accesibil pentru caracteristicile oferite

Fiind foarte compacte stranse si oferind o sustinere mare, pentru aoferi stabilitate maxima si siguramta echipamentului, se ridica pana la 150cm ceea ce ar necesita si atasarea unui cap care ar mai putea oferi o inaltime cu aproximativ 10cm mai mult. Au un pret foarte accesibil ceea ce le face o alegere potrivita pentru fotografii care cauta un monopied compact fara pretentii de inaltime mare, atunci cand sunt ridicate. Vezi monopiedele din seria Element, aici.

Monopiedele video

Monopiedele video fluide  XPRO⁺ dedicate filmarilor sunt diferite de cele foto, ele avand in plus baza fluida Fluidtech. Baza fluida este cea care ofera miscarea fluida si panoramarea lina in timpul filmarilor.

O comparatie intre cele mai importante monopiede video, am facut intr-un articol separat, aici.

Baza fluida FluidTech

Sistemul cel nou FLIUDTECH al bazei, asigura miscari extrem de line in filmarile panning, prin blocarea rotatiei 3D, lasand prioritara miscare de panoramare extrem de precisa si controlata. Baza are picioarele retractabile si posibilitate de blocare pentru a sustine monopiedul in plan vertical.

Totusi, nu este recomandata lasarea monopiedului in plan vertical nesupravegheat, cu baza blocata si aparatul pe el.

Spre deosebire de monopiedele foto, cele video sunt foarte inalte, unele dintre ele ajungand la pana la 2m inaltime extinse la maxim, cum este modelul MVMXPROA4 fara cap (180cm) sau MVXPRO500AH ce include si cap si ajunge la 203cm.

Monopiedele video asigura o miscare lina pe plan orizontal si vertical.

Monopiedele video se gasesc simple fara cap sau cu cap video, inclus.

Capul inclus in monopiedele video este de regula un cap video fluid,  pentru a asigura miscari line in plan vertical si orizontal. El poate fi cu placuta rapida standard sau 500PLong . Totodata, capetele video au posibilitatea blocarii si controlului frectiei fluide, facand mai lina sau mai stransa miscarea camerei in timpul utilizarii.

Cel mai folosit si apreciat monopied la nivel international ramane incontestabil MVMXPRO500AH

Posesor al premiului RedDot Award inca de la lansarea lui din 2017, monopiedul video fluid Manfrotto MVMXPRO500AH ofera toate caracteristicile de care are nevoie un videograf de evenimente:

 • Inaltime: 203cm
 • Miscari fluide din baza
 • Cap fluid cu ajustarea frectiilor
 • Eliberare rapida cu ajutorul noilor cleme performante
 • Baza fluida FluidTech cu posibilitate de blocare
 • Greutate usoara: 1.95kg
 • Compact strans: 78cm cu tot cu cap

Atentie!

Capul din kitul MVMXPRO500AH este detasabil, el se defilteaza rapid si se poate scoate fara probleme insa el nu ofera miscari line pe pano, deoarece in combinatia in care a fost creat cu monopiedul,  miscarile pano fluide se fac din baza monoiedului. Daca vrei sa folosesti capul pe un trepied sau pe un slider si doresti sa ai panoramare fluida 360, atunci e bine sa iei in considerare achizitia lor separat, adica monopiedul MVMXPROA4 ce urca la 192cm si capul fluid MVH500AH cu frectii reglablile ce are o inaltime de 10.5cm si impreuna veo obtine aceeasi inaltime precum cea oferita de kitul MVMXPRO500AH.

Capul MVH500AH este un cap performant, poate unul dintre cele mai performante din gama video compact, premiat TIPA.

 • Ofera un sistem de frectii fluide pe tilt si pan (inclinare si panoramare).
 • Usor: 900 grame
 • Sustine: 5kg
 • Inlcude placuta QR 500PL

 

Asa cum spuneam si intr-un articol mai vechi pe blogul nostru intitulat Kit-ul esential al videografului de evenimente monopiedul MVMXPRO500AH sau separat in combinatia monopied MVMXPROA4 + cap fluid MVH500AH, reprezinta alegerea perfecta a videografului de evenimente.

Un alt monopied video des utilizat este MVMXPROA42W  un monopied ce contine acelasi picior MVXPROA4 insa cu cap mai compact ce include placuta rapida QR mica, standard.

 • Greutate: 1.9kg
 • Sustine: 4kg
 • Inaltime maxima: 203cm
 • Dimensiune strans: 78cm

O prezentare precum si comparatia intre cele doua, se pot vedea in filmul de mai jos:

 

Valerio Nicolosi_Test Manfrotto XPRO Monopod from Manfrotto on Vimeo.

Speram ca acest articol ti-a fost util. Nu uita, toate aceste modele le poti testa in show-room la noi.

Ne-ar face placere parerea ta sau daca ai intrebari, te asteptam sa ne scrii sau sa ne suni.

Pana atunci, spor in toate!

 

%d bloggers like this: