Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Manfrotto Xume sistemul rapid de atasare a filtrelor pe obiectiv

Manfrotto Xume sistemul rapid de atasare a filtrelor pe obiectiv

Stiim cu totii ca un fotograf chiar si pasionat are cel putin 1-2 obiective insa fotografii profesionisti au pana la 5-6 mergand si pana la 10 obiective, in trusa lor.

Indiferent de tipul fotografiei, fotografii folosesc cel putin un 2-3 tipuri de filtre pe obiective, unul dintre ele fiind cel de protectie, din nevoia de a proteja lentila frontala a obiectivului.

Cum ar fi sa ai posibilitatea de a atasa rapid un filtru pe obiectiv fara a-l infileta?

Ei bine, fotografii ce folosesc tipuri diferite de filtre, mai ales fotografii de natura ce schimba des obiectivele sau schimba filtrele de la UV, la Polarizare sau ND, cu siguranta si-au dorit un sistem rapid pentru atasarea filtrelor fara sa mai piarda timp pretios cu infiletarea/defiletarea lor.

La acest lucru s-a gandit Manfrotto cand a conceput sistemul magnetic XUME.

Ce este sistemul Xume?

 

Exista diferite modalitati de atasare a unui filtru pe obiectiv insa XUME este cel mai rapid.

Filtrele standard implica infiletarea lor pe obiectiv, lucru care poate fi enervant cand te grabesti si din graba se pot intampla accidente de genul: strici filetul, il infiletezi prost si nu mai poti sa-l defiletezi apoi, iti cade pe jos, pui degetele pe lentila etc. In plus, pierzi timp pretios.

 

Adam Jacobs, fotograf profesionist ce a realizat un e-book complet despre utilizarea filtrelor Manfotto impreuna cu sistemul magnetic XUME, povesteste: “De multe ori ma aflu in situatii in care sunt in conditii dificile de fotografiere, fie intr-o furtuna de zapada, ploaie ploaie, in mijlocul deserturilor, intr-un lant de munte sau aproape de stropi de apa. Acestea sunt toate mediile in care vanturile puternice, mult praf si alte elemente meteorologice daunatoare pot produce ravagii – cu siguranta nu sunt conditii in care vreau sa petrec timp pretios infundat in jurul schimbarii unui filtru“.

Prin urmare, cu cat exista posibilitatea de a aplica un filtru mai rapid pe obiectiv, cu atat mai bine,  pentru a evita potentialul de deteriorare a sticlei frontale de pe obiectiv si pentru a altera chiar si imaginea captata.

Sistemul Xume rezolva acest lucru prin utilizarea inovativa a magnetilor pentru a accelera fluxul de lucru si a schimba complet modul in care filtrele se ataseaza la un obiectiv.

Folosind sistemul XUME, filtrele pot fi atasate rapid pe obiectiv, prin fixare magnetica, simplu fara a pierde timp cu infiletarea lor.

Configurarea este incredibil de simpla si trebuie facuta o singura data pentru fiecare lentila si filtru.

De exemplu, daca ai un obiectiv cu mai multe tipuri diferite de filtre:  UV, polarizatoare circulare, densitate neutra, tot ce vei face va fi:

  • sa aplici adaptorul magnetic de obiectiv, pe obiectiv
  • apoi atasezi un suport de filtru la fiecare filtru pe care il ai
  • intrucat adaptorul obiectivului este magnetic si suportul filtrului contine un magnet mic, dar puternic, cele doua piese se imbina simplu.

Sistemul magnetic robust si puternic al lui Xume, te asigura ca filtrele nu vor cadea si vor mentine in continuare un profil elegant si discret pe obiectiv.

Acest lucru te ajuta sa te asiguri ca pastrezi si echipamentele in buna stare si prelungesti durata lor de utilizare, pentru ca astfel, eviti uzura filetelor filtrelor sau blocarea lor pe obiectiv, lucru destul de des intalnit.

Cu Xume eviti toate astea pentru ca odata Xume infiltate pe obectiv si respectiv pe filtre, tot ce vei face va fi sa atasezi rapid, magnetic, filtrul pe obiectiv.

Sistemul Manfrotto Xume este compatibil cu filtre de orice tip, fie ca sunt circulare polarizatoare (CP), neutrale (ND) sau filtre ultraviolete (UV), care iti permit sa schimbi rapid tipul de fotografie pe care doresti sa o faci fara sa pierzi timp.

Odata configurat, filtrele de orice tip sau dimensiune se fixeaza rapid pe obiectiv.

Never miss a shoot

Sunt situatii in care viteza cu reactionezi ca sa apsi pe butonul de declansare conteaza foarte mult ca sa prinzi un cadru grozav. Imagineaza-ti ca ar trebui sa pierzi timp cu infietarea unui filtru de polarizare atunci cand fara el, cadrul acela nu ar mai iesi la fel de spactaculor.

Cu Xume te misti rapid si si asta conteaza.

Sistemul magnetic inseamna ca filtrele se fixeaza pur si simplu in fata obiectivului, iar Xume te elibereaza pentru a te concentra pe captarea momentelor inainte de a disparea.

Indiferent daca esti intr-o locatie cu un climat rece, in care mainile sunt reci si iti este dificil sa manevrezi echipamentul,  sau intr-un desert prafuit, unde se pot deteriora cu usurinta echipamentele, avand posibilitatea de a atasa rapid magnetic un filtru, in astfel de moemnte sistemul Xume este deosebit de avantajos.

Acest lucru face ca intregul proces de utilizare a filtrelor sa fie mult mai fluid si mai putin obositor si usor.

Vigneteaza? Nu!

Sistemul magnetic Xume este ultra-subtire si nu afecteaza cu absolut nimic imaginea captata.  Stii ca e acolo insa nu-l vezi, nu te deranjeaza si nu afcteaza imaginea sau cantitatea de lumina ce patrunde pe senzor.

Descopera sistemul XUME, aici.

 

%d bloggers like this: