Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Testari echipamente foto-video

Ce trebuie sa stiti cand cumparati un blitz de studio

Deoarece realizarea unui studio foto presupune o investitie initiala importanta si de lunga durata, este bine sa tineti cont de cateva aspecte, care pot parea banale, dar care in timp au un impact asupra modului in care se va dezvolta afacerea ta.

Design

Intr-o lume a imaginii, si in care imaginea conteaza foarte mult, designul unui blitz nu se incadreaza in aceasta regula. Producatorii de top nu acorda mereu o importanta foarte mare unui look futurist sau impresionant, alegand unul simplu si practic, preferand sa canalizeze resursele in realizarea unui produs cu performante tehnice ridicate. Acest aspect se reflecta si in pretul blitzului, care este mai ridicat datorita investitiilor in cercetare si tehnologie facute de catre producator. De cele mai multe ori, producatorii variantelor mai ieftine de blituri, aleg un design deosebit pentru a crea o prima impresie buna si a atrage, folosind insa solutii tehnice rudimentare,in timp ce producatorii care pun accent pe ”interior” si performante, aleg un design simplist si rezistent in timp prin materialele utilizate.

Ventilator

Un alt aspect ce trebuie verificat este existenta ventilatorului pentru circuitelor electronice. Blitzurile lucreaza in mod normal in regimuri termice ridicate, datorate caldurii degajate de lampa de modelare, care, cu cat are putere mai mare (300W), cu atat ridica temperatura sistemului mai mult! Din acest motiv este absolut necesar sa aiba incorporate un sistem de ventilare care sa garanteze pastrarea unei temperaturi reduse si mentinerea circuitelor electronice in parametri tehnici normali. In lipsa unui ventilator, mai ales in perioadele calde, precum in verile toride sau in alte conditii de lucru care duc la supraincalzirea  blitzului si in lipsa unui senzor de protectie termica, se poate intampla ca anumite blitzuri sa ia foc. Producatorii de marca aleg intodeauna protectia la supraincalzire.

Temperatura de culoare corecta

Gasita in cartile tehnice sub denumirea ”TC” este foarte importanta in alegerea unui blitz. Nu doar valoarea in sine conteaza, care la blitzurile profesionale este de 5600K-6000K, ci si stabilitatea ei la variatia puterii. Daca acest aspect nu este mentionat in prospectul tehnic sau nu primiti raspunsuri referitoare la acesta, riscati sa aveti surprize neplacute in ceea ce priveste culorile fotografiilor datorita variatiilor de temperatura a luminii blitzului, in special la variatii mai mari de +/-300oKelvin ale TC, la modificarea puterii blitzului de la minim la maxim. Cu cat plaja de variatie a puterii este mai mare cu atat sansele ca TC sa varieze sunt mai mari, iar fotografiile sa  aiba o tendinta rosiatica sau albastruie – lucru care se poate verifica cu colormetru. Producatorii germani, au ales tehnologia care mentine temperatura de culoare constanta.

Incarcarea si descarcarea automata a blitzului

Acuratetea treptelor de reglare a puterii blitzului este un alt aspect care va influenta imaginile finale obtinute. Verificarea incarcarii si descarcarii automate a blitzului se face prin variatia butonului de putere. Fiecare pas al variatiei puterii, 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, ½, trebuie sa reprezinte exact o diafragma, atat la incarcare cat si la descarcare. Acest aspect poate fi verificat cu un Flashmetru.

Dezvoltarea ulterioara a sistemului

Multi dintre fotografi, in momentul realizarii achizitiilor initiale pentru studioul foto, analizeaza doar costurile din acel moment, fara a lua in considerare faptul ca fac o investitie care trebuie sa fie rentabila pentru mai multi ani, dar si care va cere imbunatatiri de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, un alt aspect important este posibilitatea completarii si dezvoltarii kitului de blitzuri achizitionat fara a fi nevoie de schimbarea intregului sistemului de blitzuri.

Garantie si service post vanzare

Oferirea garantiei de catre producator nu doar ca este obligatorie prin lege, dar, in contextul actual, foarte multi ofera garantie extinsa, prin inscrierea produsului achizitionat pe paginile web. Aici trebuie urmarite mai multe aspecte. In primul rand trebuie sa cerneti printre ofertele foarte avantajoase ale producatorilor care nu au o istorie indelungata pe piata de profil – ele pot fi doar metode de atragere a clientilor, iar alte variatii ale situatiei economice mondiale sa ii duca pe acestia la faliment si pe voi sa va lase fara piese de schimb sau accesorii.

Un al doilea aspect este legat de importatorul produselor respective, care trebuie sa ofere certitudinea ca va rezista la randul sau pe piata si ca veti putea apela la el cand aveti nevoie, nefiind obligati sa cautati voi o modalitate de a contacta direct producatorul in cazul in care aveti nevoie de service sau piese de schimb.

De asemenea trebuie sa luati in calcul service-ul post garantie, rapiditatea cu care sunt livrate piese de schimb sau operate reparatiile necesare – pentru a avea timpi morti neproductivi cat mai mici –, posibilitatea de dezvoltare a sistemului de lumini, disponibilitatea accesoriilor si nu in ultimul rand experienta importatorilor in acordarea asistentei de care aveti nevoie si garantia ”morala” data de utilizatorii world wide care sunt un reper de calitate neconditionat, ai brand-ului pe care il utilizeaza.

http://www.hensel.eu/en/references/photographer-zone.html

http://www.hensel.eu/en/references/hensel-in-action.html

http://www.hensel.eu/en/references/photographer-talents.html

%d bloggers like this: