Sfaturi utile

Fotografia de arhitectură – cum s-o îmbunătățești rapid

Urmează sezonul concediilor, iar pentru că mulți dintre pasionații de fotografie au furat deja startul și au dat o fugă prin țară pentru câteva ședințe de fotografie urbană, ne-am gândit să îți oferim și noi câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare pentru atunci când vei vrea să practici fotografia de arhitectură. Dacă ți-am dat o idee nebunească și deja ai în plan următorul oraș pe care să-l vizitezi, rămâi cu noi pentru a afla care sunt elementele cheie pe care ar trebuie să le iei în considerare când vine vorba de fotografia arhitecturală

 

Iată câteva sfaturi utile care te ajută să îmbunătățești impactul vizual al fotografiilor arhitecturale, cât și modalități prin care să comunici povești cu ajutorul acestora, povești care pot rămâne nemuritoare în timp și spațiu:

 

Camera potrivită pentru fotografia arhitecturală

În cazul fotografiei de arhitectură, nu vei întâmpina mari bătăi de cap cu subiectul tău – clădirile fac o treabă de minune când sunt fotografiate și poți să te bazezi pe ele că nu se vor mișca în timp ce încerci să le surprinzi din cele mai bune unghiuri 🙂 Tocmai de aceea, aparatul foto pe care îl alegi nu trebuie să aibă cele mai noi tehnologii incorporate, fiindcă setările de care ai nevoie nu necesită performanțe de top în ceea ce privește viteza de fotografiere. Îți recomandăm, totuși, să folosești un trepied pentru a obține cadre perfecte atunci când lumina nu este cea mai grozavă.

Așadar, pentru a te iniția în fotografia de arhitectură, un aparat foto DSLR precum este un Nikon D5600 poate fi ideal, deoarece îți va oferi perspective largi și calitate înaltă a imaginii, datorită rezoluției foto de 24.2MP. 

 

Pro Tip: Aici vei afla cum să folosești corect un trepied  

 

fotografie-arhitectura-sfaturi-ghid-echipamente-foto-photosetup-5

 

4 sfaturi de urmat pentru fotografia de arhitectură

 

1. Include persoane în cadru

Oamenii sunt cei care gândesc de la cap la coadă un proiect, tot ei sunt cei care construiesc de la zero o clădire, iar pentru toate acestea, ar trebui să fie incluși la rândul lor în cadrele din fotografiile arhitecturale. Prezența oamenilor în fotografie creează dinamism dacă aceștia sunt prinși în mișcare, pot aduce culoare sau chiar să dea senzația de familiaritate, de relație personală între om și loc. 

Dacă în jurul clădirii pe care îți propui să o fotografiezi sunt multe persoane care trec pe stradă, folosește-te de trepied și fotografiază cu expunere îndelungată. Prin aceste tipuri de fotografii poți sublinia atemporalitatea clădirilor, deoarece clădirea este clară și neafectată, în timp ce oamenii vin și pleacă. 

 

2. Așteaptă lumina perfectă

În cazul fotografiei de arhitectură, lumina face diferența atunci când vine vorba de culoarea clădirii, subliniind imperfecțiunile care au apărut în timp pe suprafața ei sau chiar poate crea reflexii spectaculoase în geamuri. Tocmai datorită acestor beneficii, îți recomandăm să nu te grăbești să fotografiezi prea repede clădirea, ci să aștepți să vezi ce schimbări poate să aducă lumina, în funcție de modul cum se revarsă soarele. Observă umbrele care se creează pe fațada clădirii și observă mișcarea norilor prin reflexia pe care o produc pe geamuri. 

3. Țintește către clădirile înalte

Dacă fotografiile realizate din dronă sau de la înălțime nu sunt posibile în zona în care te afli, află că unele dintre cele mai impresionante fotografii ale clădirilor înalte sunt cele în care perspectiva este de jos în sus. Fotografiază clădirile înalte de la bază și surprinde-le vârful în partea de sus a cadrului. Pentru a crea liniaritate imaginii, fă acest lucru din unul dintre colțurile clădirii, deoarece acesta va crea o direcție de a privi clădirea care duce în mod special către vârful ei. 

fotografie-arhitectura-sfaturi-ghid-echipamente-foto-photosetup-5

4. Descoperă arhitectura veche în lumina celei noi 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale evoluției arhitecturale este că s-a reușit aducerea în peisaj a unor viziuni moderne care revoluționează peisagistică și aspectul general al orașelor. Pe de altă parte, frumusețea clădirilor vechi a rămas neatinsă și continuă să ne surprindă cu decorurile sale exterioare, cât și cu felul în care ne ține conectați la trecut. La o scurtă vizită în oraș, ar fi greu să nu găsești alăturate o clădire cu design nou și una din secolele trecute, așa că nu rata această ocazie și surprinde cadrul în fotografia ta pentru a aduce trecutul și prezentul la un loc. 

fotografie-arhitectura-sfaturi-ghid-echipamente-foto-photosetup-5

Nu rata nicio șansă de a-ți crea oportunitatea să ieși și să descoperi clădiri noi, iar dacă pui în aplicare sfaturile noastre, dă un share fotografiilor în rețelele de social media și dă-ne un tag la @photosetup.ro pentru a vedea și noi rezultatul muncii tale. Până atunci, te așteptăm la adresa showroom-ului nostru (Str. Uranus 98, București), pentru a-ți alege un echipament performant și potrivit nevoilor tale!