Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Fie că ești la început de drum în fotografie și tocmai ți-ai cumpărat un aparat foto sau esti deja avansat dar ai avut experiențe negative cu trepiedul tău cel vechi, sigur ai fost pus situația de a te întreba: ce trepied este potrivit pentru mine?

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Așa este, îți dăm dreptate, alegerea unui trepied foto pentru un fotograf poate reprezenta un lucru complicat, dacă ne gândim la toate considerentele tehnice dar și la multitudinea de trepiede existente în jurul nostru. Iată de ce ne-am gândit că ți-ar prinde bine un ghid practic pentru alegerea unui trepied foto.

ghid practtic pentru alegerea trepiedului foto

Prin acest articol, ne dorim să aducem câteva lamuiri așa încât să-ți fie mai ușor să iți alegi trepiedul potrivit pentru tine.

Primul pas în alegerea unui trepied foto

Primul pas de la care pleci este tipul de aparat pe care îl ai si de asemenea, obiectivul cu focala cea mai lungă, pe care îl folosești.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

In acest caz, avem cateva clase standard împărțite pe categorii gen entry level fie ele DSLR sau Mirrorless, cu obiective foto dedicate standard sau all around, apoi clasa avansată sau middle DSLR și Mirrorless cu obiective ceva mai performante și puțin mai grele gen zoom wide sau prime (fixe), după care ajungem în clasa PRO DSLR si Mirrorless unde obiectivele cele mai folosite sunt prime (fixe) dar si wide-zoom sau teleobiective.

Trepiede foto pentru aparate entry-level cu obiectiv de kit sau all-around

Hai să le luăm pe rând și să exemplificăm puțin clasa entry DSLR si Mirrorless, sau cu alte cuvinte, dacă ai unul dintre aparatele din categoria aceasta și cel mai performant obiectiv al tău este cel de kit 18-55mm sau un all-around de tipul 18-200mm sau 18-300mm, atunci trepiedul potrivit pentru tine, poate fi oricare dintre modele de mai jos din clasa entry-level, cu o susținere a unui echipament de până la 1.5 kg.

Trepied foto Manfrotto Compact LIGHT cu cap bilă și husă de transport, incluse.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Manfrotto Compact Light

Disponibil în două culori: Negru și gri închis cu roșu.

Fiind din aluminiu, trepiedul foto Manfrotto Compact Light este foarte rigid și ușor iar manevrabilitatea facilă îl face foarte apreciat în rândul fotografilor pasionați care doresc simplitate în utilizare, ușurința și comoditate la transport și depozitare alături de un buget redus de investit!

Câteva considerente tehnice pentru Manfrotto Compact Light:

  • Cap bilă inlcus: capul oferă posibiliatea poziționării aparatului in poziții de înclinare verticală și laterală, la 90° si panoramare de 360°.
  • Husă inclusă: husa oferă protecție si ușurință în transport.
  • Este un trepied compact: are 20.5cm strâns ceea îl face simplu de inserat în buzunarul unui rucsac foto dotat cu buzunar lateral* (vezi exemplu mai jos cu modelul Manfrotto Action în rucsac Manfrotto Essential)
  • Ușor si stabil pentru echipament de până la 1.5kg: are doar 0.93 kg
  • Buget accesibil: îl poți cumpăra în jur de 219 lei pâna la 260 lei, în funcție de promoțiile in vigoare.
  • Garanție: 5 ani și piese de schimb garantate pe o perioada de cel puțin 10 ani.
Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
*exemplu cu trepied purtat in Rucsac Manfrotto Essential

Trepiedul foto Manfrotto Compact Light descris mai sus este foarte potrivit pentru fotografii pasionați, pentru peisaje, călătorii, portrete.

O alta categorie ce il folosește tot mai mult este cea a youtuberilor sau vloggerilor. Fiind foarte simplu de utilizat, vloggerii au nevoie de imagini din punct fix, cu un aparat pe el sau un smartphone (vezi exemplu mai jos)

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

În acest exemplu, s-a utilizat un trepied foto din seria Compact Light împreună cu un suport de prindere smartphone si un panou LED Lumimuse Manfrotto. Toate acestea alături de un smartphone, pot fi kit-ul ideal pentru vloggeri.

Compact ADVANCED: un model putin mai performant, cu o capacitate de susținere mai mare față de cele prezentate mai sus este trepiedul Manfrotto  Compact Advanced: dedicat DSLR middle-level cu obiective zoom sau similare în greutate.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

  • Disponibile cu cap 3-Way cu mâner ce permite o manevrare ușoara și precisă sau cap bilă ce oferă ușurință la transport.
  • Coloana este reversibilă, putând întoarce capul în jos pentru fotografii macro.
  • Ambele au husă inclusă
  • Susțin echipament de până la 3kg.
  • Au o dimensiune de 44cm când sunt strânse
  • Au o greutate proprie de 1.42kg
  • Se încadrează într-o zona de buget de aproxmativ 400 lei

Trepiede pentru filmari entry-level sau vlogging

Tot in categoria entry-level, dacă vrei să și filmezi cu aparatul tău, atunci Manfrotto Action este potrivit.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Dotat cu un cap hibrid cu selector rapid de functie foto sau video, Manfrotto Action este usor de utilizat si ofera toate functiile de care are nevoie un fotograf pasionat. Datorita capului tip Joystick hibrid foto-video, ofera miscari line de panoramare, pentru filmarea cu DSLR sau Mirrorless.

Cap Joystick hibrid cu selector rapid functie foto sau video: Ideal pentru vlogging si imagini line perfecte cu orice camera foto sau video.

Acest trepied de la Manfrotto este alegerea perfecta pentru detinatorii de aparate foto DSLR entry-level, Mirrorless  sau camere video de mici dimensiuni cu obiective standard, ce doresc deopotriva sa fotografieze si sa filmeze.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Câteva considerente tehnice pentru Manfrotto Compact Action:

  • Cap Joystick hibrid foto-video, inlcus: ofera atat poziții fixe pentru fotografiere cât și mișcări line în toate planurile, pentru filmarile video. Capul ergonomic cu scroll pentru blocarea lui,  este foarte intuitiv și usor de folosit. Datorita grip-ului confortabil, poți captura imagini simplu și precis.
  • Selector foto-video: ofera libertate maxima in orice conditie. Selectarea modului dureaza numai o secunda si va asigura de fiecare data obtinerea unor fotografii reusite sau filmari cu miscari line.
  • Placuta rapida inclusa:  cu adaptor pentru prindere aparate SONY
  • Husa inclusa: husa ofera protecție si ușurință în transport.
  • Compact: are 45.3cm strâns ceea îl face simplu de inserat in buzunarul unui rucsac foto dotat cu buzunar lateral (vezi exemplu mai jos cu modelul Manfrotto Action în rucsac Manfrotto Essential)
  • Ușor si stabil pentru echipament de pana la 1.5kg: are doar 1.2 kg
  • Buget accesibil: pe piață îl găsești în jur de 299 lei pâna la 350 lei, în funcție de promoțiile in vigoare.
  • Garanție: 5 ani și piese de schimb garantate pe o perioada de cel puțin 10 ani.

Manfrotto Compact Action ideal pentru filmări cu DSLR, Mirrorless sau Smartphone, mai ales pentru vloggeri.

Trepiede pentru pasionati avansati sau semi-pro

Și intrăm încet în clasa avansaților, cu aparate foto DSLR sau Mirrorless avansate și utilizate cu obiective semi sau profesionale, fixe sau TL.

In această clasă, trepiedele Manfrotto din gama 290 Light, XTA si DUA oferă absolut toate caracteristicile necesare unei astfel de categorii: stabilitate la focale lungi, performanță, fiabilitate, toate trepiedele aparținând acestei seriii 290, se ridică la standardele cele mai înalte de performanță pentru echipamentele avansate.

Nu vom insista asupra lor aici, deoarece, un articol complet despre seria Manfrotto 290, găsești aici.

Aici criteriile după care te poți ghida sunt cele de greutatea proprie a trepiedului, de dimensiunea lui când este strâns ca să-ți fie comod la transport, de facilitățile oferite de poziționarea picioarelor ca să poți lucra in multe unghiuri cât mai libere, de garanție și de preț.

Iata mai jos cateva modele in seria Manfrotto 290 avansat:

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Această serie este formată din modele disponibile atât cu cap bilă cât și cu cap 3Way.

Diferențele dintre ele constau în greutatea proprie, înălțime maximă, dimensiune strans și greutate susținută, tipul de cap inclus în kit (bilă sau 3Way).

Seria Manfrotto 290 XTA are husă de transport inclusă.

Dintre ele, doar 290 DUA este dotat cu sistemul XPRO ce oferă posibilitatea poziționării coloanei centrale pe orizontală, în câteva secunde, fără a o scoate.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Acest lucru este foarte util în fotografia macro sau still photography, mai ales la fotografia de food, unde multe cadre trebuie luate de sus.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Exemplu utilizare trepied XPRO

Trepiedele din seria 290 beneficiază de garanție extinsă până la 10 ani

Trepiede recomandate în călătorii

Dacă te numeri printre fotografii pasionați de călătorii sau pur și simplu iți dorești un trepied foarte ușor, foarte compact, stabil și rezistent la echipament de până la 8kg, atunci Befree Advanced este soluția pentru tine.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Manfrotto Befree Advanced

Befree se regăsește în multiple versiuni, din aluminiu sau carbon, cu posibilitatea de desfacere/strângere a segmentelor cu clapetă rapidă sau twist (răsucire), în diferite culori și categorii de susținere.

Însă caracteristica de bază a acestei serii este dată de compactitatea sa datorată rabatării picioarelor în jururul coloanei centrale.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Manfrotto Befree sistem rotire picioare

Acest lucru face ca trepiedul strâns, cu tot cap să ajungă la o dimensiune de doar 40-42cm (depinde de modelul de Befree), ceea ce reprezintă un mare avantaj in calatorii.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Trepied foto Manfrotto Befree Advanced strans

Raport excelent greutate prorpie vs greutate sustinuta

O alta caracteristica a acestor trepiede este raportul fantastic intre greutatea proprie vs greutatea sustinuta.

Trepiedele Befree au o greutate intre 1.2 si 1.4kg (in functie de model) si sustin intre 8-10kg (in functie d emodel).

Toate au cap foto bila Manfrotto 494 cu placuta rapida, inclus

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Manfrotto Befree cap bila

 

Toate au sistemul Easy link ce permite infiletarea unui brat flexibil pentru a pune un monitor, un panou LED sau alt accesoriu util

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto
Sistem Easy Link de prindere brat, la trepiedele Manfrotto Befree

 

Toate au husa de transport inclusa, garantie 10 ani si piese de schimb asigurate pe o perioada mare de timp.

 

Manfrotto Befree Travel Tripods Collection Tutorial Video from Manfrotto on Vimeo.

 

Despre trepiedele Manfrotto Befree, poți citi și un user-review util, aici.

Nu uita ca toate aceste modele se pot testa direct în show-room la noi, unde te așteptăm cu placere.

Dacă vrei totuși să afli informații suplimentare față de cele exemplificate de noi mai sus, te așteptam să ne contactezi.

Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

 

3 thoughts on “Ghid practic pentru alegerea unui trepied foto

Comments are closed.

%d bloggers like this: