Fotografia pe timp de ceață – 5 sfaturi utile
Condițiile meteo te pot ajuta de multe ori să obții fotografii spectaculoase, ieșite din comun. Ceața intră și ea în această categorie, deși este privită de cei mai mulți fotografi ca un impediment. Dacă vei folosi însă setările potrivite pentru aparatul foto și vei ține cont de câteva sfaturi esențiale, vei putea folosi ceața în avantajul tău și vei obține fotografia perfectă.
Pe când unii fotografi se sperie de ceață, mulți o caută intenționat și sunt nerăbdători să fotografieze atunci, fiindcă fotografiile capătă un aer dramatic și misterios. Un aspect inedit la ceață și, implicit, la fotografiile făcute atunci, este că mereu sunt diferite. Niciodată ceața nu este la fel, diferă în intensitate mereu. Dacă vei vrea să fotografiezi același cadru de mai multe ori, în perioade diferite, vei vedea că și rezultatele diferă.
Ce poți face pentru a obține fotografia perfectă pe timp de ceață?
Recomandarea #1 Găsește expunerea corectă pentru fotografia ta
Să găsești expunerea corectă poate fi cea mai dificilă parte din fotografierea pe timp de ceață. Aparatul foto va tinde să considere totul gri mediu, iar părțile mai luminate – cele unde este ceața, vor subexpune fotografia. Ce poți face pentru a evita asta este să supraexpui cadrul, astfel încât să balansezi imaginea.
Recomandarea #2 Folosește focusul manual
Ceața diminuează contrastul, ceea ce va face ca aparatul tău foto să nu găsească subiectul pe care să-l focalizeze. Autofocusul devine inutil în acest caz, astfel că va trebui să folosești focusul manual pentru ca fotografia ta să iasă așa cum îți dorești.
Recomandarea #3 Folosește un trepied
Dacă vei putea aduce un trepied cu tine, acesta te va ajuta mult în obținerea fotografiilor, în special dacă vei intenționa să fotografiezi cu expunere îndelungată. Alege un trepied ușor, precum Manfrotto compact light care are o greutate de doar 840 grame și o dimensiune de doar 40 de centimetri atunci când e strâns.
Recomandarea #4 Folosește un filtru ND
Filtrele ND (Densitate Neutră), sunt absolut necesare pentru fotografiile pe timp de ceață. Pe scurt, aceste filtre te vor putea ajuta să păcălești camera că imaginea este mai întunecată, filtrul blocând sursele de lumină care te încurcă. Nu uita să setezi aparatul foto pe focus manual, decât după ce ai adăugat filtrul.
Lectură recomandată: La ce folosesc filtrele ND in fotografie
Recomandarea #5 Folosește-ți creativitatea și găsește cele mai spectaculoase cadre
Așa cum spuneam și la început, fotografiile pot fi atât de diverse pe timp de ceață, încât va deveni un hobby să fotografiezi atunci. Plimbă-te, experimentează și fotografiază cât mai mult, astfel încât să ai de unde să alegi la final. Dă-i frâu liber creativității și profită de condițiile meteo.
Sperăm că acest articol ți-a fost util și că de-acum înainte vei vedea ceața ca pe o oportunitate de a obține câteva fotografii creative și unice. Tu ce trucuri ai pentru a fotografia pe timp de ceață? 🙂