Sfaturi utile

Focus pe timp de noapte – ghid de folosire

Fotografia este un domeniu plin de încercări și cu provocări la tot pasul. Pe lângă multiplele tipuri de fotografie existente, acestea sunt supuse condițiilor externe, care de cele mai multe ori pun în dificultate fotograful. Fie că vorbim de condiții meteo, momente tensionate, unghiuri dificile sau situații de lumină scăzută, aceste condiții de fotografiere necesită experiență în domeniu, dar și adaptabilitate, care reprezintă cheia succesului, de cele mai multe ori. 

Când vine vorba de lumina în fotografie, s-au inventat multe urări care implică ideea de lumină bună, iar acestea sunt populare în rândul fotografilor. O lumină bună în fotografie este dorită de toți practicanții în acest domeniu, mai ales când aceasta este naturală, și mai este acompaniată de razele soarelui ce creează efecte deosebite. Să avem lumină bună deci! Dar ce ne facem atunci când norocul nu ne surâde? Avem mai jos câteva tips & tricks pentru fotografii reușite pe timp de noapte:

 

Fotografia pe timp de noapte 

Desigur, de-a lungul timpului, s-au creat oportunități de a realiza fotografii în diverse ocazii, inclusiv în momente în care lumina nu este neapărat optimă, precum este în fotografia de noapte. Aceasta oferă cadre excelente de fotografiere, apărând și fotografia astrală, populară pe rețelele de socializare pentru modul în care stelele luminează cerul în forme ale constelațiilor.

Iar cum fiecare lucru bun aduce de la sine provocări, fotografia de noapte este un tip de fotografie care provoacă priceperea chiar și a celor care au o expertiză vastă în domeniu, să nu mai vorbim de cei care sunt începători. Cel mai mare punct critic în tehnica fotografiei de noapte este capacitatea de a realiza fotografii clare și cu un contrast bun. Știm că uneori poate fi frustrant să fotografiezi noaptea, însă acest lucru poate apărea doar dacă nu ai puse la punct câteva tehnici de bază prin care să-ți perfecționezi fotografia. Iată câteva dintre cele mai importante: 

 

1. Folosește focus manual

Chiar dacă focusul automat a înregistrat evoluții mari în ultimul timp, în fotografia de noapte este mult mai eficient focusul manual. Avantajul de a folosit focus manual este că poți să îi indici camerei tale exact ce punct din cadru să evidențieze, lucru pe care autofocusul nu îl poate face din cauza luminii scăzute, acesta nereușind să detecteze punctul de lumină principal. 

fotografie-noapte-focus-manual-ghid-utilizare-magazin-echipamente-foto-photosetup-3

2. Folosește focalizarea la infinit 

În cazul în care obiectul sau peisajul pe care vrei să-l fotografiezi depășește raza de focalizare a obiectivului, trecerea aparatului în modul focus infinit, va permite ca orice obiect central să fie focalizat, indiferent de distanța pe care o are față de aparat. Ceea ce este bine de reținut este că nu toate obiectivele indică punctul atins pentru focalizarea infinită și tocmai de aceea ar trebui să petreci ceva timp pentru a-ți cunoaște bine aparatul în prealabil. 

 

Foloseste intotdeauna aparatul pus pe trepied atunci cand fotografiezi cu timp lung de expunere.

 

Si daca nu stii exact ce trepied sa alegi, iata acest articol util pentru tine: Ghid alegere trepied foto

 

3. Setează fotografierea de tip LIVE pe aparatul DSLR

Aparatele DSLR permit vizualizarea cadrului fotografiei atât prin vizor, cât și prin monitorul LCD. Unul dintre motivele pentru care activarea vizualizării prin monitor este dezirabilă în fotografia de noapte, este pentru că vizorul este mai întunecat și nu oferă un cadru optim pentru a ajusta focalizarea, mai ales atunci când focalizezi manual. Dacă optezi pentru o fotografie astrală, vizualizarea cadrului prin monitorul LCD este preferată în aceste condiții.

 

fotografie-noapte-focus-manual-ghid-utilizare-magazin-echipamente-foto-photosetup-3

 

4. Utilizează propria sursă de lumină

Pentru fotografia de noapte, una dintre variantele optime în obținerea unui focus bun este o sursă externă de lumină. Această sursă poate fi o lanternă de cap, un far de lumină sau un blitz extern atașat aparatului. Lumina nu doar că te va ajuta să te orientezi mai bine în cadrul întunecat, dar cel mai important, te va ghida spre o focalizare inedită în timpul fotografierii. Lumina externă o poți folosi fie să creeze umbre ce vor aduce mister fotografiei tale, fie să luminezi un punct îndepărtat în cazul în care are o intensitate suficient de mare. 

 

Fiecare nouă experiență fotografică poate reprezenta o provocare pentru practicanții în acest domeniu, însă cel mai important pas de făcut este să nu te dai bătut în încercarea de a realiza fotografii excelente odată cu timpul. Desigur, nu uita un lucru important: alegerea echipamentului foto contează enorm, în funcție de nevoile tale de fotografiere. Dacă te decizi să investești într-o nouă cameră foto sau poate doar un obiectiv foto nou, nu ezita să ne ceri suportul necesar în vederea alegerii unor echipamente potrivite pentru tine! Echipa noastră de experți în domeniul fotografiei este mereu disponibilă să te ajute, fie online, fie în showroom-ul nostru