Cum sa calculezi numarul de imagini necesare in realizarea unei panorame
Capetele foto Manfrotto 303N si 303SPH sunt instrumente excelente pentru realizarea fotografiilor panoramice datorita rasterului precis, cu 10 trepte la nivel orizontal: 90/60/45/36/30/24/20/15/10/5°.
Acest raster foarte bine partitionat permite fotografului sa realizeze fotografii panoramice cu o gama larga de obiective, de la wide la tele. Atunci cand se calculeaza panoramele de rezolutie mare sau medie, este deosebit de greu sa se estimeze rasterul corect ce trebuie utilizat la capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH pentru a garanta o suprapunere suficienta intre imaginile alaturate. O suprapunere suficienta este o conditie esentiala pentru a obtine panorame uniforme cu ajutorul softului de imbinare a imaginilor.
In ultimul an, Josef Ehrler, de la Scoala de Excelenta Manfrotto, a dezvoltat un program pe calculator, conceput sa ia in calcul marimea treptelor la capul pentru fotografia panoramica Manfrotto. Programul este impartit in trei miniprograme independente.
Calculatorul pentru panorame MultRow
Acest program calculeaza parametrii pentru capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH, cu un numar constant de randuri pe orizontala si coloane pe verticala. Acest tip de imagini pot fi publicate, de exemplu, ca un flash cu zoom de mare rezolutie pe un site sau tiparit ca un poster de inalta calitate.
Calculatorul pentru panorame sferice
Acest program calculeaza parametrii pentru capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH necesari in realizarea unei panorame sferice 360°x180°. Programul ofera un mod special de optimizare sau reducere a numarului de imagini pe randurile care se apropie de polii Nadir (imaginea pamantului) si Zenith (imaginea cerului).
Calculatorul pentru bracketing
Acest program ajuta fotograful in realizarea imaginilor DRI (Dynamic Range Increase) si HDRI (High Dynamic Range Imaging). Aceste modalitati de realizare a imaginilor compenseaza limitarea senzorilor aparatelor digitale comparativ cu cele pe film sau cu ochiul uman. Pentru a creste profunzimea dinamica, mai multe imagini sunt realizate din aceeasi pozitie a camerei. In acest caz, deschiderea diafragmei ramane neschimbata la toate fotografiile realizate in aceasta serie. Totusi, trebuie schimbata viteza de declansare pentru fiecare imagine. Programul afiseaza vitezele obturatorului.
Ce trebuie sa faci pentru a pregati programul?
Pentru ambele tipuri de fotografii panoramice, MultiRow si sferica, parametrii aparatului nu se modifica, ei putand fi selectionati din data de baze a programului. Daca modelul camerei nu se regaseste in baza de date, el poate fi usor adaugat de catre proprietar.
Odata ales tipul camerei, trebuie setati parametrii panoramei.
Pentru o panorama MultiRow acestia sunt:
– campul vizual orizontal si vertical (Horizontal and Vertical Field of View (FoV)) in grade [°]
– suprapunerea orizontala si verticala (Horizontal and Vertical Overlap) in procente [%]
– lungimea focal a obiectivului in milimetri [mm]
Pentru panoramele sferice, parametrii sunt:
– suprapunerea orizontala si verticala in procente [%]
– lungimea focal a obiectivului in milimetri [mm]
Campul vizual orizontal si vertical la o panorama sferica este fix, la va 360×180° si nu ar trebuii modificat in calculator.
Dupa aceste setari, toti parametrii specifici Manfrotto, precum valoarea treptelor orizontale si a ridicari fiecarui rand, sunt gata pentru a fi aplicati pe capul panoramic.
O detaliere a acestui program poate fi vazuta pe site-ul autorului programului, Josef Ehrler, www.panorama-factory.ch, de unde se si poate descarca intreaga documentatie si un scurt ghid de utilizare al programului de calcul.
Manfrotto 303SPH este modelul pentru care a fost realizat acest program de calculare a numarului de imagini necesar realizarii unei panorame. Acesta este un cap pentru realizarea fotografiilor panoramice, sferice si tururilor virtuale sau prezentarii obiectelor in 3D. Acesta este compus din doua placute culisante pentru a plasa camera peste axul de rotatie panoramic si inca o placuta culisanta care se roteste in jurul axului cu inclinare fata/spate. In acest mod camera poate fi rotita atat in plan orizontal cat si vertical in jurul punctului nodal, pentru realizarea de secvente foto pe mai multe randuri.
Prin utilizarea capului 303 SPH, controlul se face estrem de usor si rapid, iar fotografiile rezultate cor fi mult mai usor de prelucrat de softurile specializate, rezultand astfel un mediu virtual perfect, cu foarte putin efort si postprocesare.
Toate placutele si sisteme de ghidare sunt foarte bine marcate, cu o maxima precizie, pentru a permite repozitionarea camerei, dupa identificarea punctului nodal. Bratul basculant poate fi rabatat la orizontal, pentru a reduce spatiul ocupat la transport, dar si pentru a proteja mecanismul, placutelor culisante.
Fotografiile panoramice prezentate mai sus sunt realizate de catre fotograful Daniel Baltat cu capul Manfrotto 303 SPH.
Mai jos, un tutorial despre capul simplu panoramic 303N:
[vimeo http://www.vimeo.com/9553909 w=500&h=283]
Manfrotto QTVR Panoramic Head – English from Manfrotto Imagine More on Vimeo.
interesant si instructiv totodata.
Multumim! Incercam sa venim cu informatii utile si prezentate intr-o forma care sa fie nu doar usor de retinut, ci si interesanta.
Doua exemple de panorame sferice se pot vedea aici:
http://cursurifoto.ro/mitropolie/
si aici:
http://cursurifoto.ro/humanitas/