Smartphotography

Fotografia urbană cu telefonul – 6 recomandări utile

Orașul este o întreagă poveste. Oamenii grăbiți, fericiți, ocupați sau melancolici își fac zilnic veacul pe străzi, însuflețind orașul. Printre ei suntem și noi, fotografii, mereu în căutare să surprindem emoțiile celor din jur, să imortalizăm atmosfera străzii sau să capturăm într-un mod inedit o clădire din secolul trecut. De multe ori în drumurile noastre prin oraș nu avem aparatul foto cu noi – noroc însă cu telefonul mobil, care ne este mereu la îndemână, și cu care putem experimenta oricând fotografia urbană.

 

Iar dacă vrei ca aceste fotografii să fie mereu demne de Instagram, iată recomandările noastre:

 

1. Ia-ți echipamentul potrivit la tine

Un minitrepied te poate ajuta foarte mult în fotografia urbană, avantajul lui fiind că nu ocupă mult spațiu și nu este deloc greu. Astfel, dacă vrei să fotografiezi noaptea sau poate să faci un cinemagraph ori un timelapse, trepiedul te va salva mereu. Un minitrepied potrivit pentru fotografia urbană este Joby GorillaPod, care are brațe flexibile, ceea ce înseamnă că îl poți prinde de orice: un stâlp, un copac, un semafor 🙂 Iată cum l-am prins noi într-o tură foto prin București:

 

 

Pro tip: Plimbările prin oraș pot dura mult, iar peisajul te poate fura, de aceea este bine să ai o baterie externă cu tine, astfel încât să nu rămâi fără baterie în mijlocul procesului creativ.

 

2. Lumina LED portabilă – aliat pentru fotografii reușite

De multe ori, lumina de afară poate nu te va ajuta 100% în ceea ce îți dorești să faci. De aceea, este important să ai o sursă de iluminare, precum o lumină LED portabilă, pentru a fi sigur că nimic nu te va împiedica să prinzi cele mai reușite cadre. În cazul portretelor, deși smartphone-urile au evoluat destul de mult și au această funcție de fotografiere portret, ai nevoie de o lumină mai puternică pentru a reuși să obții o imagine spectaculoasă.

Nici blițul telefonului nu este cea mai bună soluție, de multe ori fotografiile făcute cu bliț au acel aspect de „ars”. Te va ajuta dacă vei avea la tine o lampă led, pentru a putea să faci fotografii calitative, indiferent de momentul zilei. Este ideal să prinzi “golden hour”, dar dacă nu o vei face, un bliț portabil este ideal pentru fotografiile urbane.

3. Testează mai multe locații

Orașul îți oferă atât de multe posibilități de a fotografia, atât de multe cadre diferite. Tot ce trebuie să faci este să explorezi, să găsești cele mai interesante cadre pentru tine și să încerci să le prinzi din unghiuri diferite. Fiecare unghi poate reda o altă perspectivă a poveștii.

Un loc bun de start este chiar centrul vechi al orașului, unde vei găsi atât clădiri cu arhitectură impresionantă, cât și tipologii diferite de oameni. Nu rata nici parcurile orașului sau locurile de întâlnire ale tinerilor, precum un skate park – astfel vei putea suprinde multe cadre de acțiune.

O altă locație excelentă pentru fotografiat emoțiile oamenilor este chiar gara orașului sau stațiile mijloacelor de transport în comun.

fotografia-urbana-telefon-smartphone-magazin-foto-video-bucuresti-photosetup-6

4. Alege-ți o singură temă când ieși să fotografiezi

Este important să ai un lucru pe care să te axezi, pentru a putea să-i acorzi atenție maximă. Fie că ieși să fotografiezi oameni, clădiri, stații de autobuz sau natura dintr-un parc, concentrează-te pe subiectul ales și încearcă să-i găsești cât mai multe variațiuni, până simți că ai epuizat subiectul respectiv.

fotografia-urbana-telefon-smartphone-magazin-foto-video-bucuresti-photosetup-6

 

5. Construiește o poveste – axează-te pe emoție

Așa cum spuneam mai sus, orașul în sine este o poveste. Este o poveste construită din mii, zeci de mii de alte povești, ale tuturor oamenilor, locurilor sau obiectelor pe care le întâlnești. Fotografia poate captura asta și, dacă obiectivul tău este să stârnești emoția privitorilor, orașul te va ajuta. Plimbă-te mult și adună subiecte din oraș pe care să le încadrezi în poveste.

Idee de poveste pentru fotografia urbană: alege un an din trecutul recent (fie cu însemnătate în istorie, fie cu însemnătate personală) și încearcă să fotografiezi toate clădirile, monumentele, afacerile deschise în acel an. Documentează-te bine înainte și leagă-le pe toate printr-o poveste care să stârnească emoție printre privitori.

 

6. Aplicații pentru editarea fotografiilor urbane

La finalul zilei, cel mai probabil unele fotografii vor avea nevoie de câteva ajustări – fie că vrei să le faci mai luminoase, ori poate să le transformi în alb-negru pentru a exprima anumite sentimente

Pentru asta, venim în ajutorul tău cu 5 aplicații pentru editarea pe telefonul mobil.

fotografia-urbana-telefon-smartphone-magazin-foto-video-bucuresti-photosetup-6

 

Fiecare cartier oferă o imagine diferită a orașului, iar nicio zi nu e la fel ca cealaltă. Tocmai din acest motiv, în oraș poți experimenta la nesfârșit fotografia urbană, creativitatea fiindu-ți provocată la maximum. Care sunt temele tale preferate de abordat în oraș? 🙂