Testari echipamente foto-video

De ce echipamente ai nevoie pentru a porni un vlog

Vlogurile devin tot mai populare pe zi ce trece, așa că nu e de mirare că atât de multe persoane au un cuvânt de spus pe Youtube și încearcă din răsputeri să creeze conținut cât mai original de tip vlog care să ajungă în preferințele oamenilor și, de ce nu, în trending.

Dacă te-ai hotărât și tu să mergi pe această cale a vloggingului, vei avea nevoie de câteva echipamente esențiale pentru a-ți începe cu dreptul cariera de Youtuber – iată recomandările noastre pentru o imagine și un sunet cât mai calitative, care să atragă cât mai mulți de subscribers 🙂

 

1. Cameră foto-video

Primul lucru de care vei avea nevoie este o cameră cu care să te înregistrezi – dar nu-ți face griji, nu ai nevoie de un aparat foarte scump pentru a crea conținut bun. Foarte mulți vlogger își folosesc chiar camera telefonului, aceasta fiind suficientă în cazul unui vlog mai static, în care apari doar tu în filmare, vorbind despre diverse subiecte. Sigur că audiența ta ar fi mai încântată să vizioneze video-urile la o calitate mai înaltă, însă poți investi pe parcurs în acest tip de echipament.

Pentru un vlog de călătorie sau unul care presupune mișcare, acțiune, poți apela la o cameră de acțiune precum GoPro Hero 8 sau GoPro Hero 7, ambele folosite la scară largă de vloggeri din întreaga lume. Dacă nu dispui de un buget prea mare, poți alege opțiunea de buget Nilox Mii Full HD.

 

gopro-hero-8-camera-actiune-vlog-photosetup

 

2. Suport cameră

Indiferent de subiectul pe care vei vrea să îl filmezi, cu siguranță vrei să obții o imagine cât mai clară și cât mai stabilă. Pentru asta vei avea nevoie de un trepied sau chiar un stabilizator de imagine, dacă ai de gând să filmezi foarte multe cadre în mișcare, pentru un travel vlog spre exemplu.

 

Cea mai bună variantă de trepied dacă filmezi cu telefonul este un mini trepied Manfrotto Pixi + suport smartphone sau, dacă vrei o variantă flexibilă, pe care o poți fixa ușor pe diferite suprafețe, alege un Mini trepied flexibil Joby GorillaPod 500 + suport smartphone. La acesta din urmă există și o variantă ultra portabilă, pe care o poți lua cu tine chiar și în buzunar – un Mini trepied flexibil Joby GorillaPod Mobile Mini.

 

trepied-flexibil-joby-echipament-vlog

Dacă filmezi cu un aparat foto mirrorless sau DSLR, vei vrea să alegi un trepied care suportă o greutate mai mare, precum Trepied Manfrotto Compact Light Black sau varianta mai mică și portabilă: Trepied Manfrotto Pixi EVO.

trepied-manfrotto-pixi-echipament-vlog

Dacă te numeri printre cei care filmează cu telefonul multe cadre în mișcare, apelează la un stabilizator pentru smartphone, precum Moza Mini-S Gimbal pliabil, o opțiune populară și potrivită unui buget mai redus. Pentru un aparat foto, vei vrea un stabilizator care să susțină o greutate mai mare, dar care să fie totuși ușor de transportat, precum Moza Mini-P gimbal in 3 axe ultraportabil.

 

3. Microfon

Credem că ești de acord cu noi că nimic nu strică mai mult un video decât sunetul prost. Dacă majoritatea celor care urmăresc vloguri pot ierta o lumină mai slabă sau pasaje video care nu sunt de înaltă calitate, vor pleca de pe canalul tău dacă sunetul este slab. Cea mai ușoară modalitatea de a îmbunătăți calitatea audio este să nu folosești microfonul camerei sau telefonului tău, ci să apelezi la un microfon extern.

 

Microfon shotgun

Acest tip de microfon este perfect pentru atât cei care filmează în interior, cât și pentru cei care filmează mult afară – asta pentru că acest tip de microfon este unidirecțional și înregistrează foarte bine sunetul din direcția spre care îl îndrepți, eliminând zgomotul de fundal.

 

Cea mai populară alegere printre vlogerii la început de drum este Rode VideoMicro, însă și Boya BY-MM1 este o opțiune bună pentru un buget mai redus, mai ales că poate fi conectat atât la smartphone, cât și la camera foto. Dacă în schimb vrei să ai sunet profi încă de la început, investește într-un Rode VideoMic Pro+.

 

microfon-extern-rode-echipament-vlog

Lavalieră

Dacă vlogul tău presupune plasarea camerei mai departe de 2-3 metri de tine (sau de subiect), vei vrea să apelezi la un microfon separat de cameră, ideal de tip lavalieră, care permite o mobilitate ridicată. O opțiune populară este lavaliera wireless Boya BY-WM4 ProK1.

 

 

Microfon USB

Dacă videourile tale au nevoie de voice-over sau plănuiești să le faci din fața unui birou, poți apela la un microfon USB pentru a înregistra audio de calitate direct în computerul tău – o opțiune de luat în seamă este microfonul USB AudioTechnica ATR2500x. Dacă alegi această opțiune vei avea nevoie și de un software de înregistrare sunet, precum Garage Band sau Audacity.

 

4. Lumini

 

Pentru un vlog este important ca subiectul să fie luminat eficient și să iasă în evidență în cadru, fără a avea prea multe umbre pe față. Cea mai bună în acest sens este lumina naturală, însă probabil te vei afla de multe ori și în situația de a filma seara sau noaptea și atunci vei avea nevoie de o lumină artificială. Pentru o prezență profesională poziționează lumina la 45 de grade față de tine și la un nivel puțin mai înalt decât privirea ta.

O opțiune de buget este Primaphoto Kit LED Lumimuse 3, care vine și cu un minitrepied și cu filtre de difuzie incluse. Alternativ, dacă ai deja un suport pentru lumini, poți cumpără doar un Tolifo PT-15B PRO II LED Bi-Color Ultra-Thin cu 144 Leduri puternice cărora le poți ajusta intensitatea luminoasă de la 10 la 100%.

 

kit-primaphoto-lumini-led-vlog-echipament-photosetup

 

5. Software editare video

Acum că ai o cameră cu care să filmezi, un microfon și lumini, te poți apuca de filmat vlogurile pe care le-ai planificat. Tot ce mai ai de făcut este să pui cap la cap toate videourile înregistrate și să le aduci în forma finală pentru a le urca pe Youtube.

Cele mai populare opțiuni de software de editare video sunt Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro X (pentru utilizatorii Mac) sau Sony Vegas Pro. Deși la prima vedere ți se vor părea complicate, există numeroase tutoriale care te vor ajuta să creezi primele tale vloguri – trebuie doar să fii constant.

 

Mult succes îți urăm și noi, iar dacă sfaturile noastre ți-au fost de ajutor în crearea primului vlog, ne-am bucura să ne dai un semn și să îți urmărim munca 🙂