3 Sfaturi pentru cele mai bune fotografii ale cerului nopții
Fotografierea frumuseții cerului și a stelelor pe timpul nopții este o experiență care îți poate oferi o mare satisfacție, mai ales dacă capturile tale sunt așa cum dorești. Deși multe smartphone-uri de ultimă generație au moduri de fotografiere special concepute pentru noapte, o cameră foto oferă o claritate mult mai bună și capacitatea de a scoate la iveală detaliile pe care, de multe ori, nu le poate vedea nici ochiul uman. Există o varietate de tehnici care pot fi folosite pentru a crea fotografii dinamice ale cerului, pe timp de noapte, inclusiv capturarea stelelor ca puncte de lumină, fotografierea Căii Lactee sau crearea unor videoclipuri care să surprindă momentele de deplasare ale stelelor. Pentru toate aceste fotografii există anumite tehnici, care să permită realizarea celor mai bune fotografii ale cerului nopții, însă vei avea nevoie și de echipamentul foto corespunzător. Specialiștii Photosetup vin în ajutorul tău cu sfaturi referitoare la realizarea celor mai bune fotografii ale cerului nopții, astfel încât să poți surprinde toate minunile astrale.
1. Alege echipamentul foto corespunzător
Echipamentul foto este esențial în realizarea acestor fotografii, însă nu vei avea nevoie de ceva foarte costisitor sau extrem de performant, însă va trebui să te asiguri că niciunul dintre elementele de mai jos nu lipsesc:
Aparatul foto este elementul de bază al echipamentului pentru că, în lipsa acestuia, nu vei putea realiza capturile dorite. În acest sens, ideală ar fi o cameră foto full frame datorită senzorului mai mare, care va capta mai multă lumină, însă dacă nu deții una, poți utiliza și orice aparat foto care deține opțiunea de focus manual. Focusul manual îți va permite să controlezi ISO, diafragma și viteza obturatorului, lucru vital atunci când fotografiezi cerul nopții.
Acesta va trebui să fie destul de rezistent, astfel încât să poată rezista la fotografia cu expuneri lungi, chiar și în condiții de vânt. De asemenea, un trepied foto cu cap 3Way va fi mai eficient decât un suport standard. Una dintre cele mai bune opțiuni este trepiedul Manfrotto 055XPRO, din seria profesională, perfect datorită înălțimii și stabilității acestuia, fără vibrații la focale lungi.
În general, pentru fotografierea cerului nopții sunt recomandate teleobiectivele, obiectivele wide și ultrawide datorită distanței focale, dar și a unghiului larg al acestora. Deși acestea sunt o alegere bună, recomandarea noastră este să alegi obiectivul în funcție de compoziția pe care o ai în vedere. Anumite obiective foto oferă o viteză și mai mare, ceea ce poate fi un avantaj destul de mare atunci când dorești să capturezi cât mai multe detalii. Totodată, dar fiind faptul că marginile cadrului pe timp de noapte sunt presărate cu stele, orice defect al obiectivului va fi mult mai evident.
2. Fotografierea lunii
Fotografia cu luna este realizata de Vasile Popa cu Canon R si si teleobietiv Canon RF 800mm
Luna poate fi un punct foarte bun de plecare pentru orice fotograf ce dorește să surprindă frumusețea cerului nopții, grație luminozității sale, care variază pe măsură ce aceasta trece prin fazele sale. Cu cât luna este mai plină, cu atât vei avea nevoie de mai puțină expunere, iar atunci când diverse părți ale sale trec în umbră, vei putea obține mai multă definiție asupra craterelor de pe suprafață sa. Un mic sfat ar fi să aștepți până când luna se afla în punctul cel mai înalt al cerului deoarece atunci vei putea obține cele mai clare detalii. În plus, de evitat ar fi locurile pline de lumină stradală sau ambientală, deci, ideal ar fi să cauți un loc mai întunecat în care să poți surprinde luna în adevărata sa splendoare. În ceea ce privește echipamentul, pentru cele mai bune fotografii va trebui să folosești un teleobiectiv cu o distanță focală de cel puțin 200 mm.
3. Fotografierea Căii Lactee
De cele mai multe ori fotografierea Căii Lactee este scopul principal al unui fotograf. Pentru că acest lucru să fie posibil, va trebui să te deplasezi într-o zonă întunecată, departe de lumina și agitația orașelor – nu este nimic mai incredibil decât să observi măreția Căii Lactee dintr-o locație întunecată. Necesar va fi și să setezi corespunzător aparatul foto. Află care este ce mai lungă expunere pentru configurația acestuia, dar și care este nivelul maxim de ISO. De ajutor ar fi și să iei în considerare rotația Pământului pentru că vei putea expune imaginea doar pentru o perioadă scurtă de timp până când stelele vor ajunge din nou să împânzească întreagă fotografie, fără a mai obține definirea dorită.
Fotografierea cerului nopții poate fi o provocare, mai ales pentru fotografii începători, de aceea va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să ai încredere în proces. Chiar dacă capturile nu vor fi senzaționale din prima încercare, după o perioadă de timp vei descoperi care este combinația perfectă pentru tine și atunci te vei bucura de cele mai bune fotografii cu cerul nopții. Dacă ai nevoie de recomandări suplimentare cu privire la echipamentul foto sau la setările acestuia poți apela la specialiștii Photosetup, care îți vor veni în ajutor.