Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Testari echipamente foto-video

Un rucsac foto pe ”masura” fotografului: Bumblebee Pro-Light

Ca fotograf profesionist ai nevoie de un rucsac in care sa poti transporta tot echipamentul foto de care ai nevoie intr-o tura foto, dar care sa fie si destul de usor incat sa il poti tine o zi intreaga in spate.

In plus trebuie sa fie destul de compact incat sa nu devina incomod la transportat dar sa ofere si protectia necesara echipamentului foto.

Sunt cerinte carora putine rucsacuri reusesc sa le raspunda, de unde si dificultatea alegerii rucsacului cel mai potrivit.

Un raspuns la aceste cerinte a fost dat de cei de la Kata prin modelul de rucsac foto profesional Bumblebee-220 PL din seria Pro-Light. El ofera suficient spatiu interior pentru echipamentul foto, fara a fi greoi si dezechilibrat atunci cand este purtat in spate. Acest lucru a fost posibil prin echilibrarea inaltimii, latimii si adancimii rucsacului, astfel incat echipamentul sa poata fi aranjat cat mai compact.

Al doilea lucru care conteaza, si prin care Bumblebee Pro-Light se remarca, este greutatea foarte redusa a acestuia, putand ajunge la o greutate proprie minima de 1,87 kg prin indepartarea unor accesorii din interior. Un aspect important pentru un profesionist care poate fi nevoit sa stea si o zi intreaga cu rucsacul in spate. In plus, rucsacul este foarte confortabil, datorita centurii lombare, cu o forma speciala decupata pe interior pentru a reduce din greutate, care preia din greutatea rucsacului de pe umeri si o distribuie in zona soldurilor, care sunt mult mai rezistente la efort decat coloana vertebrala. In acelasi timp aceasta redistribuire echilibreaza centrul de greutate.

Curelele de la piept sunt ajutabile si pot fi pozitionate in oricare din cele trei locasuri speciale de pe cureaua de umar, dupa cum este mai confortabil pentru fiecare persoana in parte.

Harnasamentul rucsacului a fost conceput pentru a fi cat mai usor. Hamul, numit de cei de la Kata Gecko este facut dintr-o spuma speciala, un material foarte usor ce se muleaza pe forma umarului si isi pastreaza caracteristicile indiferent de temeratura de-afara. Partea interioara a curelor are un model anti-alunecare, care previne alunecarea chiar si atunci cand rucsacul este purtat pe un singur umar. Curelele de umar au o forma ergonomica, care urmareste forma corpului.

Spatele este realizat dintr-un material special care previne transpiratia. Ofera o buna ventilatie si datorita formelor in relief de pe spatele rucsacului, care creeaza o aerisire completa intre spatele fotografului si spatele rucsacului.

In spatiul din interiorul rucsacului un fotograf profesionist isi poate organiza tot echipamentul de care ar putea avea nevoie pe teren. Astfel, in interior incap doua aparate foto, dintre care unul cu obiectivul atasat, obiectiv ce poate ajunge si la focale mai mari, pana la 500 mm. Deoarece cel mai des folosit este cel de 70-200 mm 2.8, ramane loc si pentru cel de-al doilea corp de aparat pozitionat central. In functie de numarul de obiective, poate fi luat si un al treilea corp de aparat foto.

Restul echipamentului foto poate fi pus in partile laterale. Aici Kata a venit cu o alta idee utila fotografilor. In locul sistemului simplu de pereti despartitori, a creat doua pouch-uri. Acestea sunt niste compartimente detasabile, prinse de interiorul rucsacului cu velcro. Ele se inchid cu fermoar, in acest fel este redus riscul de cadere accidentala a echipamentului depozitat in interiorul lor. Deoarece sunt la fel de adanci ca si rucsacul, obiectivele pot fi pus in picioare, de unde si numarul mare de obiective care pot fi transportate, pana la 8, in functie de marime si alte accesorii.

Alte accesorii de dimensiuni mai mari care pot fi transportate in interiorul acestor pouch-uri sunt blitzuri, exponometre sau incarcatoare. Datorita sistemului modular de pereti despartitori, interiorul pouch-urilor poate fi compartimentat. in functie de marimea echipamentului. Un alt avantaj este faptul ca fermoarul care inchide aceste pouch-uri este unul dublu, nefiind necesara deschiderea intregului pouch pentru a lua obiectivul dorit. Prin depozitarea obiectivelor in pouch, ele beneficiaza de protectia oferita de doua randuri de pereti, cei ai pouch-ului si cei ai rucsacului.

Acelasi sistem de pereti despartitori modulari, facuti din spuma perforata pentru a reduce greutatea, sunt folositi si in restul interiorului rucsacului. In acest mod, spatiul din interior este foarte bine organizat, iar accesul catre diferitele echipamente foto poate fi facut foarte usor. Acesta este un alt aspect care impresioneaza placut la Bumblebee-220 PL.

Deschiderea capacului rucsacului se face cu un fermoar care are 4 cheite, amplasate in sir, doua de deschidere si doua de inchidere, permitand deschiderea capacului prin mai multe locuri. In acest fel se poate ajunge la echipamentul foto din interior rucsacului prin mai multe parti. De exemplu, daca este nevoie sa fie luat aparatul aflat in partea inferioara a rucsacul, se deschide doar partea de jos a fermoarului. In acest fel nu este expus privirilor indiscrete restul de echipament foto.

Accesoriile de mici dimensiuni, precum carduri, filtre sau baterii pot fi tinute in siguranta in cele doua buzunare exterioare laterale sau in cel frontal. In acesta din urma se pot organiza si lucruri personale, precum acte, portofel, agenda sau telefon. In partea opusa, un buzunar deschis realizat dintr-un material elastic este destinat unei sticle de apa.

De asemenea poate fi transportat siguranta un laptop cu diagonala de 17” in compartimentul din spatele rucsacului, compartiment care se intinde pe toata lungimea rucsacului.

Protectia echipamentului foto din interior este facuta in doua feluri. In primul rand prin materialele folosite la realizarea rucsacului. Astfel, spuma aeriform perforata, laminata, ultra usoara si ranforsata ofera protectie la socurile usoare, inevitabile manevrarii zilnice a rucsacului, Ripstop-ul, materialul folosit la exteriorul rucsacului protejeaza impotriva stropirii accidentale si a umiditatii, acesta fiind in acelasi timp si un material foarte rezistent la uzura fizica. Al treilea element este scheletul de aluminiu cu rolul de a proteja la socuri si lovituri. Acesta, denumit Aluminium Skeleton, este un cadru din vergele de aluminiu amplasat in spatele si fata rucsacului cu rolul de a apara zonele cele mai expuse la lovituri. Partea din fata a rucsacului mai beneficiaza de o vergea de otel care se intinde pe toata lungimea lui, pentru a proteja de loviturile frontale.

Trepiedul poate fi prins in trei moduri, depinzand de marimea lui si preferintele fotografului. In partea frontala sunt doua modalitati de prindere a acestuia. La un trepied de mari dimensiuni se foloseste suportul special care este livrat odata cu rucsacul, iar la un trepied mic se foloseste buzunarul frontal din partea de jos a rucsacului. Acest buzunar, cand nu este folosit pentru trepied, poate fi utilizat si pentru depozitarea altor lucruri personale sau accesorii foto. Pentru prinderea laterala a trepiedului se foloseste de asemenea suportul special inclus. In toate cazurile, trepiedul este asigurat in partea de sus cu curelele livrate odata cu rucsacul.

Rucsacul este livrat cu impreuna cu husa de protectie pentru vreme si curea pentru aparatul foto. Husa are doua fete, una care protejeaza de ploaie si cealalta care apara de soare. Cureaua pentru aparat este foarte usoara si confortabila. Ea ofera doua moduri de prindere. Fie este pusa dupa gat, ca o curea de aparat normala, fie este prinsa de gaicile speciale localizate pe curelele de umar a rucsacului. In acest fel, greutatea aparatului este luata de pe gatul fotografului si este transferata pe umeri. In plus se elimina cureaua de dupa gat care poate incomoda.

De asemenea Bumblebee-220 PL este pregatit pentru EPH, un sistem de curele care permite prinderea mai multor rucsacuri sau genti Kata pentru mai mult spatiu de depozitare a echipamentului foto. Pentru distante mari de transport, rucsacului i se poate atasa un trolley, in locul special desemnat pe spate.

[slideshow]
[vimeo http://www.vimeo.com/15012536 w=600&h=320]

%d bloggers like this: