Obiective fotoReviewSfaturi utile

Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM (user-review)

Obiectivul Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM a fost recompensat de curand cu premul TIPA Best Entry Level DSLR Lens.

Indiferent daca este dedicat Nikon , Canon, sau altui brand DSLR, am dorit sa avem parerea unui utilizator despre performantele lui.

Stefan Neagu ne-a oferit acest review pentru care ii multumim foarte mult:

”Fotograful amator, ori poate chiar si cel profesionist, aflat in „timpul liber” sau in concediu, satul de carat geanta sau rucsacul cu obiective, si-a dorit dintotdeauna un obiectiv „all-in-one”( tradus dupa ureche „bun la toate”), suficient de ieftin, bun si mic incat sa nu devina o povara. Ca si in viata, castigi pe o parte insa pierzi in alta: obtii un  obiectiv cu o plaja focala de la „wide” la „tele” generoasa, insa sacrificiul calitatii optice s-a resimtit mereu, oricat de mare ar fi fost efortul inginerilor…sau nu?

Iata ca  au fost realizate obiective de o calitate optica exceptionala, cu plaje focale impresionante, cu deschiderea maxima a diafragmei constanta pe toata plaja focala., insa masurand cateva zeci bune de centimetri si costand cateva mii de dolari. Asa ca fotograful nostru amator sau cel profesionist aflat in concediu tot nemultumit ramane…

Obiectivele „bune la toate” au de obicei tendinta sa nu straluceasca in nici o situatie.

In octombrie 2011 cei de la Sigma au venit cu o noua varianta a obiectivului „super-zoom” 18-200mm dedicat DSLR-urilor cu senzor APS-C, echivalentul full-frame fiind 28-300mm.

Upgrade-urile semnificative fata de varianta anterioara sunt introducerea pe partea optica a unor elemente FLD (eficiente pentru eliminarea reflexiilor nedorite), plus un motor de focalizare ultrasonic HSM.
Mai scurt si mai usor decat versiunea anterioara, reuseste sa  reduca destul de semnificativ din nefericita umbra in momentul folosirii blitzului aparatului foto, in pozitia „wide” maxima. Diamentrul filtrelor folosibile s-a modificat si el de la 72 la 62mm.

Constructia este robusta, in interior aflandu-se 18 elemente in 14 grupuri, la exterior inelele de cauciuc pentru zoom si focalizare  ocupand mare parte din suprafata sa.

Raza de rotire a inelului pentru focalizarea manuala este de 60 de grade, cea a inelului de zoom fiind de 80 de grade. Rotatia inelului pentru zoom este inversa obiectivelor Nikon, lucru ce necesita putina adaptare a utilizatorului cu el. Scara macro, inscriptionata pe obiectiv este cuprinsa intre 1:3,8 si 1:13,2 , fiind pe placul amatorilor de close-up.

Rotirea inelului de zoom este usor infranata, iar pentru siguranta transportului exista un buton de blocare a obiectivului in pozitia „wide”, lucruri ce impiedica deschiderea accidentala a acestuia.

Montura este metalica, asigurand astfel o rezistenta mai mare in cazul neprevazutelor accidente, fata de montura de plastic gasita pe alte modele.

Introducerea motorului HSM face focalizarea destul de rapida si silentioasa. La lumina slaba si  distanta focala maxima este prezent un usor „focus hunting”, aspect prezent de altfel la orice alt obiectiv de acest tip, in mai mare sau mai mica masura. Stabilizarea optica pe doua axe ajuta fotografierea din mana, fotograful castigand doua stopuri de lumina.

Diafragma maxima este 3.5-6.3, in functie de distanta focala, iar cea minima este 22. Unghiul de cuprindere este intre 76,5-8,1 grade.

Pus la treaba se dovedeste suficient de sharp la toate distantele focale. Vignetarea colturilor este prezenta  pe plaja „wide” chiar si la deschiderea maxima a diafragmei si se accentueaza la folosirea filtrelor.
Distorsiunile (oarecum firesti pentru aceasta clasa) sunt mai bine controlate, noul obiectiv Sigma 18-200mm fiind considerat de multe site-uri de specialitate ce l-au supus la teste minutioase de laborator ca fiind cel mai bun din grupul obiectivelor de acest tip. Atat vignetarea cat si distorsiunile sunt relativ usor eliminate prin folosirea unor softuri de editare foto (obiectivul aflandu-se in baza de date a Adobe Lightroom, de exemplu).

Comparat cu celelalte obiective din clasa sa, Sigma este la un pret mult mai accesibil si cu o calitate optica superioara, fiind o alternativa demna de luat in calcul. Calitatile lui l-au facut sa fie ales „Best Entry Level DSLR Lens” la premiile TIPA 2012”.

Review si fotografii realizate de Stefan Neagu.

Preluat cu acordul autorului, din blog-ul personal: http://stefaneagu.blogspot.com/2012/05/mic-test-sigma-18-200mm-f35-63-dc-os.html

[slideshow]