Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Profil de fotografTestari echipamente foto-video

Profil de fotograf: Catalin Enache

Catalin Enache este un fotograf pasionat de fotografia de natura, pe care incearca sa o redea cat mai aproape de modul in care o surprinde pe senzorul aparatului foto in calatoriile pe care acesta le face prin tara, dar si prin lume.

A inceput fotografia de copil, din clasa a VII-a, cand, asa cum ne spune, a ”tinut in maini prima data un obiect magic – un aparat cu film, un Smena rusesc (aparatul incepatorului pe atunci). Nu stiu ce m-a atras mai tare in acel moment: clickul declansatorului si sunetul parghiei care tragea filmul sau… lumea asa cum o vedeam eu, cu emotie prin vizorul acela ingust si bucuria de a-mi tine respiratia de fiecare data cand declansam. Tot ce stiu e ca, de atunci si pana acum, pasiunea numita fotografie este parte din mine si din lumea pe care o vad diferit zi de zi.

Atractia pentru fotografia de peisaj a pornit din dragostea de munte, de natura in general, din dorinta de a ”surprinde momentul magic al unei raze de lumina printre nori sau un apus de soare si reflexia unui munte intr-un lac – este ceva unic de care te indragostesti iremediabil, fara cale de intoarcere. De asemenea mai cochetez cu fotografia macro sau cea wildlife ca parte a fotografiei de natura.” Setea de natura este legata indiscutabil de setea de spatiu deschis si de lumina naturala. Intrebat ce fel de fotograf se declara, sau cum s-ar caracteriza intr-un cuvant, Catalin spune simplu ”outdoor”!

Se poate spune ca a invatat fotografia de unul singur, ”in prima faza, dar nu numai, am citit foarte multe articole, carti, tiparite sau pe internet; pentru incepatori recomand intotdeauna cu placere manualul aparatului, este un start foarte bun. Apoi am urmarit fotografiile postate pe diverse site-uri romanesti sau straine – badorgood.com, flickr.com, deviantart.com, 1px.com, 500px.com. Si nu in ultimul rand, am invatat un lucru foarte pretios: fotografia inseamna practica, inseamna multe incercari, asa ca… sa nu va fie teama sa apasati declansatorul aparatului ori de cate ori simti nevoia!

L-au ajutat ca surse de inspiratie si modele de urmat fotografi precum Jeff Ascough, Michael Freeman, John Shaw, Guy Tal sau Ansel Adams, ale caror imagini le studiaza pentru a incerca sa afle cat mai multe si sa le descopere secretele.

Desi pasionat de fotografia de natura, in toate formele ei, peisaj, wildlife, macro, a trebuit sa se orienteze si catre un alt tip de fotografie, pentru ca nu se poate castiga prea mult in Romania din imaginile de natura. Astfel a facut primii pasi in fotografia de evenimente, fotografie de cupluri si portret, pe care o face cu la fel de multa pasiune si daruire ca partea de natura sau peisaj.

In ambele tipuri de fotografie, Catalin are propriul lui stil, unul definit prin preferinta lui de a prelucra foarte putin sau aproape deloc fotografiile si folosirea foarte mult a filtrelor graduale si ND. Legat de partea de evenimente sau fotografia de portret, prefera intodeauna lumina naturala celei artificiale.

Si pentru ca am vorbit de echipament, Catalin ne-a spus ca acesta este ”esential in activitatea fotografica si trebuie sa-ti dea incredere ca te poti baza pe el in orice moment. Evident odata cu trecerea de la incepator la avansat exista tendinta de a face mereu upgrade, dar in opinia mea cel mai important este sa scoti maximul din echipamentul existent.

Ca brand, sunt Canon-ist 😉 si asa am ramas din 2006 de cand am inceput pe digital cu un Canon 350D. Ca obiective: folosesc la peisaj un Canon 17-40mm F/4 L, all around si la evenimente am un Canon 24-105mm F4/L IS, pentru detalii de natura sau portrete un tele Canon 70-200mm F/4 iar pentru wildlife un Canon 100-400mm. Mai am si un 50mm F/1.4 USM ca prime. Doua blitzuri (Canon 430ex II si un 580ex II) si triggere. Body principal este Canon 5D Mark III iar ca backup un 7D.

Pentru rucsacuri si genti foto, dupa multe cautari, m-am oprit la Kata. Calitatea materialelor, greutatea redusa si rezistenta la intemperii m-au convins in ciuda pretului uneori nu foarte accesibil: Kata Bumblebee 220 – depozitez cam tot gearul aici, Kata Multipro 120 pentru ture scurte si un Kata Tri-Light 315 pentru oras, bicicleta sau catarat pe munte. Ca trepied am ales un Manfrotto 190CXPro4, care ma slujeste cu credinta de aproape 2 ani si nu l-as inlocui decat cu… un Gitzo. Toate au rezistat foarte bine in conditii de utilizare nu tocmai propice.”

Catalin a devenit destul de repede un model pentru alti fotografi, pentru care l-am rugat sa ne transmita cateva sfaturi. ”Sa nu renunte la pasiunea care o au niciodata, chiar daca sunt descurajati. Sa exerseze si experimenteze neincetat. Sa-si gaseasca propiul stil si sa se evidentieze prin asta – desi asta dureaza in timp. Sa urmareasca neincetat munca altor fotografi de la care au de invatat. Sa accepte criticile mai usor decat critica si mai ales – sa fie ce mai severi critici a propriilor fotografii. Sa nu urmareasca doar castigul material din fotografie cat calitatea foarte buna a muncii lor inainte de toate.

Mai multe fotografii realizate de Catalin Enache gasiti pe site-ul personal http://www.catalinenache.ro/

Dreptul de autor al fotografiilor postate sunt proprietatea exclusiva a fotografului sub numele caruia s-au publicat fotografiile/articolul. Fotograful declara in mod implicit prin inscrierea imaginilor in acest proiect, ca este detinatorul drepturilor de autor asupra acestestora si isi asuma toate consecintele legale in cazul in care se dovedeste ca nu detine drepturile intelectuale asupra fotografiilor. Fotografiile publicate sunt protejate de legea Dreptului de Autor (LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ) si orice incercare de utilizare a acestor fotografii fara dreptul explicit al autorului, se pedepseste conform legii in vigoare. Acest articol face parte din proiectul Profil de Fotograf, initiat de catre www.photosetup.ro iar informatiile si fotografiile sunt publicate cu acordul fotografului prezentat in proiect.

%d bloggers like this: