Primii pași în fotografia de studio încep acasă
Primii pași în fotografia de studio încep acasă
În ultima vreme, mulți pasionați de fotografie ne-au scris despre faptul ca doresc să treacă la un nivel puțin mai avansat față de o simplă ieșire la fotografiat in parc sau în călătorii și doresc să aprofundeze așa generic numind: fotografia de studio și bineînțeles, doresc sfaturi în acest sens.
Cei care cu care am avut ocazia să discutam la diferite workshop-uri sau în cadrul unor întâlniri fotografice, au susținut că doresc să încerce acest tip de fotografie având ca prinicipală motivație dorința de a trece la un alt nivel în fotografie dar și necesitatea unei calități superioare a imaginilor în situațiile în care mulți dintre cei cu care am discutat, doreau în mare parte să obțină fotografii reușite în familie și nicidecum ca un mod de viață.
Dar cand vine vorba de ”studio”, cu toții devin puțin reticenți deoarece evident, apar câteva piedici legate de: bugetul pentru echipamente, locația numită ”studio” și de ce nu și de cunostințele de tehnică fotografică. Atenție, vorbim aici doar despre fotografii pasionați, adică cei care fac fotografia din pură plăcere și nu ca profesie.
Puțini însă realizează în primul moment că pot aduce studioul chiar la ei acasă, salvând buget prețios. Cum e posibil acest lucru? Foarte simplu: cu echipamentul potrivit, cu putine cunostințe de tehnică fotografică și cu multă dorință de a experimenta lucruri noi in fotografie.
Atunci când doriți să experimențati fotografia pe care o s-o numim generic de studio, o puteți face chiar acasă, in mediul familial, cu investiții minime.
Ce poate fi mai frumos în acest sens, decât realizarea unor fotografii reușite cu copilul în timp ce se joacă, sau, de ce nu, a soției sau a prietenei, în intimitatea căminului?
Astfel de experiențe pot fi distractive și pline de succes. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ai dorința de a demonstra ca deși nu ești un fotograf profesionist (adica nu faci acest lucru ca job zilnic), ci un Home-user, te poți descurca foarte bine la capitolul fotografia de portret, acasă, punându-ți creativitatea în evidență.
Pentru a realiza fotografii reusite, ai totusi nevoie de câteva accesorii simple dar utile, cum ar fi macar o sursă de lumină corectă. Cu lampa de studiu de pe birou sau cu veioza din dormitor, nu prea se pot face minuni.
Ai vazut probabil si tu cand ai incercat sa fotografiezi în casă la lumina ambientală, ca umbrele sunt foarte neplăcute și nu reușești sa controlezi lumina așa încât sa ajungă exact acolo unde este nevoie să lumineze corect, subiectul.
Lampa de casă nu e creată să facă o iluminare adecvată pentru fotografia profesională ci doar lumina ambientala și acest lucru în mod special din cauza temperaturii de culoare, care pentru fotografie, e necesară o temperatură cuprinsă între 3200 și 5600K.
Deci, pentru a realiza totuși fotografie la un nivel corect (profesional) e nevoie de câteva mici accesorii simplepe care le-am selectat pentru tine:
Sursele de iliuminare
1. Lumina continua:
Dacă ești genul care fuge de prea multe butoane cu tehnica prea complicată și preferă cât mai simplu, atunci lucrul cu lumina continuă, adica o sursa de iluminare simpla dar eficienta, de tipul “on/off ” este potrivită pentru tine.
Un astfel de kit ar fi cel de la Lastolite, dedicat portretului Lastolite Ray Kit
Este un kit cu lumina continua, simplu de utilizat, conceput special pentru portrete, familie, grupuri.
Ce iti ofera acest kit?
1. În primul rând, o lumina corecta pe subiect: Acest kit cu o temperatură de culoare corectă și în combinație cu pânza de difuzie inclusă în kit, ajută la realizarea portretelor iluminate corect, fără umbre si contraste puternice, datorită proportiilor corecte dintre diametrul fixturii proiectorului și cantitătii emise de către lampa utilizată.
Astfel, elimină umbrele nedorite și prin ușurința cu care se lucrează, elimină și timpul pierdut in realizarea unui set-up dar și timpul pierdut cu post-procesarea.
3. Temperatura de culoare corecta: fiind produse profesionale, lumina emisa de becuri are o temperatura de culoare de 5600K si se pot schimba cu 3200K, la alegere.
(OBS. : becurile ambientale din incaperi, au o temperatura de culoare de 2700K, sau chiar sub 2700K, de aceea, fotografiile realizate in interior, fara lumina profesionala ies galbene)
Cu lumina potrivita si putina creativitate, se pot obtine fotografii inspirate.
Imaginile prezentate sunt realizate cu becuri având o temperatură de culoare de 5600K. Pânza de difuzie fiind foarte utilă deoarece oferă o lumină soft, difuzată uniform pe subiect.
Un alt avantaj al acestui kit este în fotografia new born. Este știut faptul că ochii bebelușilor sunt sensibili și utilizarea blitz-ului nu este indicată.
Cu acest kit, lumina este uniformă, difuză, soft și nu deranjează ochii.
4. Simplitate in utilizare: kit-ul vine cu tot ce are nevoie ”ready-to-use” , inclus, adică:
- 2 buc x lumini
- 2 buc x stative
- 2 buc x reflector
- 2 buc x panza difuzie
- 2 buc x lampa/bec 5600K
Se instaleaza rapid, apoi se se utilizeaza simplu. Trebuie doar sa găsești distanța potrivită față de subiect, mutându-le mai în față, lateral sau spate.
Avantajul acestui kit este ca se se poate utiliza cu orice tip de aparat foto sau chiar cu un smartphone.
Gasesti aici kit-ul Lastolite.
Lumina LED
Luminile LED de la Tolifo au cateva avantaje si anume:
- Bicolor cu temperatura de culoare ajustabila 3200K~5600K (variatie continua)
- Intensitatea luminoasa ajustabila: 10-99%
- Sunt usor de utilizat: On/Off
- Intensitate luminoasa: 6000 lumeni/1m
- Color rendering index CRI: RA> 90
- Durata viata LED : 50.000 ore
Iar daca decizi sa optezi pentru lumina LED iar aici ai o paleta larga din care sa alegi, cum sunt cele de la Tolifo alcatuite de noi, de mai jos.
Gasesti aici kit-urile Tolifo, gata de lucru.
Blit-urile profesionale:
Un astfel de kit complet de blitz-uri cum este cel de la Hensel, poate fi alegerea potrivita deoarece ofera toate accesoriile de care are nevoie un fotograf.
Este alcatuit din doua blitz-uri a cate 400Ws fiecare ceea ce impreuna pot oferi o lumina de 800W concentrata sau difuza, ideala pentru orice tip de fotografie.
Blitz-urile ofera control pe spate de la un panou digital, fiind foarte usor de lucrat si de manevrat. CU Doua umbrele de 82cm, stative si declansator, acest kit acopera nevoile de inceput ale oricarui fotograf.
Descopera Kit-ul Hensel Certo 400W, aici.
Fundalul:
Atunci când decorul din casă nu reușește să redea intocmai o ambianță potrivită, te poți folosi cu succes de fundalurile pliabile cu diferite teme.
Afla din acest articol, cum iti poti transforma camera, intr-o multitudine de locatii cu ajutorul fundalurilor pliabile de la Lastolite.
Pânza lor este tipărită în așa fel incât creează o senzație ușor tridimensională ce include parcă subiectul în decor.
Rezultatul utilizarii unui fundal tip tabla ruginita este unul foarte apropiat de real, fara a fi nevoie aducerea in casa/studio a unei bucati de tabla ruginite.
Sau acest fundal care pe o parte ne duce in Grecia cu gandul la vacanta de vara iar pe cealalta parte ne duce pe carari de munte.
Rezultatul este spectaculor in ambele situatii, iar casa sau studioul se transforma in locatii multiple, fara a fi nevoie de foarte multe decoruri.
Ca o mică concluzie, orice fotograf pasionat poate trece ușor la un nivel experimental de studio, chiar în propria locuință.
Poț deveni un fotograf de studio Home-User, cu echipamentul potrivit, fara investiții fabuloase și cu cunostințe tehnice medii, mai ales ca trăim în era smartphone, unde cu ajutorul unui telefon performant și o sursă de ilumnare bună, poți realiza imagini frumoase. Asta daca nu cumva ai deja un aparat foto și atunci, poți fi mai creativ, utilizând diferite obiective ce te ajută sa obții un bokeh frumos, in fotografia de portret.
Avantajul experimentului Home-User este pe de-o parte lipsa costului de închiriere a unei locații de studio si pe de alta parte, faptul ca surprinizi subiectul in mediul său fără inhibiții, fie că este copilul, fie ca sunt prietenii sau soția/prietena, etc. putând astfel experimenta fără grabă, fotografia la acest nivel.
Nu uita, doar experimentând, vei putea invăța, iar cand vei simți nevoia sa depașești si acest nivel ocazional, fii pregatit deoarece există echipamente și mai performante, care necesita bugete semnificative dar cu performanțe tehnice greu de egalat de către echipamentele entry-level, acestea fiind destinate fotografilor de tip HARD-USER. Acești Hard-useri, sunt fotografii care lucrează în studio aproape 20 de ore/zi pentru proiecte destinate agențiilor de publictate, moda sau alte aplicații care necesită fotografierea îndelungată.
Dar până la stadiul de fotograf Hard-user, iți dorim mult succes în fotografia experimentală, ție, pasionatule de fotografie Home-user !
Ai intrebari? Contacteaza un Consultant Photosetup.
Multumesc.
Pingback: Cum a fost la atelierul foto de la onesti
Pingback: Parintii iau cursuri de fotografie pentru fotografierea copiilor | e-Chioar | Primul ziar onine din Tara Chioarului