Povestea fotografiei: Hensel light by SPEED MAX
Am folosit de multe ori imaginea sportivului ”inghetat” in aer si inconjurat de vopsea. Acum am aflat si secretul din spatele ei. Este un blitz unic. Speed Max de la Hensel este cel mai rapid flash monobloc, din lume.
Cu o durata de 1/66.660 s si pana la 31 de declansari pe secunda, ajungand pana la 2.678.400 de declansari intr-o singura zi, Speed Max este cu adevarat special.
Initial creat pentru utilizari industriale, el si-a gasit acum numeroase intrebuintari in fotografie, unde ofera performante aflate la limita tehnologiilor moderne. Putand fi declansat de pana la 40 de milioane de ori in intreaga lui viata, prin cablu sau radio, ori de cate ori este nevoie, oricat de rapid este nevoie si cu o durata extrem de scurta a flash-ului, a ajuns prima alegere in fotografia dinamica, unde este nevoie de ”inghetarea” actiunii, fie ca este vorba de fashion, fotografie comerciala sau fotografia sportiva.
Si o sa facem o paralela si un joc de cuvinte, ca sa intelegem mai bine de ce e nevoie ca un blitz sa fie foarte rapid.
Intr-un semineu se pune o gramada mare de lemne, dintre care unele ard mai repede si alele mai tarziu.
Cu cat lemnele ard mai rapid cu atat se termina sursa de caldura mai repede si tu ”ingheti” mai curand. Ce legatura are semineul nostru cu fotografia? Raspunsul de simplu, o durata mai scurta a blitz-ului permite ”inghetarea” actiunii.
Si daca vorbim de timp, sa vedem si cat este de ”scurta” durata flash-ului la un blitz Speedmax?
Inainte sa va explicam tabelele de mai jos, va spunem ca aceasta este atat de mica, incat se poate masura doar cu un osciloscop.
Pentru a determina durata flash-ului unui blitz, trebuie mai intai sa stabilim de unde si pana unde masuram. La fel cum am actiona daca am cronometra in cat timp arde bucata noastra de lemn. Masuram pana cand abia mai palpaie, pana fumega sau pana s-a stins complet. Daca ne referim la blitz-uri, trebuie sa vedem ce este relevant in fotografie si ce perioada de timp ne este utila. Fiind vorba de fotografie, este normal sa definim care este intensitatea luminii folositoare pentru crearea unei imagini.
Durata intreaga a flash-ului unui blitz este de 1/250 s (pana in momentul in care nu se mai vede deloc lumina). Fisa tehnica oferita de majoritatea producatorilor arata doua valori t 0.1 si t 0.5. Valoarea t 0.5 indica timpul de la prima atinge a valorii de 50% a intensitatii luminii emise, pana cand aceasta ajunge la intensitatea maxima si descreste iar la 50%. Valoarea t 0.1 indica acelasi parcursul, doar ca masoara din punctul cand intensitatea blitzului atinge10%.
Acum ca stim cum si ce se masoara, sa vedem care din aceste trei valori sunt relevante? Durata intreaga? T 0.5 sau t 0.1?
Durata flash-ului este interesanta deoarece imi spune ca folosesc intreaga cantitate de lumina emisa de blitz cu cel mai scurt timp de sincronizare posibil de 1/250 s (aceasta valoare depinde de aparatul foto folosit, verificati cartea tehnica). Insa care din cele doua valori ”t” e relevanta atunci cand vrem sa inghetam actiunea? T 0.5, masurata la jumatatea duratei, nu este destul de potrivita, deoarece lumina emisa de blitz dupa punctul de masurare de 50% contribuie in continuare la expunere. In acest mod, timpul de expunere pentru obiectele care se misca foarte repede ar putea fi prea lung, cauzand acel blur de miscare. Prin urmare, valoarea cea mai utila in acest tip de fotografie este t 0.1, deoarece toata cantitatea de lumina folosita in expunerea subiectului este inclusa in timpul masurat.
Daca majoritatea producatorilor mentioneaza ambele valori, sunt si fise tehnice care au trecuta doar t 0.5. Pentru a afla valoarea t 0.1 la aceste blitz-uri, cea mai simpla metoda este sa inmultiti cu trei valoarea t 0.5. Astfel, 1/300 s (t 0,5) inseamna 1/100 s (t 0,1). Aceasta corespunde cu valoarea necesara obtinerii efectului de inghetare in cazul fotografiilor de actiune. Metoda da rezultate bune doar daca graficul duratei flash-ului este similar celui de la Integra 500 Plus.
Speed Max ne introduce astfel intr-o lume complet noua, in care orice miscare poate fi inghetata si timpul oprit in loc, pentru a crea imaginile de care avem nevoie in reclame, moda sau sport.
Astfel, cu SpeedMax, inginerii germani de la Hensel depasesc granite tehnologice greu de atins de alti producatori.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yc92fYH-gRI&w=560&h=315]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fxjMdblA4Po&w=565&h=424]
[slideshow]