Noul Sigma 70mm f2.8 Macro in teste la Point Studio
Noul Sigma 70mm f2.8 Macro in teste la Point Studio
Una dintre comenzile de fotografie pe care le-am avut in ultima vreme cerea o fotografie cu rezolutie mare a unui ochi uman. Pentru acest job, am fi folosit, in mod normal, ca pentru majoritatea fotografiilor comerciale sau de produs pe care le producem, aparatul Mamiya cu digitalback Phaseone p40+ si obiectivele aferente – mai exact un 120mm f4 macro produs de Mamiya.
Dat fiind faptul ca obiectivul ne-a lasat, cum se intampla de obicei, cand ti-e lumea mai draga, am luat decizia sa realizam fotografia cu un Canon 5DsR, avand si o rezolutie ceva mai mare necesara unui eventual crop, insa in trusa canon nu detinem si obiectiv de macro.
Am apelat asadar la Photosetup, rugandu-i sa ne ajute cu un obiectiv pentru acest job. Ceea ce ne-au oferit a fost ultimul obiectiv lansat in gama Art a celor de la Sigma, si anume 70mm f2.8 DG macro.
Sceptici, ca orice utilizatori de Canon, chiar daca in trecut ne-au impresionat rand pe rand toate obiectivele din gama Sigma ART folosite (35mm, 50mm si 85mm toate f1.4), am zis totusi sa-i dam o sansa si acestuia, avand ca optiune alternativa si obiectivele clasice Mamiya folosite cu unul sau doua inele de macro.
Pe scurt, fiindca am folosit Sigma pentru mai putin de jumatate de zi, obiectivul asta a reusit sa ne impresioneze de la primele fotografii de test, pe care le punem si aici, doua – trei fructe si ochiul asistentului nostru.
Initial, am incercat obiectivul la f8 si f11 incercand sa stam la jumatate, intre minimul f2.8 si maximul f22, pentru fructe, acolo unde se spune ca obiectivele vigneteaza cel mai putin si sunt cel mai sharp.
Intr-adevar, imaginile sunt foarte sharp, insa moi coloristic, dar foarte echilibrate, si nu a fost nevoie decat de un slide pe bara de saturatie ca sa le aducem unde ne place noua.
Ochiul l-am tras cu f2.8 si ceea ce ne-a incantat cel mai tare, pe langa faptul ca obiectivul nu a vignetat si imaginea s-a pastrat foarte crisp, a fost autofocusul.
In conditiile in care si subiectul si fotograful se misca si la o distanta de doar 2,6 cm de subiect, AF-ul te ajuta foarte mult si am reusit sa scoatem multe imagini in clar fara sa ne chinuim prea tare.
Nu este un AF rapid pentru un obiectiv normal, dar pentru AF in macro este o minune.
La final, am incercat obiectivul tot la f2.8 si pentru cateva portrete si am avut cea mai mare surpriza a shootingului.
Chiar daca deformeaza usor, probabil nefiind la fel de bine corectat ca un 70mm normal,
imaginile au acel ”ceva”- o combinatie excelenta intre zona de sharp si unsharp pe care ti-o doresti de la un obiectiv fix cu distanta focala in zona de tele sau peste normal.
Bineinteles, oricat de sceptici am fi si oricat de canonisti, nu ai cum sa nu remarci si constructia extrem de solida si chiar impunatoare a obiectivelor, din toata gama ART, care e pastrata si aici, chiar si pe extensia gradata a obiectivului din zona de macro.
Spre diferenta de celelalte obiective din gama care sunt mult mai mari si mai grele decat cele carora le fac concurenta, acest 70mm ni se pare mai mic si mai compact si asta se vede inca de la diametrul lentilei, care in ciuda celor doar 49mm diamteru isi face treaba foarte bine atat in macro cat si in distanta focala normala.
Merita si e necesar in trusa oricarui fotograf.
Razor-Sharp. 🙂
Descopera Sigma 70mm f/2.8 MACRO pentru CANON cu 8% DISCOUNT sau in Pachete PROMO, aici.
Sigma 70mm f2.8 DG Macro – review by Point Studio